Od kultu do zbrodni: Ekscentryzm i szaleństwo w religiach XX wieku
Książka Od kultu do zbrodni: Ekscentryzm i szaleństwo w religiach XX wieku jest drugim tomem o szaleństwie w religiach świata. Pierwszy tom ukazał się pt. Szaleństwo w religiach świata (2004). Autor analizuje w nim życie 18 wybranych postaci i ruchów religijnych istniejących w XX wieku. W zachowaniu i nauczaniu ich twórców pojawiały się wątki związane z ekscentryzmem i szaleństwem. Przedmiotem zainteresowania autora byli Georgij Gurdżijew, Aleister Crowley, Anton Szandor LaVey, Ośo Radżniś, Franklin Jones, Lee Lozowick, U.G. Krisznamurti, Charles Manson, mormońska rodzina LeBaron, Jeffrey Don Lundgren, Jim Jones, Roch Theriault i David Koresh. Ponadto zajął się Świątynią Miłości, Świątynią Słońca Luca Joureta i Josepha Di Mambro, Wrotami Niebios Marshalla Applewhite'a, Najwyższą Prawdą Śoko Asahary, oraz Ruchem na rzecz Przywrócenia Dziesięciu Przykazań Bożych.
Autor pokazał, że ich przywódcy to osoby charyzmatyczne, mające nierzadko problemy ze zdrowiem psychicznym, wykazujące się skłonnościami do okrucieństwa i zbrodni, czujące potrzebę dominowania nad innymi, mające zaburzone życie seksualne. Cechował ich narcyzm, brak tolerancji i amoralizm. Wielu z nich uznawało się za istoty boskie i domagało się od swoich uczniów stosownej czci. Konsekwencją fiaska ich planów było w kilku przypadkach zbiorowe samobójstwo.
Jacek Sieradzan jest autorem licznych artykułów z zakresu komparatystyki religioznawczej. Ostatnio opublikował książkę Jezus Magus: Pierwotne chrześcijaństwo w kręgu magii (2005). W przygotowaniu znajduje się trzeci tom trylogii o szaleństwie w religiach świata: Boskie szaleństwo: Słownik postaci i zagadnień.
Dodaj cytat z książki Od kultu do zbrodni: Ekscentryzm i szaleństwo w religiach XX wieku
Dodaj cytat
Tytuł mylący,od kiedy sekty zalicza się do religii ? Czyta się jak encyklopedie,pełno nazwisk z minionej epoki które nic nie mówią czytelnikowi,opisy ekscentryków,zboczeńców ,mistyków,szaleńców i ich wybryków opisane tak jakby autor sam wierzył w jakieś nadprzyrodzone siły,ciekawa pozycja ale szału nie ma,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnie się powtórzę: nie każdy szaleniec jest "guru" duchowym, religijnym, czy innym. Nie każdy głęboko wierzący jest szaleńcem, choć przecież szuka odpowiedzi. Nie każdy błądzący jest ślepy. Nie każdy przewodnik prowadzi do celu. Autor wybrał określone postaci, z określonego czasu. I poprowadził nas w określonym kierunku. A przecież, istnieje wiele dróg.
Chyba trochę filozofuje, tak jak małe dziecko.
Wracając do tematu: -książka ciekawa, ale należy czytać krytycznie, ostrożnie i jednak weryfikować niektóre wyrażone poglądy.
To takie moje zdanie.
Dla pełnej jasności - jestem agnostykiem (czyli z polskiego na nasze, kimś kto nie wyklucza możliwości istnienia Boga)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba trochę...
Mocny zestaw ekscentryków, dziwaków oraz szaleńców i psychopatów którzy mimo swej zaburzonej osobowości przyciągali do siebie tłumy wyznawców i sprowadzali ich na drogę śmierci.
Chociaż w niektórych przypadkach od każdego można by wysupłać odrobinę ciekawych i oryginalnych poglądów jednak i tak większość z przywódców kultów i sekt okazywało się ludźmi z zaburzeniami psychicznymi którzy kazali siebie uznawać za bogów czy diabłów.
Książka ogólnie ciekawie napisana choć w części trochę zbyt naładowana szczegółami oraz nie wyjaśnionymi określeniami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż w niektórych przypadkach od każdego można by wysupłać odrobinę ciekawych i oryginalnych poglądów jednak i tak większość z przywódców kultów i sekt okazywało się ludźmi z zaburzeniami...