Czarodziejka z Księżyca t. 3

- komiksy
- Czarodziejka z Księżyca (tom 3)
- Bishoujo Senshi Sailor Moon
- J.P. Fantastica
- 1997-12-01
- 1997-12-01
- 2012-01-17
- Robert Korzeniewski
- akcja czarodziejki fantasy romans siły nadprzyrodzone shoujo manga
Nie będzie żadnym nadużyciem tandetnie brzmiące stwierdzenie, że "od tego się wszystko u nas zaczęło". Wprawdzie przed "Czarodziejką z Księżyca" pojawiały się już w polskiej telewizji anime, jednak to właśnie ta seria zainicjowała prawdziwy mangowy boom Polsce. Fanów, którzy dzięki Sailorkom złapali bakcyla mangi, nazywa się do dziś "pokoleniem moonies". Niedługo po emisji serialu w telewizji pojawił się w naszych księgarniach jego komiksowy pierwowzór.
Pewnego dnia świat niejakiej Usagi Tsukino staje na głowie. Okazuje się bowiem, że za pomocą pióra, które otrzymała od gadającej kotki Luny, zmienić się może w Sailor Moon - obrończynię prawości w marynarskim mundurku! Po co, zapytacie? Ano po to, żeby powstrzymać demoniczną Królową Beryl i jej podwładnych, pragnących odnaleźć pewien tajemniczy kryształ. Usagi sama zapewne nic by przeciw nim nie zdziałała, szczęśliwie jednak w sukurs przychodzą jej kolejne towarzyszki, a czasem również tajemniczy, zamaskowany Tuxedo...
Seria, o której mówi się, że dorasta wraz z czytelnikiem. Dotyczy to zarówno kreski, jak i historii, która z opowieści o dziewczynie z magicznymi mocami zmienia się w całkiem poważną, romantyczną, fantastyczną sagę. Do dziś wielu fanom łezka się w oku kręci, gdy zobaczą gdzieś dziewczę w marynarskim mundurku... Czy warto przeczytać? Warto - choćby po to, żeby osobiście się przekonać, o co tyle szumu. Choć można przypuszczać, że dla wielu nie będzie to jedyny powód, by sięgać po kolejne tomy.
[Wydawnictwo JPF, 1999]
Wow! Wow! Wow!
Ale trzyma w napięciu!
Wartka akcja, wszystko super.
Bardzo mi się podobał ten tom.
Prawie jak końcówka sezonu pierwszego.
Ciekawa jestem, co dalej ;).
Gorąco polecam ! ! ! <3
Wow! Wow! Wow!
Pokaż mimo toAle trzyma w napięciu!
Wartka akcja, wszystko super.
Bardzo mi się podobał ten tom.
Prawie jak końcówka sezonu pierwszego.
Ciekawa jestem, co dalej ;).
Gorąco polecam ! ! ! <3
Czarodziejki wybierają się na księżyc, żeby w ruinach dawnego królestwa odzyskać pamięć i zrozumieć, co się dzieje. Tymczasem wrogowie postanawiają wykorzystać Momoru do pokonania wojowniczek...
Kultowej mangi ciąg dalszy i każdy, kto nie rozumie fenomenu Czarodziejek, po przeczytaniu ich przygód, stanie się bez dwóch zdań fanem. Wprawdzie akcja pędzi tu dużo szybciej niż w wersji anime i połowy rzeczy stamtąd nie znajdziecie w ogóle, ale jakie to ma znaczenie? Szczególnie, że Naoko serwuje nam masę emocji i urocze ilustracje (choć in minus jest fakt, że wygląd Sailorek nie różni się niczym poza fryzurami).
Gorąco polecam!
więcej Pokaż mimo toKultowej mangi ciąg dalszy i każdy, kto nie rozumie fenomenu Czarodziejek, po przeczytaniu ich przygód, stanie się bez dwóch zdań fanem. Wprawdzie akcja pędzi tu dużo szybciej niż...
"Czarodziejka z Księżyca" to jedna z najpopularniejszych mang japońskich, uwielbiana przez czytelników na całym świecie (nie wyłączając mnie !). Historia opowiedziana w mandze różni się od tej opowiedzianej w anime, bo przede wszystkim jest krótsza - manga ma 18 tomów, zaś anime liczy 200 normalnych odcinków, 3 specialne i 3 kinówki.
Uwielbiam Czarodziejkę i wszystkim gorąco ją polecam :)
PS. Nieco dokładniejszy opis pochwalny zawarłam w opinii do pierwszego tomu :]
więcej Pokaż mimo toUwielbiam Czarodziejkę i wszystkim...
Moje ukochane anime z dzieciństwa oraz manga, którą bardzo szybko połknęłam w zaledwie kilka tygodni. Niesamowita akcja, idealne postacie czy zabawne dopiski autorki, to tylko niektóre zalety komiksu, których jest znacznie więcej.
Chociaż tłumaczenie zawiera błędy ortograficzne, interpunkcyjne i stylistyczne, a czcionka czasami jest większa niż powinna, to nie mogę zaprzeczyć, że w obliczu tak fantastycznej mangi, zupełnie mnie to nie obchodzi.
Obowiązkowa lektura dla fanów Czarodziejki!
więcej Pokaż mimo toChociaż tłumaczenie zawiera błędy ortograficzne, interpunkcyjne i stylistyczne, a czcionka czasami jest większa niż powinna, to nie mogę...
Akcja dzieje się bardzo szybko i chaotycznie, mimo to mistrzowskie rysunki i śmieszne wtrącenia autorki nadają atrakcyjności. Idealna dla każdego fana.
cool;)
Pokaż mimo toMamoruś <3 dlaczego w anime nie był taki jak jest tu ..
bardziej czuły
Mamoruś <3 dlaczego w anime nie był taki jak jest tu ..
Pokaż mimo tobardziej czuły
Ledwo jeden wróg został pokonany, a kolejny jest już na horyzoncie. Czy i tym razem czarodziejki pokonają zło?
Pokaż mimo toZ kolejnym tomem coraz lepiej. To się tyczy fabuły i kreski.
Z kolejnym tomem coraz lepiej. To się tyczy fabuły i kreski.