Upiór
- Czytelnik
- 1986-01-01
- 1986-01-01
- literatura współczesna literatura polska XX wiek sensacja
"Upiór" Leonarda budzi zaufanie realizmem scenerii, wiarygodnością przedstawicieli różnych narodowości rzuconych w tryby zdarzeń silniejszych od pojedynczego człowieka.
Powieść stanowi epicką próbę namalowania wielkiego fresku obyczajowego i politycznego, fresku, dla którego trudno znaleźć odpowiednik w naszej literaturze.
Napisana została językiem wziętym jakby spoza tradycji stylistycznej polskiej literatury, kojarzącym się z amerykańską prozą z gatunku literatury faktu, językiem ostrej, męskiej narracji, wyrazistego konkretu. Akcja "Upiora" rozgrywa się w przededniu inwazji aliantów na kontynent wśród ludzi umundurowanych, w środowiskach świata parlamentarnego Wielkiej Brytanii i finansjery amerykańskiej.
Przez karty powieści przewijają się liczne postaci, których dramatyczne losy zazębiają się ze sobą i tworzą rodzaj mozaiki, ilustrowanej wątkami fabularnymi rozwijanymi równolegle, splatającymi się na końcu we wspólny węzeł.
Szkoda, że owa epickość jest tu celem samym w sobie, a nie środkiem do czegoś. Książka jest piekelnie nudna, w szczególności dla kogokolwiek, kto ma choć niewielkie pojęcie o realiach wojennych, czy też choćby liznął współczesnej filozofii na studiach. Rozważania są wręcz wtórne i po łebkach. Jedynym atutem jest to, że świetnie się przy niej zasypia. Nakreślone wątki praktycznie urywają się jeden za drugim, tworząc historie bez większego ładu i składu.
A szkoda, gdyż można było bardziej skupić się kilku poruszonych dylematach (w tym także moralnych) i rozwinąć je bardziej.
Zdecydowanie lepszą pozycją (o podobnej wymowie i skali) jest "Sprawa pułkownika Miasodajewa" Józefa Mackiewicza. Nie dość, że tamta jest opisana wręcz dokumentarnie, to świetnie przedstawia różne warstwy polityczno-społeczne i relacje między nimi. Właściwie robi dokładnie to, co Zagórski chciał zrobić, ale mu nie wyszło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnalazłam to kiedyś na półce rodziców, ze piętnaście lat miałam, przeczytałam i szok. Może wtedy była odrobinę za trudna, ale to jest naprawdę niezła książka. Autor, jak zwykle, zapomniany całkowicie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolski autor i szkoda,że zapomniany.Mamy to do siebie,że nie doceniamy polskich autorów. W tym przypadku jest podobnie,zachwycamy się książkami zachodnich autorów a tu proszę bardzo znakomita pozycja. Nie będę streszczał książki ale zapewniam,że nikt się na niej nie zawiedzie.