Tędy przeszła śmierć. Zapiski z powstania warszawskiego
Wydawnictwo: Krajowa Agencja Wydawnicza historia
- historia
- Krajowa Agencja Wydawnicza
- 1989-01-01
- 1970-08-01
- 83-03-02819-7
- historia historia Polski II wojna światowa Powstanie Warszawskie Warszawa pamiętnik
Książka Bronisława Trońskiego, byłego członka AK, uczestnika Powstania Warszawskiego, napisana została na podstawie notatek, dzień po dniu prowadzonych przez autora w sierpniu i wrześniu 1944 roku.
Pomnik się postawi z powrotem i nawet kamienice można będzie odbudować, meble spalone zamienić na nowe, wszystko co materialne, odtworzyć. Ale człowiekowi wrócić życie, mózgom zastygłym kazać myśleć, oczom umarłym kazać patrzeć, a śmiercią zamkniętym ustom mówić- kto potrafi?... Któż więc ma prawo zabijać człowieka? Nie ma nic okrutniejszego jak wojna. Ale tez nic zaszczytniejs...
Rozwiń dodaj nowy cytat
Niebywale dobrze napisana. Wciąga na każdej stronie. Czytałam ją bardzo powoli. Skwapliwie i zachłannie, chłonęłam ją jak jakąś naukę, której wstyd nie znać, nie umieć.
Nadzieją trzymali przy sobie Życie, jak na sznurku, nie puszczali, do ostatnich sił i jeszcze dłużej.
Zwykli ludzie, tacy jak my.
Bohaterowie.
11/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTamtędy przeszła Śmierć, wymachując swoją kosą na prawo i lewo, na oślep. Obok odwagi i sprytu, trzeba było mieć ogrom szczęścia, żeby się na nią nie nadziać.
Nadzieją trzymali przy sobie Życie, jak na...
“Tędy przeszła śmierć” to fabularyzowane wspomnienia żołnierza Zgrupowania “Leśnik” wydane po raz pierwszy w 1957 roku. Autor, plutonowy podchorąży Bronisław Troński ps. “Jastrząb” w czasie Powstania Warszawskiego był dowódcą plutonu. Walczył na Woli, Muranowie i Starym Mieście skąd kanałami przeszedł do Śródmieścia, a u schyłku swej powstańczej służby brał udział w walkach o utrzymanie Czerniakowa. W uznaniu zasług bojowych odznaczony dwukrotnie Krzyżem Walecznych.
Jedne z ciekawszych powstańczych wspomnień bardzo dobrze napisane, a przy tym wzbogacone 58 zdjęciami z Powstania Warszawskiego. Książka jak najbardziej warta polecenia i warto po nią sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo boli, kiedy się czyta. Książka doskonała.
Bardzo boli, kiedy się czyta. Książka doskonała.