Uważność w jedzeniu

2023-03-01
2023-03-01
Agnieszka Kowalska
Tagi:
mindfulness jedzenie dieta dietetyka uważność uważne jedzenie buddyzm medytacja poradnik

Patronaty LC

Książki autora

Książka dla wszystkich, którzy chcieliby poprawić swoją relację z jedzeniem.

Można powiedzieć, że całe społeczeństwo cierpi w jakiś sposób z powodu zaburzeń czynności jedzenia. Jedzenie często wywołuje ogromne problemy emocjonalne, takie jak poczucie winy czy wstyd.

Autorka jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, liderką grup uważnego jedzenia oraz nauczycielką uważności.

Uważność to pełna uwagi świadomość chwili obecnej i poczucie związku z nią. Jest sposobem na obudzenie w sobie przyjemności zwykłych czynności, w tym jedzenia i picia. Dzięki niej możemy kontrolować i ulepszyć całe życie.

Czy wiesz, że istnieje siedem rodzajów głodu?
-głód oka
-nosa
-ust
-żołądka
-komórkowy
-umysłu
-serca.

Nasze relacje z jedzeniem są uwarunkowane przez tysiące różnych czynników. Musimy przede wszystkim zauważyć swoje wzorce i nawyki z nim związane.
Jeden z rozdziałów poświęcony jest wdzięczności, która powinna być nieodłącznym elementem uważnego jedzenia. Tekst przeplanaty jest wieloma ćwiczeniami uważności.

W podsumowaniu znajdziemy wypunktowane najważniejsze informacje. Codzienne zaglądanie do tej listy może być pomocne we wprowadzeniu uważności w jedzeniu do swojej codzienności.

Zachęcam Was do sięgnięcia po tę książkę i polepszenia jakości swojego jedzenia i życia.

Książka dla wszystkich, którzy chcieliby poprawić swoją relację z jedzeniem.

przez całe życie mam niezmiennie jeden nawyk - oglądanie telewizji, komórki i czytanie gazet w czasie posiłków. Sięgnęłam po tę książkę jako pomoc w uważnym jedzeniu i mogę polecić każdej osobie, która nie potrafi powoli jeść i skupiać się na tej czynności. Jest tam kilka ciekawych obserwacji, na przykład że jest aż siedem rodzajów głodu, co moje obserwacje mogą potwierdzić. Minusem jest pisanie z perspektywy Amerykanki i głównie pod lupę autorka bierze ich nawyki żywieniowe. Dla mnie to ciekawa i w pewnych kwestiach bardzo ważna książka, którą polecam każdemu, kto nawet nie wie kiedy i jak zjadł paczkę czipsów :D

• Chcę przeczytać
  • Odżywianie
  • Ulubione
  • Medytacja
  • 02. Epub?

Dodaj cytat z książki Uważność w jedzeniu