Buła i przyjaciele. Dupki, piętki i słodkie okruszki
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wielka Litera
- Data wydania:
- 2023-03-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-03-08
- Liczba stron:
- 280
- Czas czytania
- 4 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380328778
- Tłumacz:
- Marta Hopfer-Gilles
Z tą książką pieczenie stanie się chlebem powszednim!
Czy wiesz, że można piec bez wyrabiania, bez specjalnego sprzętu oraz doświadczenia i w ten sposób wypełnić dom najpiękniejszym zapachem świata – zapachem świeżo upieczonego chleba?
Po prostu łączysz składniki, odstawiasz do wyrośnięcia, formujesz i hyc do pieca. I co najważniejsze – ta technika opracowana przez norweską gwiazdę kulinarną nadaje się do wszystkich rodzajów wypieków: od pulchnych bułeczek cynamonowych, po pizzę z chrupiącą skórką i wspaniały świeży chleb.
Znajdziesz tu ponad 100 sprawdzonych przepisów, na widok których dosłownie cieknie ślinka.
W tym patenty na drugie życie czerstwego pieczywa i kilka pomysłów na ulubione smarowidła do chleba. A wszystko przepełnione kwintesencją norweskości, czyli pomysłami, jak nie utrudniać sobie życia, aby było przyjemne i smaczne.
–––––––
Ina-Janine Johnsen jest najbardziej znana jako autorka bloga Mat på Bordet (Podano do stołu). To tam profesjonalna szefowa kuchni od ponad 10 lat dzieli się przepisami, które są uwielbiane w całej Skandynawii. Opublikowała już kilka bestsellerowych książek kucharskich i codziennie inspiruje ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 27
- 9
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jestem po pierwszym bochenku zrobionym zgodnie z przepisem zawartym w książce, jest nadzieja na pyszne , świeże , zdrowe , dużo tańsze pieczywo każdego dnia , a przy tym nie wymagające dużo pracy . Polecam
Jestem po pierwszym bochenku zrobionym zgodnie z przepisem zawartym w książce, jest nadzieja na pyszne , świeże , zdrowe , dużo tańsze pieczywo każdego dnia , a przy tym nie wymagające dużo pracy . Polecam
Pokaż mimo toW pierwszej kolejności przyciągnął mnie tytuł. Wydał mi się jednocześnie słodki i zabawny. Później dostałam informację, że mogę piec bez wyrabiania, bez sprzętu i bez doświadczenia. Do tych zapewnień podeszłam dosyć sceptycznie, ale postanowiłam spróbować.
Kiedy „Buła i przyjaciele” pojawiła się w mojej kuchni, najpierw pobieżnie sprawdziłam zestaw przepisów. Byłam pod wrażeniem. Coś na słodko, pizza, bułki, chleby, a nawet propozycje na dodatki do kanapek oraz pomysły na drugie życie dla czerstwego pieczywa. Piękne zdjęcia kusiły i aż naszła mnie ochota, by od razu zabrać się do pracy, lecz obudziła się we mnie stara obawa, że coś zrobię źle. Widzicie, wszelkie wypieki nie są moją mocną stroną. Większość prób, które podejmuję, ostatecznie okazują się albo nie do końca zgodne z zamierzeniem, albo wręcz niejadalne. Dlatego żeby zminimalizować ryzyko niepowodzenia, najpierw zaczęłam od przedmowy i wszelkich wstępów, w których autorka tłumaczyła wszystko klarownie i bardzo treściwie. Otóż to, Ina-Janine Johnsen okazała się całkiem konkretną babką i za to ją polubiłam jeszcze przed wypróbowaniem pierwszego przepisu.
Najlepsze w tych przepisach jest to, że rzeczywiście nie trzeba wyrabiać ciasta. Przykładowo wieczorem łączycie składki, ostawiacie na 8-20 godzin, by po tym czasie kilka razy je złożyć, uformować, pozostawić do 2 godzin w spokoju i w końcu upiec. Czas oczekiwania na kolejne etapy jest długi, ale tak naprawdę pracy przy tym mało. Możecie mi wierzyć. W dodatku jeśli po 20 godzinach od zmieszania składników nie macie czasu na wypiekanie, można spokojni schować je do lodówki do 4 dni.
Kiedy zaczynałam, odrobinę się zaniepokoiłam, bo autorka przepisów zalecała do wypieku chleba garnek żeliwny z pokrywką. Nie mam takiego, a kiedy sprawdzałam ceny… Cóż, może kiedyś, na pewno nie w tym miesiącu. Niemniej alternatywą mogła być inna forma z pokrywką. Postanowiłam spróbować z dużym, szklanym naczyniem żaroodpornym i udało się. Nie wiem, jakby chlebek wyszedł w żeliwie (pewnie lepiej),ale ja ze swojego i tak byłam zadowolona. Ten sam problem pojawił się przy kamieniu do pizzy. Ciabattę upiekłam po prostu na blasze z piekarnika. Była pyszna.
W przepisach wszystko jest doskonale wyjaśnione, nawet technika zawijania węzełków cynamonowych, po których niestety miałam zgagę, ale poza tym były bajecznie dobre, więc coś za coś. Po drugie używamy różnych składników, co pozytywnie wpływa na jakość diety. Jedną stałą są drożdże. W pierwowzorach podane są do wykorzystania drożdże suche, co uważam za prostsze wyjście, choć jeśli ktoś woli świeże, to jest podany przelicznik.
Przepisów jest mnóstwo, na słodko, na słono, tradycyjnie i bardziej wymyślnie, często różnorodnie pod względem wykorzystywanych zbóż. Ja osobiście zdążyłam wypróbować kilka propozycji. Węzełki cynamonowe, bułki pełnoziarniste, chlebek tradycyjny, ciabattę i chleb orkiszowy z ziarnami chia. Wszystko wyszło bezbłędne i przepyszne. Jestem pewna, że jeszcze wiele przepisów z „Buły i przyjaciele” wykorzystam i wam polecam to samo. Sprawa jest zaskakująco prosta. Możecie mi wierzyć, jeśli wyszło takiemu beztalenciu piekarniczemu jak ja, to Wy też sobie poradzicie. Smacznego!
W pierwszej kolejności przyciągnął mnie tytuł. Wydał mi się jednocześnie słodki i zabawny. Później dostałam informację, że mogę piec bez wyrabiania, bez sprzętu i bez doświadczenia. Do tych zapewnień podeszłam dosyć sceptycznie, ale postanowiłam spróbować.
więcej Pokaż mimo toKiedy „Buła i przyjaciele” pojawiła się w mojej kuchni, najpierw pobieżnie sprawdziłam zestaw przepisów. Byłam pod...
„Teraz idź do kuchni, weź miskę i wymieszaj ciasto. Upiecz puszysty, zdrowy chleb i równie puszyste bułeczki, ale bez spędzania w kuchni wielu godzin. Odkryj w sobie piekarską pasję. Jestem pewna, że tam jest.”
Buła i przyjaciele. Dupki, piętki i słodkie okruszki. Ina-Janine Johnsen
Autorkę książki „Buła i przyjaciele, dupki, piętki i słodkie okruszki” Ina-Janine Johnsen znałam już wcześniej z bloga jaki prowadzi „Mat på bordet” (czyli : „podano do stołu”)
Przepisy jakimi dzieli się autorka, szefowa kuchni od ponad 10 lat, znane i uwielbiane są w całej Skandynawii.
Sukcesem przepisów jest technika bez wyrabiania która nadaje się do wszystkich rodzajów wypieków od bułeczek cynamonowych po pizzę czy świeży chleb.
Bez wyrabiania, bez specjalnego sprzętu, a co najważniejsze bez doświadczenia - każdy z Was może upiec chleb i wypełnić dom najpiękniejszym zapachem świata - świeżo wypieczonym chlebem.
W książce znajdziemy ponad 100 sprawdzonych przepisów, takich z których już nie jeden raz korzystałam.
Książka podzielona jest na rozdziały:
•Słodkie wypieki
•Pizza i pieczywo z nadzieniem
•Bułki
•Chleb powszedni
•Chleb specjalny
•Coś na chleb
•Czerstwy chleb
Mam kilka ulubionych przepisów : pełnoziarniste bułki orkiszowe z miodem i kozim serem, chleb czosnkowy z ziołami, wieniec naginany z marcepanem, chleb cztery zboża, wiejski chleb pszenny (uwielbiany przez dzieciaki),jaglano-owsiany chleb orkiszowy. I jeszcze wiele innych ale nie będę już Wam ich pisać bo czuję że Wam ślinka cieknie.
Książka pięknie wydana, duży format, twarda okładka, każdy przepis ze zdjęciem.
„Teraz idź do kuchni, weź miskę i wymieszaj ciasto. Upiecz puszysty, zdrowy chleb i równie puszyste bułeczki, ale bez spędzania w kuchni wielu godzin. Odkryj w sobie piekarską pasję. Jestem pewna, że tam jest.”
więcej Pokaż mimo toBuła i przyjaciele. Dupki, piętki i słodkie okruszki. Ina-Janine Johnsen
Autorkę książki „Buła i przyjaciele, dupki, piętki i słodkie okruszki” Ina-Janine...