Sztuka śnienia

- 2003-01-01
- 83-7120-433-7
- Piotr Hermanowski, Magdalena Hermanowska
- szamanizm antropologia
Poszukiwanie drogi do alternatywnych rzeczywistości przez świadomość śnienia to esencja życia wielkich czarowników.
Autor pisał: "Śnienia można tylko doświadczyć. Śnienie to nie to samo, co mieć sny. Nie jest to również sen na jawie ani wyrażanie życzeń, ani też wyobraźnia. Poprzez śnienie możemy postrzegać inne światy, które, rzecz jasna, możemy opisać, ale nie możemy opisać tego, co pozwala nam je postrzegać. Możemy jednak czuć, jak śnienie otwiera dla nas te inne wymiary. Śnienie wydaje się wrażeniem – procesem w naszym ciele, świadomością w naszym umyśle.
W trakcie swoich ogólnych nauk don Juan dokładnie wyjaśniał mi zasady, przesłanki i ćwiczenia w sztuce śnienia. Jego nauki dzieliły się na dwie części. Pierwsza dotyczyła procedur śnienia, a druga czysto abstrakcyjnych objaśnień tych procedur."
Dawnymi czasy ludzie mieli bardzo realistyczny pogląd na postrzeganie i świadomość, ponieważ wyrósł on z obserwacji otaczającego ich wszechś...
Rozwiń
Jest to dla mnie jedna z najważniejszych prac Castanedy. Polecam każdemu, kto interesuje się drogą szamanizmu, wiedzy, śnienia... Absolutnie wyjątkowa pozycja.
Pokaż mimo toPozycja obowiązkowa dla ciekawskich tematu Lucid Dreaming czyli świadomego śnienia.
Pokaż mimo toJuż wiem na kim wzorował się Dan Millman pisząc - Drogę miłującego pokój wojownika ;)) - Ta książka może zmienić pogląd na świat/rzeczywistość ... ale czy u każdego ? Kto jest zatopiony w codziennym życiu - to nie jest książka dla niego .... Dla kogoś kto szuka odpowiedzi ... - pozycja ciekawa.
Pokaż mimo toGenialne ale niestety przerasta mój poziom oświecenia:)to coś na równi z książkami Roberta Monroe'a więc totalny odlot.Najlepszy poradnik świadomego śnienia jaki czytałem wiele naprawdę pouczających wskazówek,które muszę sprawdzić w praktyce,autor wykazuje ogromną wiedzę,którą czerpie od swojego mistrza Don Juana Matusa,którego nauki są wieczne nawet w Watypolsce(z technik czarownika Matusa korzystają propagatorzy śnienia np:Adam Bytof).Po przeczytaniu takiej książki nie pozostaje nic więcej jak śnić,śnić i śnić przechodząc przez kolejne bramy śnienia!
Genialne ale niestety przerasta mój poziom oświecenia:)to coś na równi z książkami Roberta Monroe'a więc totalny odlot.Najlepszy poradnik świadomego śnienia jaki czytałem wiele naprawdę pouczających wskazówek,które muszę sprawdzić w praktyce,autor wykazuje ogromną wiedzę,którą czerpie od swojego mistrza Don Juana Matusa,którego nauki są wieczne nawet w Watypolsce(z technik...
więcej Pokaż mimo toZastanawia czytelnika, który świat jest bardziej realny-na jawie, czy we śnie. A może "jawa" to też sen?
Pokaż mimo toCiężko było dobrnąć do końca. Polecam tylko osobom bardzo zdeterminowanym, aby wyciągnąć z tego jakąś głęboką naukę dla siebie. "Sztuka śnienia" jako książka bardziej rekreacyjna dla mnie nie zdała egzaminu. Przesadnie wydumana i zdecydowanie przereklamowana.