Podróże z tej i nie z tej ziemi
- literatura podróżnicza
- NAOKOŁO ŚWIATA
- Zysk i S-ka
- 2010-11-09
- 2010-11-09
- podróże wspomnienia
Podróże z tej i nie z tej ziemi to pełne ekspresji i polotu impresje podróżne wybitnego polskiego poety, niepozbawione reporterskiej uważności i pogłębionej refleksji egzystencjalno-metafizycznej. Autor rejestruje w nich na gorąco spostrzeżenia i odczucia, prywatne olśnienia i odkrycia człowieka wędrującego przez kontynenty. W 2005 roku tak scharakteryzował prozę Jozefa Barana mistrz reportażu Ryszard Kapuściński: "Językiem bogatym i jasnym pisze o tym, co przeżywa, co napotyka w swoich wędrówkach po kraju i świecie, o tym wszystkim, co go skłania do refleksji. W tym, co pisze, jest bardzo osobisty i jak na poetę przystało, liryczny. Ileż z tych zapisków codzienności, tak własnych, autorskich, dowiadujemy się o nas samych, o rzeczywistości, w której żyjemy, o naszej planecie! Ta proza wciąga, zjednuje i podbija czytelnika swoją szczerością, rzetelnością i urodą".
Książka przyjemna w lekturze, fajny język. Nie są to reportaże, ogólnie tworzy klimat, może momentami będzie już mniej aktualna, bo od 1997 do pierwszych lat XXI w. Stylistycznie mi przypasowała, wierszy niewiele mi się spodobało, ale te co mniej też raczej klimatyczne. Był trochę "efekt wow" pierwszym rozdziałem, było to dość przyjemne przeniesienie się w czasie, nie powiem. Bardzo spoko opcja na gorsze dni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę kupiłam na spotkaniu autorskim.
Józef Baran jest bardzo ciepłym człowiekiem (przynajmniej takie sprawia wrażenie podczas spotkań),taka też jest jego twórczość.
Książkę kupiłam na spotkaniu autorskim.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się ją czyta, gdyż napisana została przez poetę, co można zauważyć w rytmie zdań, zaskakujących skojarzeniach i urodzie języka. Fotografie uwiarygadniają narrację, a okruchy poetyckie zamieszczone po każdym rozdziale domykają każde spojrzenie na zakończoną już podróż.
Józef Baran jest bardzo ciepłym człowiekiem...