Rodzimy się z umarłymi

- Marek Rudowski
- Rebis
- silverberg śmierć umieranie
- Born with the dead
- fantastyka, fantasy, science fiction
- 83-85696-52-0
- Marek Rudowski
- silverberg śmierć umieranie
Robert Silverberg jest jednym z najczęściej nagradzanych współczesnych pisarzy science fiction. Umiejętnie łączy w swojej twórczości motywy fantastyczne z filozoficznymi. W prezentowanej powieści wykorzystuje wątki religijne z Apokalipsy św. Jana. Książka składa się z trzech części. W pierwszej przedstawia historię głęboko zakochanego męża, który poszukuje kontaktu ze swoją zmarłą, a zarazem ożywioną żoną. Część druga to historia Tomasza Proroka, głoszącego nadejście końca świata. Wątek trzeci stanowią losy Martina Ballingera, genialnego artysty, który ponownie swe zdolności poprzez konfrontację ze śmiercią.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [7]
Kolejna książka tego autora i tak jak zwykła książka jest super. Kilka dobrych interesujących i wciągających opowiadań, wszystkie są super, ale Thomas Prorok wyrywa z butów, skąd Silverberg bierze pomysły ? Jak dla mnie bardzo dobra książka, bardzo polecam innym czytelnikom.
Pokaż mimo to3 opowieści z kategorii s-f poruszające jednakże tematy egzystencjalne i wybiegające dużo dalej.
więcejTa książka całkowicie wybiła mnie z rytmu.Pierwsze opowiadanie dość mroczne ,we mnie obudziło jakieś dość nieprzyjemne uczucia,chyba jakiś niesmak.Druga opowieść zmuszająca do refleksji .
Najbardziej poruszająca dla mnie było trzecie opowiadanie o życiu i granicach...
Mam mieszane uczucia po przeczytaniu tej książki. 3 opowiadania i każde z nich inne. Jedyny wspólny mianownik to tematyka - traktują o śmierci, ale każde w inny sposób.
więcej"Rodzimy się z umarłymi" - bardzo dobre, 8/10
"Thomas prorok" - co najwyżej średnie, wręcz nudne, słabe, 4/10
"Odchodząc" - dobre, 6/10
Summa summarum: książeczka niczego sobie, Silverberg wykreował...
Jest to zbiór 3 minipowieści mistrza Silverberga i dałbym mu co najmniej 8 gwiazdek, gdyby ktoś nie dołączył do zbioru minipowieści drugiej, która jest najsłabsza i w ogóle nie pasuje tematycznie do pierwszej i trzeciej. Te wymienione są zadumą nad śmiercią (umieraniem). Szczególnie pierwsza pokazała mi coś ze świata żywych nad czym się nigdy nie zastanawiałem. Pierwsza...
więcejZbiór ten nie należy do szczytowych osiągnięć Silverberga.
więcejW tytułowym opowiadaniu "Rodzimy się Umarłymi" zastosowano zombie-podobny pomysł: ludzie po śmierci, dzięki nowoczesnej technologii są ożywiani i żyją w odrębnym społeczeństwie. W moim odczuciu zarówno dziwny jak i niesmaczny tekst.
"Prorok Tomasz" nawiązuje do tematyki religijnej, rozważając mechanizmy...
Polecam ludziom, którzy myślą o śmierci. Książka przedstawia na nią 3 ciekawe punkty widzenia. Może nie jest to arcydzieło, ale warto przeczytać:-)
Pokaż mimo toBardzo dobra.