Historia jazzu. 100 wykładów
Książka skierowana nie tylko do pasjonatów, ekspertów i znawców tematu, ale i stale rosnącego grona słuchaczy. Odkrywamy w niej korzenie i ewolucje jazzu oraz biografie najwybitniejszych przedstawicieli tego gatunku.
Ubarwiają ją opowieści i anegdoty, jak ta o złamanym smyczku kontrabasisty, który w ten sposób spopularyzował technikę pizzicato. Książka powstawała i dojrzewała przez ostatnie trzy lata, stanowiąc największą przygodę życiową, w którą autor zabiera czytelnika zapraszając do wspólnej wędrówki przez kolejne style muzyczne.
„Historia Jazzu” Jacka Niedzieli to spojrzenie na jazz z szerszej perspektywy, pomagające zrozumieć jego historyczny kontekst i funkcję społeczną. To również skarbnica ciekawostek o życiu moich idoli. Czytając tę książkę uzmysłowiłem sobie jak złożonym zjawiskiem jest jazz. Jazz jako uboczny produkt historii oraz zjawisko wynikające ze spotkań konkretnych osób.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie