Czerwony terror
- Filia na faktach
- Filia
- 2022-07-13
- 2022-07-13
Twarze się zmieniają, dyktator zostaje ten sam...
Wszyscy stojący na naszym szlaku muszą zostać zniszczeni i starci w proch.
Historia człowieka, który przedłożył szalone idee nad życie całych narodów.
Opowieść o drodze do bezgranicznej władzy. Drodze usłanej trupami, krwawymi pieniędzmi oraz psychopatycznym cynizmem. Drodze tajnego agenta, zdrajcy i bezwzględnego ideologa opętanego manią wielkości.
Tym razem prawda nie tylko jest bardziej przerażająca od najmakabryczniejszej fikcji.
Rewolucja potrzebuje ofiar…
Rewolucja rodzi się przez cierpienie i ból.
Oficjalne recenzje
Lenin i rewolucja
„Czeka nas zwycięstwo na wszystkich frontach lub całkowita, upokarzająca porażka. Nie ma innej drogi, nie ma możliwości zatrzymania się w trakcie marszu. Przestój oznacza dziś śmierć. Wszyscy stojący na naszym szlaku muszą zostać zniszczeni i starci w proch tak drobny, by nie zapisał się na żadnej z kart historii”.
Właśnie skończyłem lekturę najnowszej powieści Maxa Czornyja pod tytułem „Czerwony terror”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Filia. Autor jest bardzo znanym pisarzem thrillerów. Lubuje się w książkach o seryjnych mordercach i psychopatach. Byłem więc bardzo ciekawy, jak poradził sobie z książką o Leninie. Tak, tak, „Czerwony terror” to zbeletryzowana biografia słynnego wodza rewolucji. Jak zatem oceniam najnowszy tytuł w dorobku Czornyja? Cóż, nie będę owijał w bawełnę – bardzo krytycznie. Powiem więcej, poczułem się wręcz oszukany.
Ale po kolei. Max Czornyj zdecydował się na bardzo ryzykowny zabieg – napisał powieść biograficzną, w której narratorem jest sam Lenin. Nikogo nie trzeba przekonywać, że pierwszoosobowa narracja w takim przypadku może okazać się pułapką. Pułapki tej – niestety – nie uniknął autor. Dla kogo jest w ogóle ta książka? Z pewnością nie dla osób takich jak ja – miłośników historii i tych, którzy na półce mają choćby jedną naukową biografię Lenina. Dlaczego tak sądzę? Po prostu z książki Czornyja nie dowiemy się absolutnie niczego nowego. Ani jeden nieznany fakt, ani jedna ciekawostka z życia Lenina, która nie byłaby powszechnie znana i tysiąckrotnie powtarzana – nie spodziewajcie się niczego takiego. Tak więc pod względem ściśle biograficznym „Czerwony terror” to zupełnie nic odkrywczego. Jednak gdyby książka broniła się narracją, stylem, budowaniem napięcia, to jeszcze wszystko byłoby w porządku. Jednak tak nie jest. Podczas lektury ciągle z tyłu głowy miałem jedno nieodparte wrażenie: ta książka jest po prostu nudna. Nudna i zupełnie nieangażująca czytelnika, który zna biografię Lenina i historię rewolucji październikowej. Nie waham się powiedzieć, że autor podszedł do tego tematu zupełnie niepoważnie. Naprawdę sądzi, że czytelników można zadowolić jednym rokiem życia Lenina opisanym na jednej stronie? Tymczasem głównie z takiego „kalendarium” składa się „Czerwony terror”. Jeden rok – jedna strona. Bardzo kiepsko to wygląda po prostu. Życie Lenina było bogate, fascynujące, obfitujące w dramatyczne zwroty akcji – a u Czornyja nudy i szkolne wyliczanki odwiedzonych miejsc i spotkanych ludzi.
Ta książka jest po prostu słaba. W ogóle nie rozumiem wysokich ocen, które otrzymuje od czytelników. Chyba że wystawiają je ci, którzy do tej pory zupełnie nie interesowali się biografią Lenina.
Zwrócę jeszcze uwagę na rzeczy, które zazwyczaj pomijam. Otóż nachalne reklamowanie książki sloganem „twarze się zmieniają, dyktator zostaje ten sam”… no cóż, do mnie to zupełnie nie przemówiło. Tak w ogóle to dyktator nie jest oczywiście „ten sam” – wszak Lenin umarł – lecz co najwyżej „taki sam”. Zresztą pisanie o nim przez autora per „obywatel P.” jest zupełnie dziecinne. Tylna okładka „Czerwonego terroru” pozostanie zaś przykładem na to, jak tylna okładka książki nie powinna wyglądać. Dosłownie można dostać oczopląsu. Mając to wszystko na uwadze, okładkowa cena powieści jest dla mnie absolutnie nieakceptowalna.
Według mnie jest to książka słaba. Naprawdę słaba. Jestem totalnie zawiedziony. O Leninie można napisać porywającą powieść, tymczasem Max Czornyj zaserwował czytelnikom nudną wyliczankę. Szkoda zmarnowanej szansy.
Wojciech Sobański
Niby taka kontrowersyjna, ale mnie znudziła.
Niby taka kontrowersyjna, ale mnie znudziła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Lenina i jego dyktatura. Bardzo dobra książka. Nie jest to typowa biografia, więc czyta się całkiem dobrze
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Czerwony terror” autorstwa Maxa Czornyja to biografia Włodzimierza Lenina, przedstawiona w mrocznej i brutalnej odsłonie. Autor nie stroni od kontrowersji, ukazując Lenina nie jako ideologa rewolucyjnego, ale jako bezwzględnego dyktatora i bezlitosnego mordercę. Czornyj kreśli szczegółowy portret Lenina, od jego dzieciństwa i działalności rewolucyjnej, po objęcie władzy i krwawe rządy w Rosji Radzieckiej. Autor nie waha się ukazywać brutalności i okrucieństwa, jakich dopuszczał się Lenin i jego reżim, stawiając go w świetle tyrana i zbrodniarza.
Książka opiera się na bogatym materiale źródłowym, a autor sięga do mrocznych kart historii Rosji Radzieckiej, przytaczając liczne przykłady zbrodni i represji popełnionych przez Lenina i jego zwolenników. Czornyj nie szczędzi słów krytyki, obnażając totalitarny charakter rządów Lenina i demaskując zbrodniczy charakter ideologii komunistycznej. „Czerwony terror” to lektura z pewnością nie dla każdego. Mroczna i brutalna narracja może zniechęcać czytelników o słabszych nerwach. Jednak dla tych, którzy szukają wstrząsającej i bezkompromisowej biografii Lenina, to pozycja obowiązkowa.
„Czerwony terror” autorstwa Maxa Czornyja to biografia Włodzimierza Lenina, przedstawiona w mrocznej i brutalnej odsłonie. Autor nie stroni od kontrowersji, ukazując Lenina nie jako ideologa rewolucyjnego, ale jako bezwzględnego dyktatora i bezlitosnego mordercę. Czornyj kreśli szczegółowy portret Lenina, od jego dzieciństwa i działalności rewolucyjnej, po objęcie władzy i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czerwony terror" to wciągająca powieść fabularyzowana o jednym z największych dyktatorów i zbrodniarzy w historii świata - Włodzimierzu Iliczu Leninie. Owładnięty ideami Marksa i Engelsa stworzył reżim, którego ofiarami padło miliony niewinnych ludzi, często uznawanych przez bolszewików za element wywrotowy, zagrożenie dla systemu. Znienawidzony carat zastąpił równie okrutnym i nie mającym szacunku dla obywateli ustrojem opartym na kulcie jednostki.
W książce tej Max Czornyj odtworzył portret człowieka bezwzględnego, nie znoszącego sprzeciwu, pragnącego władzy i za wszelką cenę dążącego do budowy nowego społeczeństwa. Do celu popycha go własna ambicja i chore idee, podsycane dodatkowo przez jego żonę Nadieżdę Krupską. Nie żałuje niczego i jest pozbawiony jakichkolwiek ludzkich odruchów. Nie patrząc na ofiary i konsekwencje swoich działań dąży do wdrożenia ideałów rewolucyjnych i całkowitej kontroli nad społeczeństwem. Uważa, że tylko światowa rewolucja komunistyczna może całkowicie zmienić świat i za wszelką cenę chce osiągnąć swój cel.
Reasumując. Jest to książka ciekawa, pełna emocji z wiernie odtworzonymi realiami historycznymi, która już od pierwszych stron mocno mną wstrząsnęła i pozostawiła mnie z ogromnym ładunkiem emocjonalnym. Autor bowiem przypomina nam, iż każda rewolucja zjada swe własne dzieci, zaś dla dyktatorów nie liczy się nic poza władzą i zaszczytami. Moim zdaniem jest to mocna powieść.
"Czerwony terror" to wciągająca powieść fabularyzowana o jednym z największych dyktatorów i zbrodniarzy w historii świata - Włodzimierzu Iliczu Leninie. Owładnięty ideami Marksa i Engelsa stworzył reżim, którego ofiarami padło miliony niewinnych ludzi, często uznawanych przez bolszewików za element wywrotowy, zagrożenie dla systemu. Znienawidzony carat zastąpił równie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMax czornyj pisze nie tylko kryminały ale także książki biograficzne historyczne.
Książka wciąga od pierwszej strony i szybko się czyta.
Polecam wam tą książkę jest warta uwagi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaśnie w tej książce mamy zawartą historyczną powieść o Leninie Iljicz Władimir obywatele Ulianow.
Książka wciąga od pierwszej strony i szybko się czyta.
Polecam wam tą książkę jest warta uwagi.
Max Czornyj nie tylko kreuje znakomite powieści kryminalne, ale także zgłębia historie psychopatycznych morderców i zbrodniarzy wojennych w swoim dorobku literackim. Pośród tych tematów postanowił rzucić światło na postać kluczową dla ideologii komunistycznej - Włodzimierza Iljicza Uljanowa, znanej powszechnie jako Włodzimierz Lenin.
"Czerwony Terror" to opowieść o życiu i działalności Włodzimierza Lenina, postaci kluczowej dla historii XX wieku. Autor prowadzi nas przez kluczowe momenty w życiu Lenina, rozpoczynając od jego młodości i kształtowania idei socjalistycznych, aż po rewolucję październikową i okres panowania bolszewików w Rosji. W centrum uwagi znajdują się nie tylko wydarzenia historyczne, lecz także psychologiczny portret przywódcy rewolucji.
Czuć, że autor bardzo dobrze przygotował się do pisania tej pozycji. Autor również zadbał o historyczną autentyczność, co dodaje książce wiarygodności i głębi. W powieści "Czerwony Terror" postacie są ukazane w sposób bardzo plastyczny i wielowymiarowy. Lenin nie jest tu jedynie historyczną ikoną, lecz człowiekiem ze swoimi słabościami i ambicjami. Natomiast, powieść jest napisana trochę chaotycznie. Często się gubiłam i musiałam czytać drugi raz, aby dobrze zrozumieć sens aktualnych wydarzeń lub myśli postaci. Jest to pozycja na pewno ciekawa, ale chaos może znacząco zniechęcić do lektury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czerwony Terror" to opowieść o życiu i...
"Twarze się zmieniają, dyktator zostaje ten sam...
Wszyscy stojący na naszym szlaku muszą zostać zniszczeni i starci w proch.
Rewolucja potrzebuje ofiar…
Rewolucja rodzi się przez cierpienie i ból."
Książka opowiada o Leninie. A co najważniejsze narratorem jest sam Lenin.
I moje pytanie brzmi: po co ta książka powstała? Przecież jest tyle książek o życiu Lenina.
Jeśli kogoś interesuje życie w carskiej Rosji i powstaniu partii bolszewickiej przez Lenina, to są inne źródła, które siedzą w tym temacie.
Każdy kto interesuje się Leninem i jego życiem to wie kim on był.
Był człowiekiem, który ciągle siedział w kieszeni matki, pomimo, że był przywódcą partii bolszewickiej i był twórcą komunizmu w Rosji.
Również był człowiekiem, który na swoich rękach miał miliony ludzkich istnień, czy to prawdziwych czy zmyślonych.
To dzięki jego brutalnej polityce w całej Rosji i nie tylko śmierci poniosło miliony ludzi w wyniku wielkiego głodu, łagrach czy obozach pracy.
I ja cały czas zadaje pytanie: po co ta książka powstała? Dlaczego autor o nim napisał?
Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością tego autora i nie ostatnie.
Ocena 2️⃣/🔟🌟.
"Twarze się zmieniają, dyktator zostaje ten sam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszyscy stojący na naszym szlaku muszą zostać zniszczeni i starci w proch.
Historia człowieka, który przedłożył szalone idee nad życie całych narodów.
Ciekawa narracja, bo pisane jako przemyślenia Lenina w pierwszej osobie.
Co to był za psychol....
Ciekawa narracja, bo pisane jako przemyślenia Lenina w pierwszej osobie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo to był za psychol....
Fabularyzowana biografia zbrodniarza Uljanowa.
Fabularyzowana biografia zbrodniarza Uljanowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawsze gdy czytam o rosyjskiej rewolucji, to myślę sobie, że gdyby tak zachowywał się Car i jego Ochrana, jak czynili czerwoni w stosunku do swoich wrogów, to rewolucji by nie było, bo i rewolucjonistów by nie było na tym padole.
Z opisu autora wynika, że Lenin był cynikiem mściwym i pamiętliwym, czyli idealny kandydat na dyktatora, może miał za mało czasu, by zapisać się tak "pięknymi" zgłoskami jak Stalin.
Dobra, napisana w przystępnej formie książka, o życiorysie człowieka, który z pewnością zapisał się w historii świata na zawsze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłowa Lenina "Strach jest największą siłą, jaką może dysponować władza rewolucyjna".
Z opisu autora wynika, że Lenin był cynikiem mściwym i...