Robot nr 3
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Stało się jutro (tom 6) Seria: Stało się jutro fantasy, science fiction
- fantasy, science fiction
- Stało się jutro (tom 6)
- Stało się jutro
- Nasza Księgarnia
- 1976-01-01
- 1976-01-01
- fantastyka science-fiction polska fantastyka opowiadania antologia sf zbiór opowiadań fantastyka naukowa scifi sf antologia science fiction opowiadania fantastyczne proza proza polska opowiadania polskie
Zbiór opowiadań:
1. Robot nr 3
2. Max
3. Przestrzeń życiowa
4. 90 000 000 000 kilometrów od Słońca
5. Kłopoty wynalazcy
Kolejny tomik ze świetnie zaprojektowanej serii "Stało się jutro". Zawsze kiedy zabieram się za nią podziwiam ten świetny projekt w estetyce lat 70'. Do zbiorków trafiają opowiadania o różnych poziomach. Wielu z publikowanych autorów nigdy nie wydało własnego zbiorku czy powieści. W zbiorku nr 6 mamy jedno opowiadanie Andrzeja Zajdla. Jest to jedno z jego średnich opowiadań. W całym zbiorku moja uwagę przykuło opowiadanie "Kłopoty wynalazcy". Nie oceniam tutaj walorów literackich raczej pomysł i wyobraźnię samego autora. Bo pamiętajmy, że to opowiadania publikowane onegdaj w "Młodym Techniku" i bardzo często byli to zupełni amatorzy.
Czytałem "Kłopoty wynalazcy" z zaskoczeniem - miałem wrażenie, że czytam opis jednego z odcinka serialu "Black Mirror". Digitalizacja świadomości i przeniesienie jej do maszyny. I związane z tym postrzeganie "ja". Łał, toż to lata 70'!
Zbiorek zdecydowanie dla sympatyków polskiej SF.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRamotka z opowiadaniami pierwotnie publikowanymi w "Młodym Techniku", dziś już raczej niezbyt zajmująca. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest to, że autorzy zgromadzonych tu tekstów bardziej koncentrowali się na technicznych aspektach konkretnych zjawisk i wynalazków niż na stronie literackiej, w związku z czym z dzisiejszego punktu widzenia historie często bywają naiwne i miewają problemy z rozsądnym zwieńczeniem intrygi.
"Robot nr 3" Zajdla jest rodzajem eseju, stanowiącego rekonstrukcję zorganizowanego w 1993 roku lotu na Urana, przerwanego ze względu na problemy z tytułowym robotem. "Max" Jana Kopczewskiego proponuje dość statyczny rzut oka na czasy, gdy wśród zminiaturyzowanej ludzkości żyje sobie samotny osobnik o dawnych - tzw. mamucich - rozmiarach. "Przestrzeń życiowa" Rosjanki Marii Czudakowej, chyba najoryginalniejsza koncepcyjnie, bawi się pomysłem człowieka, którego życie jest ograniczone nie czasem, a przestrzenią. Z kolei "90 000 000 000 kilometrów od Słońca" Andrzeja Czechowskiego opowiada o problemach z kosmicznym porostem. Opowiadanie jest o tyle interesujące, że koresponduje z umieszczoną w powieści (i potem serialu) "The Expanse" ideą kosmicznego bytu, żywiącego się promieniowaniem. Książkę zamykają "Kłopoty wynalazcy" Adama Jaromina, tekst najsłabszy, urywający się w przypadkowym miejscu i nie potrafiący ani sensownie wykorzystać pomysłu (możliwość przerzucenia zawartości ludzkiego umysłu w komputer i kontynuowanie jego funkcjonowania w elektronicznej wersji),ani postawić jakichkolwiek zdecydowanych wniosków.
Przeczytać więc można, ale z pewnością nie będzie to niezapomniana lektura.
Ramotka z opowiadaniami pierwotnie publikowanymi w "Młodym Techniku", dziś już raczej niezbyt zajmująca. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest to, że autorzy zgromadzonych tu tekstów bardziej koncentrowali się na technicznych aspektach konkretnych zjawisk i wynalazków niż na stronie literackiej, w związku z czym z dzisiejszego punktu widzenia historie często bywają...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodtytuł: "Opowiadań fantastycznych zbiór szósty", drugi: "Robot nr 3" — od pierwszego tekstu. Króciutki zbiorek pięciu opowiadań, które wcześniej ukazały się w "Młodym Techniku". W sumie kilkadziesiąt stron, zdarzało mi się czytać opowiadania dłuższe niż cała książeczka. Co nie znaczy, że szorty są złe.
Ogólnie, wydaje mi się, że zbiorek może zainteresować. W każdym tekście znajdzie się coś ciekawego, nie ma tu bardzo słabych opowiadań.
Po parę słów o poszczególnych opowiadaniach tutaj: http://finklaczyta.blogspot.com/2018/07/stao-sie-jutro-robot-nr-3.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie, wydaje mi się, że zbiorek może zainteresować. W każdym...