100 Lat Polskich Skrzydeł - SBLim-2ART
Wydawnictwo: Edipresse Kolekcje Sp. z.o.o. Seria: Samoloty Wojska Polskiego. 100 lat Polskich Skrzydeł technika
- technika
- Samoloty Wojska Polskiego. 100 lat Polskich Skrzydeł
- Edipresse Kolekcje Sp. z.o.o.
- 2021-09-23
- 2021-09-23
Kolekcja opisująca najbardziej znane i najpopularniejsze maszyny na których latali lub latają polscy piloci. W serii 50 tomów znajdziemy takie samoloty i helikoptery jak: PZL-37 Łoś, PZL-23 Karaś, PZL-11, MIG 29, F-16, MIG-21 i Mi-8 i wiele innych. W każdej książce ciekawe fotografie i rysunki.
Ostatni tomik z serii "100 lat Polskich Skrzydeł" przybliża piękną sylwetkę Lima-2 (MiG-15bis) w wersji dwuosobowej: szkolno-treningowej, oraz szkolno-bojowej, w tym wersji do rozpoznania taktycznego, obserwacji pola walki i kierowania ogniem artyleryjskim.
W latach 1951-1992 (czyli przez ponad 40 lat!) w naszym kraju eksploatowano łącznie blisko 320 sztuk tych maszyn, w większości powstałych po przebudowaniu produkowanych w Mielcu Limów-1 i 2 (MiG-15 i MiG-15bis). Legendarne, piękne i bardzo zasłużone dla polskiego lotnictwa wojskowego były to odrzutowce!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW latach 1951-1992 (czyli przez ponad 40 lat!) w naszym kraju eksploatowano łącznie blisko 320 sztuk tych maszyn, w...
Czas biegnie szybko. Nie tak dawno cieszyłem się pierwszym numerem serii 100 lat polskich skrzydeł, a dziś trzymam w ręku, już przeczytany numer ostatni. Minęło ponad dwa i pół roku, w czasie których na półce pojawiło się siedemdziesiąt tomików. W ostatnim swoje miejsce znalazły dwumiejscowe wersje legendarnego samolotu MiG-15, w głównej mierze rozpoznawcze SBLim-1A i SBLim-2A. Co ciekawe oznaczenie jest nieco mylące lub raczej nie ścisłe, gdyż polski przemysł produkował jedynie samoloty bojowe Lim-1 i Lim-2. Dwumiejscowe samoloty szkolno-bojowe sprowadzaliśmy ze Związku radzieckiego (UTI MiG-15) i Czechosłowacji (CS-102),Natomiast SBLimy powstały jako hybrydy (modne dzisiaj słowo) przednich części kadłubów wraz z płatami maszyn szkolnych oraz tyłu kadłuba i silników wycofanych maszyn bojowych rodzimej produkcji. Taki zabieg wydłużył znacząco okres eksploatacji samolotów tego typu oraz rozszerzył zakres zastosowań o rozpoznanie pola walki oraz korygowanie ognia artylerii. W sumie służba dwumiejscowych MiGów-15 trwała cztery dekady, najdłużej z całej rodziny MiG15/17 i zapisała się dobrze w pamięci kilku pokoleń naszych lotników.
...
Wyraźnie widać, że zarówno autorzy, jak i redakcja zmęczeni już byli tą serią i nie przyłożyli się jak należy do ostatniej części.
Niestety przez dwa i pół roku, spośród trzydziestu dziewięciu opisanych przeze mnie tomików żaden nie był bezbłędny. Szkoda, bo jak dal mnie kładzie się to cieniem na całej serii, autorach i redakcji.
Mimo to całą serię należy ocenić dobrze, gdyż w sposób przystępny przedstawia całą gamę samolotów służących na przestrzeni wieku w lotnictwie biało-czerwonej szachownicy.
Więcej na: https://lot-nisko.blogspot.com/2021/10/sblim-2art-ostatni-mohikanin.html