Księga wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa
- Sherlock Holmes (tom 1-9)
- Rea
- 2010-11-05
- 1996-08-05
- 1986-01-01
- Anna Krochmal, Robert Kędzierski, Marta Domagalska, Zofia Wawrzyniak
- Sherlock Holmes dedukcja zagadka
Jedyne w Polsce wydanie zawierające wszystkie opowiadania i nowele Arthura Conan Doyle’a o detektywie wszech czasów.
„Od dawna powtarzam, że kiedy wykluczy się niemożliwe, wówczas to, co pozostaje, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą”.
Sherlock Holmes, najbardziej znany bohater książek sir Arthura Conan Doyle’a, został opisany tak wnikliwie, iż przez długie lata wielu czytelników uważało, że żył on naprawdę, lub pragnęło, aby tak było. Sam autor przyznawał, że Holmes był częściowo wzorowany na faktycznie istniejącej osobie, doktorze medycyny sądowej Josephie Bellu, mentorze pisarza i jego opiekunie podczas studiów w Edynburgu. Bell był postępowym chirurgiem i słynął z dedukcyjnego rozumowania.
Sherlock Holmes po raz pierwszy pojawił się w noweli „Studium w szkarłacie” (1887),ale dopiero po tym, jak opowiadanie „Skandal w Czechach” ukazało się w odcinkach w „The Strand Magazine”, przyciągnął czytelników i stał się literackim fenomenem. Żadne inne dzieło Doyle'a nie spotkało się z takim przyjęciem jak opowieści o błyskotliwym, ekscentrycznym i trudnym detektywie oraz jego sympatycznym cierpliwym asystencie i kronikarzu, doktorze Johnie Watsonie. Choć Anglik napisał także kilka romansów historycznych oraz monografie „Wielka wojna burska” (1900) i „Wojna w Afryce Południowej: Przyczyny i przebieg” (1902),za które otrzymał tytuł szlachecki, pozostały one w cieniu przygód enigmatycznego bohatera.
Mimo uznania, jakim cieszył się detektyw Conan Doyle w pewnym momencie stwierdził, że nadszedł czas aby z nim skończyć, i w opowiadaniu „Ostatnia zagadka” opisał śmierć Holmesa podczas porywającej walki z jego odwiecznym wrogiem profesorem Moriartym. Czytelnicy długo i dobitnie wyrażali swe niezadowolenie. Sherlock Holmes po prostu musiał powrócić.
Pisarz w końcu ugiął się pod presją, cudownie przywrócony do życia detektyw wystąpił w kolejnych trzydziestu trzech opowiadaniach i dwóch nowelach, „Dolinie strachu” i „Psie Barskerville'ów”. Niniejszy zbiór zawiera wszystkie pięćdziesiąt siedem opowiadań i cztery nowele, w których pojawia się Holmes, w tym „Kartonowe pudło”, którego Doyle nie opublikował, obawiał się, że występujące tam wzmianki o seksie przedmałżeńskim mogą zostać uznane za zbyt śmiałe.
Opowieści Arthura Conan Doyle'a przyczyniły się do popularyzacji gatunku opowiadań detektywistycznych i na zawsze zmieniły podejście pisarzy do literatury kryminalnej, a że wciąż są wznawiane na całym świecie i regularnie przenoszone na sceny oraz ekrany kinowe i telewizyjne, Sherlock Holmes zapewne pozostanie, również w XXI wieku, najsłynniejszym i najbardziej lubianym detektywem wszech czasów.
Spis treści:
- Studium w szkarłacie (A Study in Scarlet)
- Znak czterech (The Sign of Four)
- Przygody Sherlocka Holmesa (The Adventures of Sherlock Holmes)
- Dzienniki Sherlocka Holmesa (Memoirs of Sherlock Holmes)
- Powrót Sherlocka Holmesa (The Return of Sherlock Holmes)
- Pies Baskerville'ów (The Hound of the Baskervilles)
- Dolina strachu (The Valley of Fear)
- Księga przypadków Sherlocka Holmesa (The Case Book of Sherlock Holmes)
- Ostatni ukłon (His Last Bow)
- 6 555
- 3 946
- 2 989
- 1 231
Sherlock Holmes jest tylko jeden - a to wydanie to chyba najlepsza forma zapoznania się z jego ponadczasowymi przygodami, gdyż wszystkie utwory są ułożone chronologicznie i odpada problem samodzielnego "ogarniania" kolejności. To duży plus przy takiej liczbie opowiadań. Są oczywiście opowiadania lepsze i gorsze, ale poniżej pewnego poziomu nie schodzą nigdy. 9/10 za kreację tego ponadczasowego bohatera i znaczącą część opowiadań, które są wybitne pod kątem przedstawionej intrygi i dedukcji głównego bohatera.
PS. Polecam czytać na czytniku, bo wersja fizyczna to ogromna cegła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiech Was nie zrazi format tej książki - zdecydowanie warto zapoznać się z całością dokonań słynnego detektywa! Ten opasły tom towarzyszył mi przez kilka tygodni i z żalem opuszczam przyjemne mieszkanie Sherlocka Holmesa i doktora Watsona przy Baker Street. Wiele z tych historii miałam okazję odkrywać po raz pierwszy, do niektórych chętnie powróciłam.
Zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu nowele niż opowiadania, ponieważ pozwalają lepiej poznać charakter Holmesa, sylwetki podejrzanych i ofiary oraz śledzić przebieg śledztwa. Opowiadania to z kolei historie, w których zmysł dedukcji Sherlocka błyszczy jaśniej, bo jako czytelnik dostajemy mniej faktów, które pozwoliłyby nam samodzielnie wydedukować sprawcę. Im więcej przygód było za mną, tym lepiej szło mi odtwarzanie okoliczności zbrodni - ta powtarzalność schematów może być wadą, ale mnie zupełnie nie przeszkadzała. Za to mam zastrzeżenia co do korekty - zwłaszcza w trzech ostatnich księgach, które znalazły się w zbiorze. Ilość literówek, przestawień szyku wyrazów, powtórzeń i błędów interpunkcyjnych była przytłaczająca i utrudniała lekturę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie...
Idealny zbiór opowiadań o XIX-wiecznym detektywie.
Idealny zbiór opowiadań o XIX-wiecznym detektywie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[...]
– Widzisz – wyjaśnił – uważam, że mózg człowieka przypomina niewielkie puste poddasze, które trzeba tak umeblować, by nam to odpowiadało. Głupiec będzie zbierał wszelkiego rodzaju graty, jakie nawiną mu się pod rękę. Wówczas wiedza, która mogłaby mu się przydać, zostaje wyparta lub w najlepszym przypadku upchnięta gdzieś w kąt wraz z mnóstwem innych rzeczy, tak że dostęp do niej będzie później bardzo utrudniony. Rozsądny człowiek natomiast nad wyraz skrupulatnie wybiera to, co wnosi na swoje poddasze, czyli wkłada do swego mózgu. Nie gromadzi tam niczego prócz narzędzi, które będą mu potrzebne w czasie wykonywania pracy, ale posiada ogromny ich asortyment, wszystko w idealnym porządku. Błędem byłoby myśleć, że to ciasne pomieszczenie ma ściany, które można przesuwać, powiększając jego powierzchnię. Możesz mi wierzyć, że przychodzi taki czas, gdy za każdym razem, kiedy dowiadujesz się czegoś nowego, będziesz zapominał o czymś, co wiedziałeś wcześniej. Dlatego ogromne znaczenie ma to, by nie dopuścić, aby bezużyteczne fakty wypierały takie, które mogą nam się przydać.
𝗖𝗭𝗬𝗧𝗔𝗡𝗔 𝗣𝗢 𝗥𝗔𝗭 𝗞𝗢𝗟𝗘𝗝𝗡𝗬.
𝗧𝗢 𝗝𝗘𝗦𝗧 𝗭𝗔𝗪𝗦𝗭𝗘 𝗗𝗢𝗦𝗞𝗢𝗡𝗔Ł𝗬 𝗪𝗬𝗕𝗢́𝗥 𝗡𝗔 𝗟𝗘𝗞𝗧𝗨𝗥Ę
𝗣 𝗢 𝗟 𝗘 𝗖 𝗔 𝗠 !
𝗖𝗼ś 𝗗𝗼 𝗣𝗼𝘀ł𝘂𝗰𝗵𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗣𝗼𝗱𝗰𝘇𝗮𝘀 𝗖𝘇𝘆𝘁𝗮𝗻𝗶𝗮 :
[...]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to– Widzisz – wyjaśnił – uważam, że mózg człowieka przypomina niewielkie puste poddasze, które trzeba tak umeblować, by nam to odpowiadało. Głupiec będzie zbierał wszelkiego rodzaju graty, jakie nawiną mu się pod rękę. Wówczas wiedza, która mogłaby mu się przydać, zostaje wyparta lub w najlepszym przypadku upchnięta gdzieś w kąt wraz z mnóstwem innych rzeczy, tak że...
Uwielbiam Sherlocka Holmesa, przeczytałam z zapartym tchem, jednak jedna pozycja powtarza się w tym tomie pod lekko zmienionym tytułem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiększe powieści przeczytałam już dawno. Jednak stwierdziłam, że trzeba nadgonić i dowiedzieć się jakie jeszcze przygody miał mój jeden z ulubionych detektywów, więc sięgnęłam po tę pozycję. Nie przepadam zbytnio za krótkimi opowiadaniami. Mimo to, każde z nich (albo prawie!) było intrygujące. Co ciekawe, im więcej czytałam o śledztwach Holmesa, tym łatwiej było mi zgadywać gdzie powinni szukać kolejnej poszlaki itp. Jeszcze tylko kilka powieści kryminalnych i mogę zakładać działalność detektywistyczną ;)
Większe powieści przeczytałam już dawno. Jednak stwierdziłam, że trzeba nadgonić i dowiedzieć się jakie jeszcze przygody miał mój jeden z ulubionych detektywów, więc sięgnęłam po tę pozycję. Nie przepadam zbytnio za krótkimi opowiadaniami. Mimo to, każde z nich (albo prawie!) było intrygujące. Co ciekawe, im więcej czytałam o śledztwach Holmesa, tym łatwiej było mi zgadywać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak wiele ekranizacji i dla tak wielu inspiracją jest postać Sherlocka Holmesa.
Opowiadania, a raczej przygody Sherlocka Holmesa to zdecydowany klasyk literatury. Kryminał pozbawiony strasznych opisów morderstw, czy zbrodni staje się lekki, przez co jest idealnym wstępem do gatunku powieści detektywistycznych. O Sherlocku Holmesie, a raczej duecie jaki tworzy z Dr Watsonem można by długo mówić... Jedni piszą, że opowiadania są podobne do siebie i z czasem nudzą, ja jednak należę do grona oddanych fanów tej wyjątkowej choć tragicznej trochę postaci z licznymi jej nałogami. I tu można się pochylić, że gratyfikuje się wszechwiedzącego i przemądrzałego narkomana w zestawieniu z otoczeniem skrajnie głupim, ale nie będę się zagłębiał w analizę. Nie będę się również rozpisywał na temat poszczególnych opowiadań, owszem są nierówne, niektóre zachwycają inne się ciągną i rozczarowują, ale i tak każdy fan przeczyta wszystkie. W końcu to Sherlock Holmes, najwybitniejszy detektyw wszechczasów, a ja z sentymentu trochę zawyżyłem ocenę.
Polecam wersję elektroniczną, ponieważ księga jest mało wygodna, ale za to ciężko jej nie zauważyć na półce.
W skrócie:
+ Sherlock Holmes;)
+ lektura lekka, łatwa i przyjemna
+ ponadczasowa, klasyka w dobrym wykonaniu
+ ciekawe zagadki, intryga
+ zbiór wszystkich opowiadań
- za bardzo grzeczne i wygładzone
- nierówny poziom zagadek
- błędy w tłumaczeniu, chyba że jest już poprawione wydanie
- wydanie niewygodne w czytaniu
Pozdrawia NowiNcjusz
Tak wiele ekranizacji i dla tak wielu inspiracją jest postać Sherlocka Holmesa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadania, a raczej przygody Sherlocka Holmesa to zdecydowany klasyk literatury. Kryminał pozbawiony strasznych opisów morderstw, czy zbrodni staje się lekki, przez co jest idealnym wstępem do gatunku powieści detektywistycznych. O Sherlocku Holmesie, a raczej duecie jaki tworzy z Dr...
Przeczytana dawno temu, gdy uczęszczałem jeszcze do szkoły podstawowej. Rewelacyjny zbiór opowiadań. Pamiętam, że tylko jedno z nich nie przypadło mi do gustu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy sposób na zebranie wszystkich opowiadań. Jest to dość pokaźny zbiór. Jak w tak dużej kolekcji mamy do czynienia z lepszymi i gorszymi historiami. Całość jednak stanowi czas na bardzo przyjemne spędzenie czasu dla wszystkich fanów Sherlocka Holmesa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topochlonelo mnie na dlugi czas i juz na zawsze zostalo gdzies w glowie
pochlonelo mnie na dlugi czas i juz na zawsze zostalo gdzies w glowie