Kot Filemon i złota rybka. Nowe przygody
Oto nowe przygody jednego z waszych największych przyjaciół!
Kot Filemon, Bonifacy, Szczeniak, Babcia i Dziadek znów bawią i uczą.
Szare,bure i pstrokate,
Wszystkie koty za pan brat,
Mają drogi swe i płoty,
Po prostu koci świat ...
Ta piosenka to moje dzieciństwo. Kot Filemon i jego starszy kumpel Bonifacy w krótkich dziesięciominutowych bajeczkach zawsze będą budzili moje rozczulenie i sentyment. Te dwa kotki są moimi ulubieńcami w każdej formie. Nic więc dziwnego, że moje dzieci od małego znały ich przygody. Starsza od Filemona właśnie nauczyła się, że na drodze trzeba uważać na samochody.
Wielką radość sprawiło nam Wydawnictwo Wilga przesyłając dwie książeczki o przygodach kota Filemona. Na pierwszy ogień poszła "Złota rybka", której okładka jest w kolorze uwielbianym przez moją Starszą, czyli żółtym.
Tym razem Dziadek wybiera się na ryby. Żartobliwie stwierdza, że złapie dla Babci złotą rybkę spełniającą trzy życzenia każdego, kto je wypowie. Bonifacy przerażony dochodzi do wniosku, że życzenia myszek mogą być dla kociaków co najmniej niebezpieczne...
Opowieśc jest bajkowa snuje się wolno i leniwie, co w przypadku książeczek dla dzieci jest ogromna zaletą. Mnie zafascynowała dbałość o język. "... Bonifacy wyciągnął się na zwalonym drzewie w ciepłej plamie słońca..." Czytając to zdanie po prostu czułam ciepło słoneczka i sielankowość sytuacji. Cała powiastka jest właśnie taka - ciepła i pogodna. Oczywiście jak każda prawdziwa książeczka dla dzieci ma morał. Kiedy dziadek łapie złotą rybkę, spełnia życzenie... złotej rybki i wypuszcza ją do rzeki. Sytuacja spowodowała wiele komentarzy Starszej i wniosek, że rybka też zasługuje na spełnienie jej życzenia.
Książeczka jest godna polecenia zarówno w treści jak i w formie. Wydawnictwo Wilga zadbało o szczegóły. Książeczka jest w twardej lecz wyściełanej okładce, co daje uczucie - jak to określiła moja "Starsza" - "książkowej podusi". Nawet krańce stron zostały zaokrąglone, aby żaden berbeć nie zrobił sobie krzywdy. A już okładka jest po prostu mistrzostwem dziecięcej ilustracji. Szkoda tylko, że Filemon i Bonifacy to już nie są kotki z mojego dzieciństwa, lecz zupełnie inne kotki...
Szare,bure i pstrokate,
więcej Pokaż mimo toWszystkie koty za pan brat,
Mają drogi swe i płoty,
Po prostu koci świat ...
"Kot Filemon i złota rybka" to nowe przygody tego znanego każdemu kociaka, a w sumie dwóch fajnych kociaków. Niestety większość dzieci zna tą bajkę z telewizji, mój własny, osobisty syn uwielbia kota Filemona głównie w książce, co mnie ogromnie cieszy.
Przenosimy się do pięknej wiejskiej chałupki, w której mieszka babcia z dziadkiem oraz z dwoma kotami - Bonifacym i Filemonem. Dziadek po śniadaniu postanawia iść nad rzeczkę, by złowić ryby lub choć jedną , najlepiej złotą , która spełnia marzenia. Filemon i Bonifacy słysząc rozmowę dziadków, sami zaczynają marzyć o własnych pragnieniach i życzeniach....Żeby poznać te życzenia koniecznie musicie przeczytać książeczkę.
Podczas wieczornego czytania zaobserwowałam, że Miłosza, który słuchał z uwagą, zafascynowała oprawa graficzna. Dotykał paluszkami obrazki, jakby chciał to wszystko sam przeżyć. Muszę przyznać,że ilustracje pana Wojciecha Stachyry są niesamowite. Przyciągają wzrok, są bardzo wyraźne, kolorowe, szczegółowe, a same ilustracje przepięknie komponują się z tekstem. Okładka zaprasza małych czytelników do lektury, jest sztywna, a zarazem miękka, nie ma ostrych i kanciastych brzegów, żeby dziecko się nie skrzywdziło, a obrazek pełen barw zachęca do czytania i oglądania.
Bajka w sam raz dla małego dziecka, ani długa, ani krótka w sam raz na czytanie przed snem. Autorzy świetnie wkomponowali bajkę o złotej rybce, a zarazem zawarli morały, które koniecznie trzeba przekazać dzieciom. Po tak kolorowej lekturze, dziecko z pewnością będzie miało same wspaniałe i kolorowe sny.
Czy polecam ???? - oczywiście,że tak. Polecam rodzicom młodszych dzieci ze względu na bardzo dobrze napisaną bajkę oraz liczne i piękne ilustracje. Polecam także starszym dzieciom, które zaczynają czytać, duże litery ułatwią to zadanie, a bajka i obrazki umilą czas.
więcej Pokaż mimo toPrzenosimy się do pięknej wiejskiej chałupki, w której mieszka babcia z dziadkiem oraz z dwoma kotami - Bonifacym i...