Spragniony

- 2005-01-01
- 2005-01-01
- 2004-04-01
- Dorota Kaczor
- powieść obyczajowa lgbtq alkoholizm biografia lgbt queer homoseksualizm
Możecie o tym nie wiedzieć, ale spotkaliście już Augustena Burroughsa. widzieliście go na ulicy, w barach, w metrze, w restauracjach: dwudziestokilkuletni facet, w eleganckim garniturze, pracownik reklamy.
Typowy. Niczym się nie wyróżniający. Ale kiedy typowa osoba wypija dwa drinki, on nie potrafi poprzestać na dwunastu. Kiedy typowa osoba wraca do domu przed północą, Augusten nie wraca w ogóle. Krzykliwe krawaty, automatyczne budzenie telefoniczne i woda kolońska na języku długo nie potrafią ukryć przykrej prawdy.
Naprawdę zabawna, o ile ktoś lubi czarny humor. Bardzo dobrze napisana, płynnie się czyta. (Zaznaczę tylko że napewno nie każdemu się spodoba np. ze względu na homoseksualną orientację autora i opisy jego związków.) Ogólnie czytając miałam wrażenie jakby autor na bierząco opowiadał mi co u niego słychać, ciekawe odczucie. Dowiedziałam się też całkiem sporo o alkoholizmie więc można się też czegoś nauczyć. Polecam
więcej Pokaż mimo toNormalniejsze.
Zdecydowanie bardziej normalne niż "Biegając z nożyczkami".
Jednak styl, humor i świetna akcja została. Wydaję mi się, że "Spragnionego" czyta się łatwiej niż pierwszą część, ponieważ umysł normalnego człowieka potrafi pojąć takie rzeczy jak alkoholizm i homoseksualizm. Z pierwszą częścią nie było tak łatwo. Jednak żeby zrozumieć cały problem Augustena należy przeczytać obie.
Nie zawiodłam się. Nadal genialna.
Normalniejsze.
więcej Pokaż mimo toZdecydowanie bardziej normalne niż "Biegając z nożyczkami".
Dalsza część przygód młodego bohatera powieści "Biegając z nożyczkami". Tym razem to szczera spowiedź młodziutkiego, dobrze zarabiającego alkoholika, niełatwa opowieść o jego walce z nałogiem - choć okraszona bogato jego niezawodnym poczuciem humoru i celnymi uwagami. Przy okazji autor boleśnie obnaża świat terapii i programów antyalkoholowych i ich kulawą skuteczność w walce z nałogami pacjentów.
więcej Pokaż mimo toPopłuczyny po pierwszej części.
Popłuczyny po pierwszej części.
Pokaż mimo toGłówny bohater boryka się z problemami alkoholowymi, jest gejem i pracuje w reklamie. Dziwi fakt, że jeszcze nie został ochrzczony idolem XXI wieku. Idealnie wpisuje się we wzór dzisiejszego "wolnego" człowieka.
Może gejem nie jestem, w reklamie nie pracuje ale spragniony często bywam;) Zżyłem się z głównym bohaterem. Chociaż jak miałem lat naście to pewnie bym się oburzył, z niesmakiem patrzył na książkę "Jak można tak żyć?!". Teraz jednak jestem starszy i kiwam głową ze smutną akceptacją "Można..."
więcej Pokaż mimo toMoże gejem nie jestem, w reklamie nie pracuje ale spragniony często bywam;) Zżyłem się z głównym bohaterem. Chociaż jak miałem lat naście to pewnie bym się...
Sama tematyka książki wydaje się być nudna i dosyć ciężka, ale Augusten ma dar i - czegokolwiek by nie napisał - czyta to się przyjemnie i lekko.
Pokaż mimo toIm dalej weruję tym mocniej zastanawiam się czy dziś po powrocie do domu nie kupić sobie zgrzewki piwa i dwóch butelek wódki i nie postawić sobie za cel aby to skończyć w jedną noc, a następnego dnia to samo i to samo i to samo.
Odrzuca mnie na samą myśl o wódzie, więc nic z tego.
Podobno alkoholizm jest w genach.
Jest też w dzieciństwie spędzonym u psychiatry z ciężkimi zaburzeniami i samotności.
Jest w mieszkaniu pełnym żywych much żerujących na martwych muchach, zasikanym łóżku, kumplach z baru.
Przenika do kariery zawodowej roznosząc ostrą woń na spotkaniu biznesowym.
Wkrada się w relacje z partnerem siejąc spustoszenie.
Czytając tę książkę odwiedzamy niebezpieczną dzielnicę głowy Augustena, zapuszczając się tam z nim jako znakomitym przewodnikiem - "po prawej szafka z butelkami martini, nad wyraz piękne okazy".
Poczucie humoru unosi ciężar gorzkich przeżyć, a sugestywne opisy pozwalają nam wejść do świata, w którym nikt nie chce się znaleźć.
więcej Pokaż mimo toPotem 2 miesiące abstynencji, i załamanie, łyk palącego napoju jak usta kochanka...
Odrzuca mnie na samą myśl o wódzie, więc nic z tego.
Podobno...