Wszyscy tak jeżdżą

2023-06-28
2023-06-28
9788381917124
Tagi:
literatura polska Polska reportaż literatura faktu
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Łódź. Miasto po przejściach Wojciech Górecki, Bartosz Józefiak
Łódź. Miasto p... Wojciech Górecki, B...

Oficjalne recenzje i

Przecież wszyscy tak robią!

2008 495 195

Świetna tematyka, cieszę się że ktoś o tym w końcu porusza ten temat! Mocna.
Niestety to książka, którą czyta się w napięciu i niejednokrotnie ma się ochotę rzucić o ścianę z wściekłości i bezsilności.

Świetna tematyka, cieszę się że ktoś o tym w końcu porusza ten temat! Mocna.

AAAAAAA!!!
Brak mi słów. Naprawdę.

Trzeba przeczytać. Trzeba się wkurzyć. Trzeba wyciągnąć wnioski i dokonać zmian systemowych. Trzeba coś z tym zrobić, żeby uratować niewinne życia.

Trzeba Polskę zmienić w Rzeczpospolitą Jaworzańską.

AAAAAAA!!!
Brak mi słów. Naprawdę.

Trzeba Polskę zmienić w Rzeczpospolitą Jaworzańską.

Nie tego się spodziewałam.
Liczyłam na dobry reportaż pokazujący z różnych stron "kulturę zapie*lania" w naszym kraju, liczyłam na pokazanie błędów kierowców ale również innych uczestników ruchu. Tymczasem otrzymałam owszem ciekawy zbiór historii różnych ludzi natomiast bardzo monotematyczny. Jedyni winni całej sytuacji i wszystkim wypadkom są kierowcy i nadmierna prędkość (taki wyciągnęłam wniosek z książki). Tymczasem sama jestem kierowcą ale oprócz tego również rowerzystką i pieszą i codziennie jestem świadkiem sytuacji kiedy to piesi i rowerzyści nie myślą i zachowują się jak przysłowiowe "święte krowy".
Ciekawy wątek kierowców zawodowych. I to tyle. Warto przeczytać, niektórym może otworzy oczy, dla mnie jednak zbyt monotematyczna i mało rzetelna jak na reportaż.

Nie tego się spodziewałam.

Książka podnosi ciśnienie bo porusza tematy, na które politycy i dziennikarze w Polsce są głusi, albo raczej udają głuchych.

Dla mnie niestety przeciętna, chociaż sprawnie napisana i dobrze się czyta. Przeciętna dlatego, że wydaje się to być zbiór felietonów a nie rzetelne opracowanie od a do z historii polskiego "szału drogowego", uwzględniając realia historyczne, rozwój dróg, bla bla bla bla.

Jest to natomiast zbiór wywiadów z piratami drogowymi, zabójcami, którzy przeważnie swojej winy nie widzą. Autor stara się wykazać, że inaczej się nie da, taka mentalność. No i że on w sumie też tak jeździ.

Dla mnie osobiście to słabe zagranie. Dzięki temu zaczęłam się bać jeszcze bardziej robić prawo jazdy i uczestniczyć w ruchy drogowym, mimo, że jestem w nim od dawna jako piesza i rowerzystka, prawka nie zrobiłam, bo jakoś tak wyszło i nie jestem fanką samochodozy, szczególnie gdy ma się dostęp do komunikacji publicznej (choć ja nie mam, stąd rower i ogólne poczucie wykluczenia komunikacyjnego a i sporo utrudnień w życiu).

Jednak ja wiem, że "wszyscy tak nie jeżdżą" a dobrych i bezpiecznie jeżdżących osób za kółkiem jest coraz więcej. Na przestrzeni 15-stu lat naprawdę mocno się to zmieniło.

Książka na mój gust zdecydowanie zbyt obszerna jak na ponawianie w kółko tego samego tematu.

Niestety zupełnie czegoś innego spodziewałam się po tym reportażu. Zero obiektywizmu, tylko ciągłe narzucanie jednej tezy. Jestem kierowcą, rowerzystą, pieszym, korzystam z komunikacji miejskiej i PKP i trochę nie rozumiem dlaczego autor poszedł w tym kierunku, żeby całe zło tego świata zrzucać na kierowców i ilość samochodów. Czytając książkę, odniosłam wrażenie, że najlepiej gdyby w Polsce zniknęły ulice, zniknęły samochody, a my cofnelibyśmy się parę set lat do tyłu, to wtedy byłoby bezpiecznie. Absurd.

Trafne spostrzeżenia, skłania do refleksji.

Trafne spostrzeżenia, skłania do refleksji.

To jest najlepsza książka, jaką przeczytałam w tym roku - a mamy wrzesień, więc to o czymś świadczy.

10 gwiazdek za to, że książka zmienia perspektywę. Na wiele rzeczy, nie tylko na ruch drogowy w Polsce.

Różne aspekty coraz większej liczby samochodów w otaczającym nas świecie oraz jego wpływie na to jak myślimy.
- wypadki
- ciągły pośpiech
- wygodnictwo
- życie w korkach
Ciekawe stwierdzenie z książki - w Los Angeles jest 12 pasów a i tak wszyscy stoją w korkach. Coś w tym jest, miasta nie są z gumy…

- wypadki
- ciągły pośpiech
- wygodnictwo
- życie w korkach

Miałam ten reportaż od dawna na oku, ale jakoś się nie składało. Jako osoba bez prawa jazdy trochę się bałam, że będzie nudny? Tymczasem jest to kawał świetnej roboty autora. Rozmowy z kierowcami, bliskimi ofiar wypadków drogowych, z tymi, co spowodowali wypadki (także ze skutkiem śmiertelnym),z kurierami, taksówkarzami i dostawcami. Do tego mamy komentarze ekspertów. W książce sporo miejsca poświęcono też odwiecznemu ostremu konfliktowi na link kierowcy-piesi-rowerzyści. Myślę, że dobrze przedstawiono argumenty każdej ze stron. Są też wzmianki o ruchu w miastach, komunikacji miejskiej, ilość samochodów na mieszkańca itd. Jedno warto zapamiętać z tej książki: NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK SZYBKA I JEDNOCZEŚNIE BEZPIECZNA JAZDA. Autor poświęca też trochę miejsca na temat szaleństw i zabaw młodych ludzi na drogach oraz jazdy pod wpływem różnych substancji. Nie powiem, trochę mną wstrząsnął ten reportaż. A nie jestem osobą zieloną w temacie.

• Przeczytane
    1 896