Z pól i lasów na stół i do spiżarni
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Muza
- Data wydania:
- 2010-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-01-01
- Liczba stron:
- 142
- Czas czytania
- 2 godz. 22 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7495-799-1
Las jest kolebką naszej cywilizacji. Dla praprzodków człowieka stanowił naturalne schronienie i podstawę zaopatrzenia w żywność. Współcześnie las, uzupełniający produkty z pól, zyskał funkcję rekreacyjną - najczęściej kojarzoną z grzybobraniem. Oprócz grzybów las dostarcza nam również jagód, owoców, które mogą wzbogacić stół i spiżarnię, orzechów, i roślin zielnych. I o wykorzystaniu tych darów traktuje niniejsza książka.Metody utrwalania darów lasu, aby wykorzystać je z największym pożytkiem dla smaku, zdrowia i radości życiaOryginalne potrawy z grzybów, jagód, orzechów, owoców krzewówi drzew - przygotowane bez konserwantów i udoskonalaczySmakołyki z domowej spiżarni: susze, marynaty, kiszonki, solanki i inne przetwory, które z pewnością zachwycą domowników i gości
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 9
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Zaintrygowała mnie ta książka, bo nie spotkałam się do tej pory z pozycja wydawniczą, która by przedstawiała tak wiele odmian roślin, można powiedzieć „dziko żyjących”a które mogą być materiałem do eksperymentów kulinarnych.
Na tapecie znalazly się więc:
grzyby
borówka czernica
borówka brusznica
borówka bagienna
żurawina błotna
malina
jeżyna
poziomka
dereń
berberys
dziki bez czarny
róża dzika
głóg
jałowiec
jarzębina
kalina koralowa
tarnina
dzika jabłoń
grusza pospolita
orzechy
Każde z wyżej wymienionych zasłużyło sobie na własny rozdzialik w którym znajdziemy: opis rośliny, jej historię, miejsca występowania, metody przetwarzania i utrwalania oraz oryginalne przepisy na potrawy.
Ja swój egzemplarz już intensywnie przewertowałam i do wypróbowania zaznaczyłam sobie:
Borowiki marynowane po podlasku
Bułeczki z czarnymi jagodami
Konfitura z borówek
Śledź zawijany w sosie żurawinowym
Chleb żurawinowo-orzechowy
Chłodzący napój z malinami
Sos różany do mięs
Sałatka pomidorowa na zimę z jałowcem
Dżem z jarzębiny
Budyń orzechowy
Brokuły z masłem orzechowym
Pasta orzechowa
Zaintrygowała mnie ta książka, bo nie spotkałam się do tej pory z pozycja wydawniczą, która by przedstawiała tak wiele odmian roślin, można powiedzieć „dziko żyjących”a które mogą być materiałem do eksperymentów kulinarnych.
więcej Pokaż mimo toNa tapecie znalazly się więc:
grzyby
borówka czernica
borówka brusznica
borówka bagienna
żurawina...