Literatura okresu przejściowego 1975-1996

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Mała Historia Literatury Polskiej
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- kultura pisarz
Zgodnie z założeniami cyklu, książka prezentuje nowoczesny, a zarazem przystępny wykład historii literatury polskiej. Podręcznik przedstawia najważniejsze utwory, pisarzy i wydarzenia kulturalne trudnego czasu transformacji ustrojowej w Polsce. Autorka wprowadza w zagadnienia literackie po 1975 roku. Ukazuje problemy współczesnego piśmiennictwa polskiego w okresie przemian politycznych, schyłku PRL i transformacji ustrojowej. Przybliża atmosferę tamtych lat, opisując m.in. sposoby działania cenzury czy rozwój wydawnictw drugiego obiegu. Pomaga zbudować pełen obraz niedawno minionej epoki, zestawiając w kalendarium ważne wydarzenia polityczne, społeczne i kulturalne z datami pierwszych wydań kluczowych utworów oraz informacjami biograficznymi. W charakterystyczny sposób akcentuje powiązania literatury i polityki, dlatego poruszane są w niej zagadnienia reakcji na stan wojenny i zmianę relacji między krajem a emigracją.
Pozycja przeznaczona dla studentów polonistyki, nauczycieli języka polskiego, maturzystów oraz miłośników literatury.
Bardzo dobra pozycja, zachęcająca do szerszego zainteresowania się tematem. To książka naukowa, lecz nie sprawia trudności, napisana jest przystępnym stylem.
Pokaż mimo toNa minus- niektóre kwestie są potraktowane tutaj pobieżnie, czuć, że konwencja „Małej historii literatury polskiej" jest ograniczająca.
Zdecydowanie pozycja dla studentów filologii polskiej, może jeszcze dla innych wydziałów na uczelniach wyższych - historii, bibliotekoznawstwa, może antropologii trochę, socjologii, jak ktoś akurat z tego okresu pisze pracę.
Pochłonęłam, aby uzupełnić braki na listach książek do przeczytania, aby umiejscowić w konkretnym nurcie znanego mi z jednej pozycji tylko pisarza, aby poznać "na szybko" konekst i atmosferę, w której dzieło powstawało.
Dla mnie bardzo użyteczna książka.
więcej Pokaż mimo toPochłonęłam, aby uzupełnić braki na listach książek do przeczytania, aby umiejscowić w konkretnym nurcie znanego mi z jednej pozycji tylko pisarza, aby...