KSIĄŻKI WYBRANE: Zabić posłańca; Rosie; Rocznica; Czarny ogień
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- Anna Kołyszko, Robert Sudół, Michał Madaliński, Małgorzata Żbikowska
- Rosie Titchmarsh romans czteropak
Książka zawiera skrócone wersje powieści:
1. Zabić posłańca - Tami Hoag, tł. Robert Sudół
2. Rosie - Alan Titchmarsh, tł. Anna Kołyszko
3. Rocznica - Amy Gutman, tł. Michał Madaliński
4. Czarny ogień - C. J. Sansom,tł. Małgorzata Żbikowska
- Tami Hoag - Zabić posłańca
Kurier Jace Damon zgadza się pod koniec dnia doręczyć spóźnioną przesyłkę. Mknąc rowerem przez tłoczne ulice Los Angeles, nie zdaje sobie sprawy, że zostanie wplątany w brutalne morderstwo. Wkrótce staje się nie tylko celem poszukiwań morderców, lecz też głównym podejrzanym dla policji. Nie ufając absolutnie nikomu, stara się ujść śmiertelnemu pościgowi i jednocześnie uchronić swego ukochanego młodszego brata Tylera.
Całe Los Angeles z zapartym tchem śledzi spektakularny proces podrzędnego aktora Roba Cole a, na którym ciąży zarzut brutalnego zamordowania żony, córki znanego milionera. Wiele osób liczy na wyrok skazujący od wyniku procesu zależy niejedna kariera w biurze policji i prokuratora. W tej sytuacji zabójstwo niewiele znaczącego prawnika obracającego się w świecie ciemnych interesów przechodzi niemal niezauważone. Pozornie prostą sprawę jego śmierci prowadzi detektyw Kev Parker. Doświadczony i obdarzony niezwykłą przenikliwością, nie daje się zwieść pozorom okazuje się, że sprawa ma drugie dno... Wbrew woli przełożonych zaczyna prowadzić śledztwo na własną rękę. Wkrótce zabójca pojawia się w firmie kurierskiej, z której skorzystał tuż przed śmiercią zamordowany prawnik. Elementy przerażającej układanki zaczynają do siebie pasować. Co może łączyć szanowanych i zamożnych obywateli Los Angeles z podejrzanym prawnikiem? Komu i dlaczego zależy na ukryciu prawdy?
- Alan Titchmarsh - Rosie
Malarz Nick Robertson porzuca miejskie atrakcje, by znaleźć spokojną przystań na cichej wyspie Wight. Fiasko ostatniego romansu nastraja go sceptycznie do miłosnych uniesień i nie zamierza wiązać się ponownie. Wtem, nieoczekiwanie, przybywa do niego energiczna babcia Rosie i postanawia zostać dłużej. W monotonię życia wnuka wprowadza blask brylantów i legendę carskich przodków, nadaje mu prawdziwy sens i smak.
- Amy Gutman - Rocznica
Trzy młode kobiety otrzymują ten sam anonimowy list: „Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy. Nie zapomniałem cię”. Wszystkie trzy łączy ktoś, kogo znały w przeszłości - mężczyzna, który odebrał życie ponad setce ofiar. Ale zabójcę skazano na karę śmierci i stracono dokładnie pięć lat temu. Kto więc jest autorem anonimów? Kto pragnie pomścić śmierć seryjnego mordercy?
- Sansom - Czarny ogień
Gorąca wiosna 1540 roku. Na tronie zasiada Henryk VIII, wspierany przez bezwzględnego doradcę Thomasa Cromwella, człowieka, którego adwokat Matthew Shardlake woli unikać. Cromwell zmusza jednak Shardlake'a do przyjęcia trudnego zlecenia. Ma on odnaleźć recepturę czarnego ognia, legendarnej broni zdolnej unicestwić licznych wrogów Anglii. Musi szybko odkryć sekret, którego ceną może być życie.
Dodaj cytat z książki KSIĄŻKI WYBRANE: Zabić posłańca; Rosie; Rocznica; Czarny ogień
Dodaj cytat
Czarny ogien , bardzo wciaga . ;D
Czarny ogien , bardzo wciaga . ;D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toczytałam wszystkie oprócz "czarnego ognia " i wszystkie trzy na swój wyjątkowy sposób mrożą krew w żyłach !!1 ;D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAmy Gutman - Rocznica: rewelacja.
Amy Gutman - Rocznica: rewelacja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzarny ogień i Rosie to rewelacyjne książki. Warto przeczytać chociażby dla tego, że Rosie to świetna mieszanka humoru i romasu, a Czarny Ogień dająca do myślenia powieść. Bardzo wciąga.