Thinking in C++. Edycja polska
- 2002-01-01
- 2002-01-01
- 83-7197-709-3
- Piotr Imiela
- c++ thinking in c++ bruce eckel
C++ to jeden z najpopularniejszych języków programowania, w którym napisano szereg profesjonalnych aplikacji, a nawet kilka systemów operacyjnych. Nie bez przyczyny uważany jest on za trudny do opanowania, stanowiąc poważne wyzwanie, zarówno dla programistów, jak i dla autorów podręczników.
Wieloletnie doświadczenie w nauczaniu programowania Bruce'a Eckela gwarantuje, że po przeczytaniu tej książki będziesz posługiwał się C++ tak sprawnie, jak językiem polskim. Bruce Eckel to nie tylko autor bestsellerowych podręczników, takich jak "Thinking in Java", ale także członek komitetu standaryzującego C++ i szef firmy zajmującej się szkoleniem programistów. Tworzone przez niego kursy programowania uznawane są za jedne z najlepszych na świecie.
* Poznasz podstawowe i zaawansowane techniki programowania w C++
* Krok po kroku prześledzisz konstrukcje języka
* Nauczysz się diagnozować i rozwiązywać problemy w C++
* Zwięzłe, łatwe do zrozumienia przykłady zilustrują przedstawiane zagadnienia
* Ćwiczenia utrwalą zdobyte umiejętności na każdym etapie nauki
* Kod źródłowy zawarty w książce zgodny jest z wieloma kompilatorami (w tym z darmowym kompilatorem GNU C++)
Nie poleciłbym tej książki nikomu do nauki C++. Strasznie drobiazgowa (aż do przesady: Asembler). Bardziej nadaje się do poznania technicznych aspektów języka niż do nauki programowania. Jeżeli ktoś chce zaprojektować własny język, jak znalazł.
Dlaczego nie polecam do nauki? Autor nadmiernie rozlegle rozpisuje się o rzeczach stosunkowo prostych, dosłownie przynudzając. Jego przykłady są tak rozbudowanie, że czytanie jego kodu zamiast nauczyć, komplikuje życie.
Stara się używać prostych przykładów, ale prędko tak wszystko rozbudowuje, że czytelnik momentalnie się gubi.
Jako przewodnik hasłowy, z pewnością jej pomocny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego nie polecam do nauki? Autor nadmiernie rozlegle rozpisuje się o rzeczach stosunkowo prostych, dosłownie przynudzając....
nie polecam dla początkujących
nie polecam dla początkujących
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych książek o C++ jakie widziałem.
Jedna z lepszych książek o C++ jakie widziałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze opisane zarówno podstawy, jak i skomplikowane zagadnienia języka C++. Po jej przeczytaniu i wykonywaniu zalecanych ćwiczeń możemy bezboleśnie zacząć tworzyć aplikacje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najlepszych pozycji dla tego języka
Jedna z najlepszych pozycji dla tego języka