Dzika arena
- 1995-01-01
- 2019-07-22
- Maciej Głogoczowski
- alpinizm wspinaczka Himalaje
"Chodzenie w góry jest dla wielu niezrozumiałe, a chodzący nie potrafią im tego wytłumaczyć, bo jest to trudne. Tylko tym, których coś ciągnie w podobny sposób, nie trzeba tego wyjaśniać".* Wbrew tym słowom Tasker w swojej książce wyjaśnia i to w sposób wyjątkowy, na czym polega magia gór. Ten znakomity alpinista ciekawie i inspirująco opowiada o przygotowaniach i wyprawach na różne szczyty, o swoich towarzyszach, przyjaciołach i o emocjach, jakie towarzyszą wspinaniu. Tasker był znakomitym psychologiem, który każdą osobę potrafił opisać w sposób tak plastyczny, że podczas czytania jego książek odnosi się wrażenie, że P. Boardmana, D. Renshawa czy D. Scotta poznało się samemu.
W Dzikiej arenie Tasker opisuje między innymi dwie nieudane próby zdobycia K2. Pierwsza w 1978 roku skończyła się tragiczną śmiercią Nicka Escourta, po której członkowie wyprawy, kierowanej przez Chrisa Boningtona, postanowili zaprzestać dalszej akcji górskiej. Druga wyprawa - odbyta w dwa lata później - niemal nie zakończyła się równie tragicznie. Po straszliwych biwakach w odległości 450 metrów od szczytu, Tasker i jego dwaj towarzysze przeżyli tragiczny trzydniowy powrót do bazy. Powrót, który na ich psychice pozostawił trwałe piętno, a ich organizmy doprowadził na skraj wyczerpania.