Skazana na piekło

- 2010-04-01
- 2010-04-01
- Joanna Puchalska
- autobiografia więzienie
Autobiograficzna opowieść o przeżyciach Natalie Welsh w wenezuelskim więzieniu, do którego trafiła za przemyt narkotyków. Jako pierwszej kobiecie z Europy Zachodniej udało jej się stamtąd uciec...
W 2001 roku Natalie Welsh zabrała swoją czteroletnią córeczkę Nikitę na wspaniałe wakacje do Wenezueli. Nie była to jednak zwykła podróż, w drodze powrotnej bowiem Natalie zamierzała przewieźć kokainę. Dzięki zarobionym w ten sposób pieniądzom chciała odmienić swoje życie. Młoda, naiwna, samotna matka, w dodatku sama uzależniona, nie miała pojęcia, czym ryzykuje. Zatrzymana przez służby celne, za przemyt narkotyków dostała dziesięć lat, które miała odsiedzieć w koszmarnych warunkach w wenezuelskim więzieniu. Znalazła się w brutalnym świecie morderstw, gwałtów i wojen gangów, wobec których straże więzienne często były bezsilne lub też zbyt skorumpowane, by przeciwstawić się niebezpiecznym i uzbrojonym bandytom. Po czterech latach piekła, nie mając praktycznie żadnych szans na powodzenie, jako pierwsza kobieta z Zachodu uciekła z wenezuelskiego więzienia i przez Kolumbię wróciła do Anglii. Skazana na piekło opowiada o tym, jak jeden nierozważny krok może całkiem zniszczyć życie, i o miłości do dziecka, która pomogła Natalie przetrwać. Niesamowita, prawdziwa historia młodej matki, która ucieka z osławionego Wenezuelskiego więzienia.
Żal mi ludzi, którzy przemycają narkotyki, a organizatorzy tego procederu napawają mnie wręcz odrazą. Zwykli kurierzy często nie zdają sobie...
Rozwiń
Wystarczy chwila zauroxzenia, zamriczenia, zapomnienia... Wystarczy moment by zniszczyć sobie życie... By na własne życzenie trafić do piekła...
Pokaż mimo toOsobista do stopnia powodującego poczycie dyskomfortu w trakcie lektury.
Osobista do stopnia powodującego poczycie dyskomfortu w trakcie lektury.
Pokaż mimo toDOBRA KSIĄZKA
DOBRA KSIĄZKA
Pokaż mimo toPiekielnie dobra i wciągająca jak najczystsza kokaina! Rozpaczliwe próby przetrwania i w miarę normalnego funkcjonowania w nieludzkich warunkach więzienia w kraju słynnym z najcięższych tego tupu instytucji. Z dala od kraju, przyjaciół i przede wszystkim córeczki trzyma się skrawków nadziei - na ułaskawienie przeniesienie, a w ostateczności nawet ucieczkę. Trzyma w napięciu do ostatnich stron!
Piekielnie dobra i wciągająca jak najczystsza kokaina! Rozpaczliwe próby przetrwania i w miarę normalnego funkcjonowania w nieludzkich warunkach więzienia w kraju słynnym z najcięższych tego tupu instytucji. Z dala od kraju, przyjaciół i przede wszystkim córeczki trzyma się skrawków nadziei - na ułaskawienie przeniesienie, a w ostateczności nawet ucieczkę. Trzyma w napięciu...
więcej Pokaż mimo toMoje klimaty zdecydowanie. Książka napisana bardzo dobrze, bez zbędnych opisów. Czyta się szybko i jednym tchem.
szczerze polecam
Pokaż mimo toszczerze polecam
Oczekiwałam czegoś interesującego, a niestety przez większość książki strasznie się nudziłam.
Pokaż mimo toHistoria ciekawa choć mnie osobiscie wkurza człowiek który za pieniądze poświęca nawet swoje życie nie wspominając już o najbliższej rodzinie a tak właśnie zachowywała się bochaterka książki. Fajna przestroga dla innych żeby uważać komu się ufa.
Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka opisująca historię kobiety "muła" skazanej na 10 lat pobytu w wenezuelskim więzieniu za próbę przemytu kokainy. Pamiętam,że widziałem różne programy dokumentalne pokazujące jak wygląda życie w południowoamerykańskich więzieniach i ten obraz z grubsza zgadzałby się z tym, co widziała Natalie w policyjnym areszcie. Natomiast jej pobyt w następnych więzieniach wyglądał już znacznie bardziej łagodnie. Owszem, dochodziło w tych miejscach do zabójstw, porachunków gangów, łapówek, czasem gwałtów (ale o dziwo bardzo rzadko),a więźniowie mogli chodzić uzbrojeni, ale sam więzień miał względną swobodę i po szybkiej adaptacji, mógł dać sobie radę z przetrwaniem. Ponadto więzienia te były koedukacyjne, a mężczyźni mogli bez przeszkód spotykać się z kobietami. Do tego główna bohaterka mogła założyć na terenie więzienia sklep, a w jednym zakładzie karnym można było korzystać z internetu. Szczerze mówiąc, kompletnie nie spodziewałem się czegoś takiego, no ale nie sposób podejrzewać autorki o zmyślanie tego, co przeżyła. W każdym bądź razie książkę czyta się szybko,a historia głównej bohaterki, jej ucieczka i zmiana w postępowaniu, niech stanowi przestrogę dla wszystkich ludzi pragnących szybkiego zysku, wchodzących na przestępczą drogę.
Bardzo ciekawa książka opisująca historię kobiety "muła" skazanej na 10 lat pobytu w wenezuelskim więzieniu za próbę przemytu kokainy. Pamiętam,że widziałem różne programy dokumentalne pokazujące jak wygląda życie w południowoamerykańskich więzieniach i ten obraz z grubsza zgadzałby się z tym, co widziała Natalie w policyjnym areszcie. Natomiast jej pobyt w następnych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada historię młodej kobiety, która zgodziła się na przemyt narkotyków z Wenezueli. Skutek był do przewidzenia. Co jest bardzo interesujące, to opis wiezień w Wenezueli, panujących tam zwyczajów, samowolki co ważniejszych więźniów, którzy "rządzą" więzieniem. Bardzo ciekawa pozycja, polecam!
Pokaż mimo toKsiążkę pochłonęłam w jeden dzień, przez lekki styl i prosty język. Spodziewałam się zupełnie innej historii, np. o krzywdach wyrządzonych na bohaterce przez współwięźniów, a tu zaskoczenie: wyszedł z tego nawet romans! I bardzo fajnie. Miło się czytało, jak mimo tylu przeciwności losu udało im się dokonać tego, co tak bardzo pragnęli. Zakończenie wzruszające.