Kroki w nieznane. Almanach fantastyczno-naukowy 2
15. Robert Sheckley - Ofiara brakoróbstwa
16. Alfred Bester - Ludzie, którzy zamordowali Mahometa
Fakty, hipotezy, zagadki.
P.I. Priwałow - Hipotezy związane z upadkiem Meteorytu Tunguskiego
B. Porszniew - Praczłowiek?
M. Wasin, A. Szczerbakow - Czy Księżyc jest tworem istot rozumnych?
Bardzo fajne opowiadania Frederica Browna, zwłaszcza "Turniej".
Bardzo fajne opowiadania Frederica Browna, zwłaszcza "Turniej".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka bardzo dobrych opowiadań, niektóre bardziej idące w stronę szeroko rozumianej fantastyki niż fantastyki naukowej z racji tematu czyli podróży w czasie. Ten tom podobał mi się bardziej od poprzedniego, nie zestarzał się tak bardzo a obecność w nim Lema i Zajdla podnoszą ocenę każdej antologii co najmniej o dwie gwiazdki. Jest tu tez kilka błyskotliwych opowiadań autorów o których wcześniej nie słyszałem. Rozważania radzieckich futurologów które znajdują się na końcu książki można spokojnie pominąć.
Kilka bardzo dobrych opowiadań, niektóre bardziej idące w stronę szeroko rozumianej fantastyki niż fantastyki naukowej z racji tematu czyli podróży w czasie. Ten tom podobał mi się bardziej od poprzedniego, nie zestarzał się tak bardzo a obecność w nim Lema i Zajdla podnoszą ocenę każdej antologii co najmniej o dwie gwiazdki. Jest tu tez kilka błyskotliwych opowiadań...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla miłośników fantastyki - lektura obowiązkowa, ponieważ dobrze znać historię gatunku. Poza tym - niekoniecznie. Niektóre teksty są nudne, spora część, łącznie z działem "Fakty, hipotezy, zagadki" - nieaktualna. Nie należy jednak zapominać, że w 1971 roku było to świeże i interesujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga edycja Kroków w Nieznane (rok 1971) wedle ówczesnej konwencji miała jako temat wiodący podróz w czasie. Wydawcy uraczyli czytelnika seria opowiadań dotyczących szereg koncepcji podrózy w czasie oraz zwiazanych z tym paradoksow. W tym względzie najciekawszą koncepcje zaprezentował tu Alfred Bester w opowiadaniu „Ludzie, którzy zamordowali Mahometa”. Pomiędzy nimi dwa opowiadania polskim mistrzów Lema i Ziedla. Niestety żadne z nich nie wybiło sie poza przecietność. Pozostałe to dzieą pisarzy amerykańskich i rosyjskich (bądź radzieckich, wedłóg ówczesnej nomenklatury). Ponad przecietność wybijają sie dwa – najdluzsze w zbiorze „Petla czasu” Gleba Anfiłowa i najkrótsze „Gabinet luster” Frederica Brown. Pierwsze napisane z rozmachem i w sensacyjnym tempie (dodatkową atrakcją są „soscjalistyczne” smaczki). Gabinet luster poza intrygujacym pomyslem i niecodzienną narracją, daje nam otwarte zakończenie.
Aby należycie ocenić wartośc tomu, należało by sie się przenieść w czasie do roku 1971 i obejżeć ten zbiór oczami ówczesnego czytelnika.
Druga edycja Kroków w Nieznane (rok 1971) wedle ówczesnej konwencji miała jako temat wiodący podróz w czasie. Wydawcy uraczyli czytelnika seria opowiadań dotyczących szereg koncepcji podrózy w czasie oraz zwiazanych z tym paradoksow. W tym względzie najciekawszą koncepcje zaprezentował tu Alfred Bester w opowiadaniu „Ludzie, którzy zamordowali Mahometa”. Pomiędzy nimi dwa...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór niezły, ale w porównaniu z pierwszym tomem sporo słabszy. Być może to motyw przewodni, czyli podróże w czasie - temat mocno wyeksploatowany. Mimo kilku ciekawych pomysłów niektóre teksty zwyczajnie męczące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomite, kanon !!
Znakomite, kanon !!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezłe opowiadania. Głównie traktujące różne warianty podróży w czasie.
Niezłe opowiadania. Głównie traktujące różne warianty podróży w czasie.