Uważność w jedzeniu
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Tytuł oryginału:
- Mindful Eating
- Wydawnictwo:
- CoJaNaTo
- Data wydania:
- 2023-03-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-03-01
- Liczba stron:
- 238
- Czas czytania
- 3 godz. 58 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788363860905
- Tłumacz:
- Agnieszka Kowalska
- Tagi:
- mindfulness jedzenie dieta dietetyka uważność uważne jedzenie buddyzm medytacja poradnik
Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go – dosłownie – tuż przed nosem.
Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony – na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów.
Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni – do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne.
Jan Chozen Bays nauczy cię:
– rozróżniania siedmiu rodzajów głodu – z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmu…
– rozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagą
– budowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniem
– łagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowych
– nawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznych
– stosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środka
– otwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia
Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji – sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia – dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz.
„W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?”
– Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 40
- 16
- 8
- 5
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Książka dla wszystkich, którzy chcieliby poprawić swoją relację z jedzeniem.
Można powiedzieć, że całe społeczeństwo cierpi w jakiś sposób z powodu zaburzeń czynności jedzenia. Jedzenie często wywołuje ogromne problemy emocjonalne, takie jak poczucie winy czy wstyd.
Autorka jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, liderką grup uważnego jedzenia oraz nauczycielką uważności.
Uważność to pełna uwagi świadomość chwili obecnej i poczucie związku z nią. Jest sposobem na obudzenie w sobie przyjemności zwykłych czynności, w tym jedzenia i picia. Dzięki niej możemy kontrolować i ulepszyć całe życie.
Czy wiesz, że istnieje siedem rodzajów głodu?
-głód oka
-nosa
-ust
-żołądka
-komórkowy
-umysłu
-serca.
Nasze relacje z jedzeniem są uwarunkowane przez tysiące różnych czynników. Musimy przede wszystkim zauważyć swoje wzorce i nawyki z nim związane.
Jeden z rozdziałów poświęcony jest wdzięczności, która powinna być nieodłącznym elementem uważnego jedzenia. Tekst przeplanaty jest wieloma ćwiczeniami uważności.
W podsumowaniu znajdziemy wypunktowane najważniejsze informacje. Codzienne zaglądanie do tej listy może być pomocne we wprowadzeniu uważności w jedzeniu do swojej codzienności.
Zachęcam Was do sięgnięcia po tę książkę i polepszenia jakości swojego jedzenia i życia.
Książka dla wszystkich, którzy chcieliby poprawić swoją relację z jedzeniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna powiedzieć, że całe społeczeństwo cierpi w jakiś sposób z powodu zaburzeń czynności jedzenia. Jedzenie często wywołuje ogromne problemy emocjonalne, takie jak poczucie winy czy wstyd.
Autorka jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, liderką grup uważnego...
przez całe życie mam niezmiennie jeden nawyk - oglądanie telewizji, komórki i czytanie gazet w czasie posiłków. Sięgnęłam po tę książkę jako pomoc w uważnym jedzeniu i mogę polecić każdej osobie, która nie potrafi powoli jeść i skupiać się na tej czynności. Jest tam kilka ciekawych obserwacji, na przykład że jest aż siedem rodzajów głodu, co moje obserwacje mogą potwierdzić. Minusem jest pisanie z perspektywy Amerykanki i głównie pod lupę autorka bierze ich nawyki żywieniowe. Dla mnie to ciekawa i w pewnych kwestiach bardzo ważna książka, którą polecam każdemu, kto nawet nie wie kiedy i jak zjadł paczkę czipsów :D
przez całe życie mam niezmiennie jeden nawyk - oglądanie telewizji, komórki i czytanie gazet w czasie posiłków. Sięgnęłam po tę książkę jako pomoc w uważnym jedzeniu i mogę polecić każdej osobie, która nie potrafi powoli jeść i skupiać się na tej czynności. Jest tam kilka ciekawych obserwacji, na przykład że jest aż siedem rodzajów głodu, co moje obserwacje mogą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to