Zacisze 13

- Zacisze 13 (tom 1)
- Prószyński i S-ka
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- olga rudnicka kryminał komedia
Marta i jej przyjaciółka Aneta znajdują dwa trupy i z różnych powodów zamiast zgłosić sprawę na policję… ukrywają je w piwnicy. Mają z tym trochę kłopotu – najpierw kupują wielką zamrażarkę, potem zakopują zwłoki w piwnicy. Tymczasem po piętach depczą im przestępcy, którzy szukają ukrytego przed laty cennego łupu, policja, tajemniczy przystojny mężczyzna, były mąż Marty i szalona staruszka.
Marta ma wprawdzie za sobą trudną przeszłość, ale dlaczego nie opuszcza jej wrażenie, że ktoś upatrzył sobie jej dom i próbuje się włamać?! 🤔 Szczęście i nieszczęście, że wprowadza się do niej chwilowo przyjaciółka w potrzebie. Z nią raźniej i... więcej się dzieje😄 Lekka, przyjemna komedia kryminalna z wątkiem miłosnym. Idealna na majówkę i chillout 😄
Pokaż mimo toto było moje poczucie humoru , rewelacja
to było moje poczucie humoru , rewelacja
Pokaż mimo toPrzyjemna lektura. Pani Olga dba o to żebyśmy się nie nudzili, miksuje akcje, okrasza wpadkami, dorzuca trochę napięcia i sporą garść śmiechu.
Pokaż mimo toNie skończyłem tej książki i mimo tego, że jedną z zasad, jakie sobie wybrałem było „nie oceniaj nieprzeczytanych do końca książek” tak tu zrobię wyjątek. Książka jest marnym kryminałem i marną komedią. Intryga praktycznie nie istnieje, większość żartów jest na poziomie „Och ta młodzie teraz tylko w telefonach”. Naprawdę nie wiem, jakim cudem ta książka ma obecnie ocenę 7,1. Jeśli komuś się spodobała nie mam z tym problemu. Mimo tego wszystkim, którzy nie znają autorki radze przeczytać chodź 50 stron na internecie. Polecam niektórym.
Nie skończyłem tej książki i mimo tego, że jedną z zasad, jakie sobie wybrałem było „nie oceniaj nieprzeczytanych do końca książek” tak tu zrobię wyjątek. Książka jest marnym kryminałem i marną komedią. Intryga praktycznie nie istnieje, większość żartów jest na poziomie „Och ta młodzie teraz tylko w telefonach”. Naprawdę nie wiem, jakim cudem ta książka ma obecnie ocenę...
więcej Pokaż mimo toUwielbiam jej książki. Dla mnie stanowią rozluźnienie i świetną rozrywkę.
Uwielbiam jej książki. Dla mnie stanowią rozluźnienie i świetną rozrywkę.
Pokaż mimo toLekka i zabawna.
Lekka i zabawna.
Pokaż mimo toŚwietna pozycja, od której ciężko się oderwać! Absurdalna sytuacja z trupami w piwnicy! Ciekawe, jak Marta i Anet z tego finalnie wybrną :)
Pokaż mimo to"Zacisze 13" to zabawna i bardzo absurdalna opowieść.
"Zacisze 13" to zabawna i bardzo absurdalna opowieść.
Pokaż mimo tohttps://korcimnieczytanie.blogspot.com/2021/08/dwie-autorki-i-dwa-kryminay.html
No, muszę pochwalić i to za rzecz niezbyt oczywistą. Tego typu książki (czyli głównie komedie kryminalne) przyzwyczaiły mnie, że akcja posuwa się w nich dzięki głupocie i infantylności bohaterów (przede wszystkim płci żeńskiej). Z przyjemnością skonstatowałam, że tutaj tego nie ma. Dzieją się rzeczy nie do uwierzenia, ale wszystko zostało dobrze uzasadnione, bohaterowie zachowują się rozsądnie i logicznie w stosunku do okoliczności, w jakich się znaleźli. Nie poraziła mnie niczyja durnota czy zdziecinnienie.
Zaskoczyło mnie to dodatkowo, ponieważ wydane w tych samych latach „Martwe jezioro” i jego sequel były właśnie takie – głupie aż strach. Na długo zraziły mnie do tej autorki, ale teraz jednak się do niej przekonałam i czasem coś jeszcze poczytam.
więcej Pokaż mimo toSorry, ale to "dzieło" nawet na pół gwiazdki nie zasługuje. Takiego idiotyzmu nie czytałam jeszcze nigdy w życiu, a przeczytałam sporo. Napisane bez najmniejszego ładu, składu czy sensu. Do śmiechu tam nie ma nic, a główne bohaterki nadają się tylko do psychiatryka na zamknięty. Jeśli nie masz co zrobić z trupem, podrzuć blondynce- zakopie w ogródku lub zamuruje w piwnicy. A i zasadniczo im więcej tych nieboszczyków do zakopania tym lepiej. Weselej będzie im straszyć w chałupie 🙄
Naprawdę nie pojmuję jak taki gniot na poziomie literackim 365 dni może się komukolwiek podobać. Żeby nie było- po kolejną powieść Rudnickiej sięgnęłam kończąc czytanie Cichego wielbiciela-przerażającego i świetnie napisanego studium stalkingu. Więc co to teraz do jasnej cholery ma teraz być??? Amatorszczyzna dla ubogich? Trudno uwierzyć, że obie powieści wyszły spod pióra tej samej autorki. Pozostał niesmak i próby wyjaśnienia sobie ogromnych rozbieżności w stylu, formie i treści za pomocą ghostwritingu 🙄
Sorry, ale to "dzieło" nawet na pół gwiazdki nie zasługuje. Takiego idiotyzmu nie czytałam jeszcze nigdy w życiu, a przeczytałam sporo. Napisane bez najmniejszego ładu, składu czy sensu. Do śmiechu tam nie ma nic, a główne bohaterki nadają się tylko do psychiatryka na zamknięty. Jeśli nie masz co zrobić z trupem, podrzuć blondynce- zakopie w ogródku lub zamuruje w piwnicy....
więcej Pokaż mimo to