Grzech pierworodny w Wilmslow
Wydawnictwo: Muza kryminał, sensacja, thriller
- Syndafall i Wilmslow
- Muza
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 978-83-7495-933-9
- Bratumiła Pawłowska-Pettersson
- literatura szwedzka
Anglia, 1954 rok. W kraju odbywa się polowanie na homoseksualistów, zainspirowane działaniami McCarthy'ego tropiącego w USA komunistów. Nikogo zatem nie dziwi, że oskarżony o homoseksualizm i obrazę moralności publicznej, poddany przymusowej terapii hormonalnej Alan Turing zostaje odnaleziony martwy w swoim domu w Wilmslow. Powszechnie uważa się, że popełnił samobójstwo, nie mogąc poradzić sobie z poniżeniem, jakiego doświadczył ze strony władz. Młody oficer policji Leonard Corell, marzący o karierze naukowej podejrzewa inną tragedię. Stara się rozwiązać łamigłówkę, która doprowadza go do pilnie strzeżonej tajemnicy wojennej - rozszyfrowania kodów nazistów.
Dlaczego aż tyle gwiazdek? bo chwilę, tak ze trzy dni, trwało zanim pojąłem prawdziwą wartość tej książki.Bo co my, czytelnicy znaczy, tutaj mamy?
Otóż dostajemy kilka bardzo ważnych wątków, a dokładnie kawałków historii, które łączy osoba Alana Turinga. Coś, co teoretycznie nie mogło się udać, ich połączenie i wyplecenie z tego bardzo zręcznej historii detektywistycznej w bardzo "angielskim", najlepszym stylu, powiodło się doskonale.
Kim był Alan Turing, czym się zajmował? Jaką role odegrał w tej historii Marian Rejewski i jego "bomba"? Jak członkowie "piątki z Cambridge" wpłynęli na losy głównego bohatera? Czym była "maszyna Turinga"?
Jak można zauważyć wiele tego. No i pytanie najważniejsze: co wydarzyło się w Wilmslow?
Bardzo gorąco polecam.
No. Raczej.
Bardzo goraco
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOtóż dostajemy kilka bardzo ważnych wątków, a dokładnie kawałków historii, które łączy osoba Alana Turinga. Coś, co teoretycznie nie mogło się udać, ich połączenie i wyplecenie z tego bardzo zręcznej historii...
Postać Alana Turinga, przybliżona ostatnio przez film: Gra tajemnic, jest jedna z wielu akcji, które mają doprowadzić do zaprezentowania szerszemu gronu ludzi tego niezwykłego człowieka. Stał się ikoną ruchu gejowskiego, i tak naprawdę pierwszym jej męczennikiem w XX wieku, wcześniejszym niż zamordowany Harvey Milk, mimo, że wiedza o nim, i tym kim był, stała się wiedza publiczna dopiero w latach dziewięćdziesiątych. Wynikało to z dwóch czynników. Najważniejszym było oficjalne przeproszenie w 2009 roku przez premiera Gordona Browna w imieniu rządu Wielkiej Brytanii zmarłego matematyka za całkowicie niesprawiedliwe i straszne potraktowanie jakie go spotkało, a w 2013 roku jego ułaskawienie przez królową Elżbietę II. To wszystko dokonało się dlatego, że zmieniło się nastawienie społeczeństwa, a co za tym idzie również i zmiana aktów prawnych dotyczących homoseksualizmu. Ten żmudny proces trwał bardzo długo, dziś w Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach Unii Europejskiej nie tylko nie są oni karani, ale też mogą swobodnie zawierać związki małżeńskie czy partnerskie, adoptować dzieci i normalnie funkcjonować. Wydarzenia, o których opowiada nam Autor dotyczą jednak roku 1952, roku śmierci Turinga, a w zasadzie jego samobójstwa. Prowadzący śledztwo policjant staje przed zagadką, która stanie się dla niego wielkim wyzwaniem. Musi poznać przyczyny śmierci człowieka, które choć jednoznacznie wskazują na samobójstwo, w miarę postępowania śledztwa nie do końca są przekonywujące. To powoduje, że przestaje być tylko sztywnym stróżem prawa, ale z o wiele większym zainteresowaniem i emocjonalnym podejściem próbuje poznać postać samobójcy, zrozumieć powodu jego wyboru, przyjrzeć się jego życiorysowi. Natrafia na wiele ukrywanych faktów, bo dotyczących tajemnic państwowych, dziś już o nich możemy spokojnie mówić. To dzięki Turingowi, który korzystał z odkrycia polskich naukowców – Mariana Rejewskiego, rozszyfrowano kody, w tym złamano kod niemieckiej maszyny szyfrującej Enigma. To on również stworzył projekt współczesnych komputerów oraz, co może uczynić go nieśmiertelnym, przygotował test, na podstawie którego można zdefiniować sztuczną inteligencję. Spełniony w życiu zawodowym był jednak nieszczęśliwym w życiu osobistym. I ten wątek poznajmy o wiele bardziej w książce, bo to on wymaga szczególnego dziś uwypuklenia. Przez swój homoseksualizm ze względu na obowiązujące w Anglii prawa skazany był na ukrywanie swojej orientacji i życie ze świadomością, że jego marzenia i pragnienia muszą być ukryte, bo ich ujawnienie grozi publicznym ostracyzmem i potępieniem, co spotykało już niejednego homoseksualistę, z których do najbardziej znanych należał Oskar Wilde. Nie ważne było, że był matematycznym geniuszem, którego praca służyła dobru narodu i pozwalała na infiltrację Niemców, podejście rządzących, ale i wielu obywateli było jednoznaczne, osoby o takiej orientacji stanowią zagrożenie, są bardziej podatne na szantaże, są rozchwiane emocjonalnie i niedojrzałe, i pełnienie przez nich jakiejkolwiek funkcji państwowej jest niemożliwe i trzeba je izolować, lub, jak to się stało w przypadku Turinga, został on poddany chemicznej kastracji poprzez terapię hormonalną polegająca na przyjmowaniu estrogenu. To skutkowało dla niego frustracją, która przerodziła się w depresję, a ta doprowadziła go do aktu samobójstwa. Świat utracił geniusza, którego badania mogły o lata całe popchnąć rozwój nauki do przodu. A wszystko dlatego, że nie mógł mówić o swojej miłości do mężczyzn, bo według prawa było to zboczenie i choroba, a osoby homoseksualne zasługiwały tylko na więzienie i moralne odrzucenie. Autor odkrywa nam nieznane karty dotyczące tej sfery życia Turinga. Pokazuje nam jakich metod musiał on czy inni homoseksualiści chwytać się, by móc się poznawać i spotykać, gdzie się spotykali i dokąd jeździli, by na chwilę poczuć się sobą i być wolnymi. Przykład Turinga jest okazja do głośnej debaty jak nietolerancyjne akty prawa, ale i religijne oceny, mogły, i wielu wypadkach doprowadziły do tragedii wielu ludzi. Tam gdzie państwo nie dba i nie szanuje swego obywatela, tam rodzi się niesprawiedliwość, a ocenianie kogoś poprzez jego preferencje jest naruszeniem podstawowych wolności człowieka, i nikomu nie wolno tego czynić. Ciekawa lektura, tym bardziej, że przez postać fikcyjnego policjanta świetnie pokazuje jak dokonuje się proces zmiany w podejściu do człowieka i sposobu wydawania sądów o kimś, tym bardziej, że okazuje się, że z osobami homoseksualnym mamy do czynienia nawet we własnej rodzinie, a wtedy wszelkie oceny nagle ulegają całkowitemu przewartościowaniu. Szkoda, że dopiero wtedy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę znalazłam zupełnie przypadkiem w księgarni w koszu z tanimi książkami, a że właśnie byłam po seansie filmu ,,Gra tajemnic" o Alanie Turingu postanowiłam przeczytać. Bardzo spodobało mi się to, że oprócz biografii matematyka możemy też poznać historię śledczego, który prowadzi sprawę. Bardzo podoba mi się zakończenie, pewnie dlatego, że lubię ,,happy end'y". Lekturę czytało mi się bardzo dobrze ale przyznaję, że pisząc opinię 4 miesiące po przeczytaniu niewiele już pamiętam. Obecnie jestem w trakcie biografii Alana Turinga (Hodges Andrew- ,,Enigma") i polecam raczej kolejność: najpierw biografia, potem ,,Grzech pierworodny w Wilmslow".
Książkę znalazłam zupełnie przypadkiem w księgarni w koszu z tanimi książkami, a że właśnie byłam po seansie filmu ,,Gra tajemnic" o Alanie Turingu postanowiłam przeczytać. Bardzo spodobało mi się to, że oprócz biografii matematyka możemy też poznać historię śledczego, który prowadzi sprawę. Bardzo podoba mi się zakończenie, pewnie dlatego, że lubię ,,happy end'y"....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże nie jest to arcydzieło, ale wg mnie książka ciekawa, społeczno-obyczajowa z elementami sensacji i powieści historycznej. W interesujący sposób przestawia Anglię połowy XX wieku. Obserwując przemianę śledczego Corella poznajemy (tudzież przypominamy sobie) nie tylko tragiczną historię jednego z najwybitniejszych naukowców tamtego okresu, ale i możemy się przekonać jak inspirującą i złożoną postacią był Alan Turing.
Może nie jest to arcydzieło, ale wg mnie książka ciekawa, społeczno-obyczajowa z elementami sensacji i powieści historycznej. W interesujący sposób przestawia Anglię połowy XX wieku. Obserwując przemianę śledczego Corella poznajemy (tudzież przypominamy sobie) nie tylko tragiczną historię jednego z najwybitniejszych naukowców tamtego okresu, ale i możemy się przekonać jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o projektancie jednego z pierwszych komputerów - genialnym matematyku, który za wcześnie się urodził.
Opinia o książce tu:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpinia o książce tu:
???
???