Galaktyka II. Radziecka fantastyka naukowa
- 1987-01-01
- 1987-01-01
- 8320709067
- różni tłumacze
- literatura rosyjska science fiction opowiadanie
Wybór: Tadeusz Gosk i Sławomir Kędzierski.
Utwory:
1. Władimir Szczerbakow - Bajka szkocka (Szotłandskaja skazka),tłum. Monika Dutkowska;
2. Dymitr Bilenkin - Dzień, w którym zjawiła się żyrafa (Dzień, kogda pojawiłsia żiraf),tłum. Tadeusz Gosk;
3. Dymitr Bilenkin - Miasto i wilk (Gorod i wołk),tłum. Tadeusz Gosk;
4. Dymitr Bilenkin - Cyrograf (Adskij modern),tłum. Krzysztof Malinowski;
5. Walentyna Żurawlowa - Śnieżny most nad przepaścią (Snieżnyj most nad propastiu),tłum. Anita Tyszkowska;
6. Aleksander Gorbowski - Koincydencja (Sowpadienienije),tłum. Michał Wołodźko;
7. Wiktor Kołupajew - Kiosk z gazetami (Gazietnyj kiosk),tłum. Monika Dutkowska;
8. Askold Jakubowski - Głosy w nocy (Gołosa w noczi),tłum. Michał Wołodźko;
9. Feliks Kriwin - Wynalazca wieczności (Izobratiel wiecznosti),tłum. Elżbieta Zychowicz;
10. Michaił Puchow - Palindrom do antyświata (Palindrom w antimir),tłum. Sławomir Kędzierski;
11. Michaił Puchow - Nasiona zła (Siemia zła),tłum. Sławomir Kędzierski;
12. Dymitr De-Spiller - Mylący wygląd (Obmanczywaja wniesznost),tłum. Ewa Rojewska-Olejarczuk;
13. Jurij Jarowoj - Kryształowy dom (Chrustalnyj dom),tłum. Ewa Rojewska-Olejarczuk;
14. Borys Łapin - Kongres (Kongress),tłum. Sławomir Kędzierski;
15. Wasilij Szukszyn - Nim trzeci kur zapieje... (Do tretich pietuchow),tłum. Anita Tyszkowska;
16. Walerij Poliszczuk - Sens 54 (Smysł 54),tłum. Tadeusz Gosk;
17. Aleksander Szczerbakow - Złoty sześcian (Zołotoj kub),tłum. Sławomir Kędzierski;
18. Władimir Małow - Ten, który powróci (Tot, kto wierniotsa),tłum. Joanna Krumholtz;
19. Andriej Bałabucha - Temat dysertacji (Tiema dla disiertacji),tłum. Monika Dutkowska;
20. O. Kriwicz - Synteza psa (Sintiez PSA),tłum. Tadeusz Gosk;
21. Borys Rudenko - Jezioro (Oziero),tłum. Sławomir Kędzierski;
22. Andriej Pieczenieżski - Metro (Podziomka),tłum. Tadeusz Gosk.
W pierwszej chwili myślałem, że kontynuacja ,,Galaktyki" jednak będzie się różnić od poprzedniczki. Kilka pierwszych opowiadań nie do końca pasowało do, rozgrywającego się głównie w laboratoriach i przestrzeni kosmicznej, schematu. Ba, kilka opowiadań (,,Bajka szkocka" W. Szczerbakowa, ,,Cyrograf" D. Bulenkina, ,,Kiosk z gazetami" W. Kołupajewa) ocierało się niemal o fantasy! Ogólny obraz jednak nie uległ zmianie. Nadal to zbiór złożony z bardzo pokaźnej liczby (22) opowiadań - w większości bardzo krótkich, niekiedy nawet bez mocniej zarysowanej fabuły. Ogólny ich poziom jest dosyć przeciętny - kilka opowiadań to powtarzająca się biografia wyimaginowanego geniusza lub historia wynalazku. To najsłabsza część tomu, gdyż w absolutnie nic się w nich nie dzieje. Trafiają się również opowiadania tak oryginalne, że trudno się w ogóle ,,połapać, o co w nich chodzi". Naprawdę ciekawych historii jest niestety niewiele. Należą do nich ,,Jezioro" Borysa Rudenki, ,,Nasiona zła" Michaiła Puchowa czy ,,Miasto i wilk" Dymitra Bilenkina. To naprawdę ciekawa, bardzo oryginalne historie. Kilka innym mogę uznać za nienajgorsze. Ale, czy warto dla nich przedzierać się przez cały zbiór? Szczerze wątpię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny zbiór opowiadań radzieckich autorów. Tematyka, może trochę inna niż w części pierwszej, ale równie wciągająca i dająca tematy do refleksji.