Opowieści z Narnii. Lew, czarownica i stara szafa

- Andrzej Polkowski
- Media Rodzina
- magiczna szafa czarownica faun
- The Lion, the Witch and the Wardrobe
- Opowieści z Narnii (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- Andrzej Polkowski
- magiczna szafa czarownica faun
Ze swojego dzieciństwa C.S. Lewis (1898–1963), profesor uniwersytetu w Cambridge, zachował w pamięci obraz fauna idącego przez zaśnieżony las z parasolem i paczkami. W 1949 r. ten wyimaginowany obraz zainspirował pisarza do napisania opowieści o czwórce dzieci przeniesionych z Anglii do innego kraju, który nazwał Narnią – świata faunów, mówiących zwierząt i mądrego Lwa. Tak powstała powieść „Lew, czarownica i stara szafa”, pierwsza z siedmiotomowego cyklu „Opowieści z Narnii”, o czwórce młodych ludzi pomagających uratować ten pełen uroku i niezwykłych tajemnic świat przed siłami władców zła i bezkresnej zimy.
Polecane księgarnie
- 6 371
- 2 921
- 1 538
Wypożycz z biblioteki
Mam nadzieję, że nikt z czytających tę książkę nie czuł się nigdy tak nieszczęśliwy jak Zuzanna i Łucja tej nocy; ale jeśli ktoś z was przeż...
RozwińKiedy już zostanę królem Narnii, pierwszą rzeczą, jaką zrobię, będą porządne drogi.
Ale biorąc rzecz w ogólności, posłuchajcie mojej rady i kiedy spotkacie kogoś, kto zamierza być człowiekiem, a jeszcze nim nie jest, albo ki...
Rozwiń
Opinie [1 177]
Wczoraj skończyłam książkę, którą ostatni raz czytałam dobre 7 lat temu. Powróciłam do niej po obejrzeniu propozycji najlepszych książek dziecięcych na YT u Doktor Book.
Pokaż mimo toBył to dobry pomysł, ponieważ przez książkę po latach nadal się przyjemnie czytało, pierwszą część pamiętałam doskonale, lecz już kolejne gorzej - ale myślę, że to nawet lepiej dla mnie gdy zabiorę się za nie.
Jeden z niewielu przypadków, w których film jest lepszy od książki, ale zrzucam winę na swój wiek - może już jestem na książkową Narnię po prostu za stara. Jednak chylę czoła przed C.S. Lewisem, bo wykreował znakomity świat, za którym tęsknię częściej niż wypada się przyznać. Bo to dzięki niemu właśnie studio filmowe mogło stworzyć jeden z moich ukochanych filmów fantasy.
Pokaż mimo toCzytałem tą książkę jako dziecko.
Pokaż mimo toPamiętam że całkiem mi się podobała, ale nie było szału.
Jest to znana nam seria filmowa, mimo to uważam, że bardzo jest warto przeczytać serie książkową, ponieważ różni wiele rzeczy. Inaczej są też przedstawione. Bardzo polecam. Fajna, przyjemna seria.
Pokaż mimo toTa książka jest zachwycająca, ja oglądałam film, ale później moje wnuki czytały serię jako lekturę szkolną, więc i ja się zabrałam za czytanie, rewelacja dla wszystkich polecam
Pokaż mimo towrażenie po książce chyba lepsze po obejrzeniu filmu/ów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tolewis jest jakiś poukładany, rozumiem, że można wejść w uniwersum - ja też weszłam, ale nie doszłam daleko. mało co pamiętam, ale wiem, że była w tej książce jakaś maniera... manieralność?
Obowiązkowa Klasyka fantasy.
Pokaż mimo toZawsze z wielką chęcią i przyjemnością wracam do Narnii. i pomimo tego, że już dawno wyrosłam z bajek to do tej wracam z zadowoleniem :)
Pokaż mimo toBardzo fajna książka. Oglądałam film dawno temu a opowieść przypomniała mi wszystkie sceny. Niektórzy powiedzą, że to książka dla dzieci ale ja tak nie uważam. Dorosłych także wciągnie ta historia.
Pokaż mimo toGenialny początek pięknej historii, która niejednokrotnie mnie wzruszała i bawiła. Kocham!