Cyfrowa dorosłość: Jak pokolenie sieci zmienia nasz świat
Wydawnictwo: Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Grown Up Digital: How the Net Generation is Changing Your World
- Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne
- 2010-03-01
- 2010-03-01
- Piotr Cypryański
- socjologia internetu cyberkultura
Żyjemy w niezwykłych czasach - po raz pierwszy w historii ludzkości pokolenie, które dopiero wkracza w dorosłość, może nas nauczyć, jak przygotować świat na przyszłe wyzwania. Wierzę, że jeśli będziemy ich uważnie słuchać i włączać w nasze działania, kultura interakcji i współpracy, którą reprezentują, stanie się motorem napędowym rozwoju gospodarczego i społecznego, przygotuje naszą kurczącą się planetę na wejście w bezpieczną, sprawiedliwą i dostatnią przyszłość. Nauczymy się, jak sprawniej unikać niebezpieczeństw i lepiej radzić sobie z zagrożeniami, pojawiającymi się wraz z nadejściem nowego medium komunikacyjnego.
Dodaj cytat z książki Cyfrowa dorosłość: Jak pokolenie sieci zmienia nasz świat
Dodaj cytat
„Internet jest siłą, która ogłupia, czy taką, która przynosi oświecenie?”
Troszku zalatuje amerykańskim optymizmem, ale bardzo podoba mi się takie spojrzenie na młodych ludzi. W Polsce chyba tego brakuje.
„Internet jest siłą, która ogłupia, czy taką, która przynosi oświecenie?”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW założeniu sięgnęłam po tę książkę, by ją przewertować i ewentualnie wybrać fragmenty przydatne do napisania pracy. A skończyło się na tym, że połknęłam ją w całości. Smakowało!
Pokolenie sieci (Net generation, E-generacja, generacja @, czy też „pokolenie klapek i IPodów”) to ludzie urodzeni w latach 1977-1997, dorastający w epoce nowych technologii, „zanurzeni w bitach”. Zakładam, że większość użytkowników tego portalu, podobnie jak ja należy do omawianego w książce pt. „Cyfrowa dorosłość” pokolenia.
Nasi poprzednicy mają nam bardzo wiele do zarzucenia. Czytając artykuły, książki i opracowania napisane przez pedagogów, psychologów, socjologów oraz innych uczonych wywodzących się z pokolenia naszych rodziców „można by pomyśleć, że pokolenie sieci to banda mało inteligentnych, mających obsesję na punkcie sławy, uzależnionych od internetu i nadmiernej konsumpcji ekshibicjonistów – których pociąga przemoc – online i w prawdziwym świecie”.
Zgadzacie się z tym? Don Tapscott, autor książki się nie zgadza i wraz z wieloma innymi ludźmi, zużywając na to niemałą fortunę, podjął się gruntownego zbadania pokolenia sieci. Badania te doprowadziły go do następującego wniosku: „młode pokolenie jest w porządku; co więcej, szykuje się do przekształcenia wszystkich instytucji naszego społeczeństwa – i będą to zmiany na lepsze.”
Don Tapscott w swojej książce stara się obalić większość dotyczących nas zarzutów. I choć niektóre z jego argumentów są niezbyt przekonywujące, a same badania, na podstawie których wyciągał wnioski, nie są opisane - to książka jest bardzo interesująca i inspirująca. Autor opisuje m.in. jak nowe technologie zmieniły sposób myślenia naszego pokolenia i jego zachowanie. W kolejnych rozdziałach omawia rolę pokolenia sieci w gospodarce i konsumpcji, nasze relacje rodzinne, zaangażowanie polityczne oraz społeczne młodych ludzi, opisuje również jak powinna zmienić się edukacja, by nadążyć za współczesnymi sposobami uczenia się nastolatków. Zdaniem autora pokolenie sieci posiada osiem bardzo istotnych cech:
1. Nie znosimy zakazów i nakazów, cenimy wolność, swobodę wyboru, próbowanie nowych rzeczy
2. Chcemy być niepowtarzalni i jedyni w swoim rodzaju, więc dopasowujemy wszystko do swoich potrzeb (upgradowanie, tuning, kastomizacja)
3. Bacznie obserwujemy świat. Musimy być bardziej spostrzegawczy, by z zalewu informacji wydobyć to co wartościowe
4. Cenimy wiarygodność, dokładnie prześwietlamy organizacje, firmy, pracodawców itp.
5. Lubimy współpracować z innymi ludźmi
6. Wszystko musi być dla nas rozrywką, także praca ma sprawiać frajdę
7. Jesteśmy przyzwyczajeni do szybkiego tempa współczesnego świata
8. Cechuje nas innowacyjność i kreatywność
Autor uważa, że jesteśmy pokoleniem globalnym, bystrzejszym, bardziej tolerancyjnym od naszych poprzedników, aktywnym społecznie oraz bardziej wyczulonym na kwestie swobód.
Jeśli chcecie się dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat lub po prostu poczytać wreszcie pozytywne opinie o naszym pokoleniu - zapraszam do lektury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNasi poprzednicy mają nam bardzo wiele do...