Dług honorowy

- Marginesy
- 2021-10-13
- 2021-10-13
- literatura polska morderstwo tajemnica Powieść sensacyjna Dług
Wilki to niewielka wieś zagubiona gdzieś nad jeziorem w województwie lubuskim. Miejscową społecznością wstrząsnęła tragedia, kiedy zamordowano tam młodą dziewczynę. Mordercę szybko złapano. Okazał się nim skłonny do wybuchów agresji odludek Traszka. Są jednak osoby, które nie wierzą w jego winę.
Bezimienny bohater, znany z Prostej sprawy, pojawia się w Wilkach, żeby zbadać sprawę. Sam jednak nie wie, w co się pakuje. Będzie się musiał zmierzyć z miejscowymi, którzy nie lubią obcych, holenderskimi gangsterami i tajemnicami przeszłości, które miały nigdy nie wyjść na jaw.
Wyróżniona opinia
Dług honorowy
Książkę "Dług honorowy" wybrałam sobie z portalu CzytamPierwszy.pl Czekałam na tę książkę niecierpliwie, gdyż podobała mi się pierwsza książka z tej serii "Prosta sprawa", nie zawiodłam się również i tym razem, Wojciech Chmielarz moim zdaniem nie obniżył swoich lotów, jak czytam w niektórych opiniach. Wciągnęła mnie ta ciekawa historia i nie ukrywam, że po przeczytaniu jej, czekam już na następną część z niecierpliwością, końcówka książki na to zresztą wskazuje. Akcja tej książki dzieje się w małej miejscowości Wilki, blisko niemieckiej granicy. Niewielka, zamknięta w sobie społeczność to jest bardzo intrygujący motyw w każdej niemal powieści. Gdy Czarny z Bezimiennym pojawiają się w tej wsi, to od razu czują do siebie niechęć mieszkańców. Po awanturze w barze, główny bohater prosi Czarnego aby dla dobra sprawy wyjechał, bo będąc tutaj, tylko jeszcze bardzie zaogni sytuację. "Wreszcie dojechaliśmy do wsi o nazwie Wilki. Ciągnęła się wzdłuż głównej ulicy i rozrastała trochę na boki. Patrząc na nią z okien samochodu, widziałem same co najmniej stuletnie budynki. Większość, wykonana z czerwonej cegły lub muru pruskiego, wyglądała na solidną niemiecką robotę, a niemal przed każdym znajdowała się drewniana rzeźba. Wszystkie przedstawiały wilki." Czarny poprosił Bezimiennego aby odnalazł prawdziwego mordercę nastoletnie Oli, mieszkanki tej wsi. Niby policja ujęła sprawcę i siedzi w areszcie, czekając na proces, lecz Czarny wie, że tamten tego nie zrobił. To również mieszkaniec Wilków, Traszka, agresywny i samotny dziwak. Nadpalone zwłoki dziewczyny znaleziono na jego łódce, nie miał alibi, gdyż sam mieszka na uboczu a dodatkowo w jego piwnicy, pod węglem znaleziono część ubrania Oli. Bezimienny, rozmawiając z mieszkańcami o tym morderstwie, czuje ich niechęć i strach przed jakąkolwiek ingerencją w to śledztwo. Przy okazji poznaje niektóre tajemnice dotyczące mieszkańców wsi. Dochodzi do próby pobicia, jednak on wychodzi z tego bez szwanku, czego nie można powiedzieć o jego napastnikach. W ramach interwencji, wkracza policjant Kotwica, ale przed aresztowanie broni Bezimiennego Aśka, jak się okazuje to córka sołtyski, próbująca stworzyć ośrodek wypoczynkowy nad jeziorem. Po drugiej stronie jeziora jest taki niby ośrodek, stary, zniszczony, który sołtysowa wynajmuje kilku Holendrom. Jak się okazuje, nie są oni tu przypadkowo, są również jedną z części zagadki, do której rozwiązania dąży nasz główny bohater. Jest wiele wątków w tej powieści, jak również sporo wyrazistych, interesujących postaci jak na tak małe środowisko. Młodzież tych okolic nie ma tu żadnych możliwości rozwoju, brak mediów jak się okazuje może być jednym z powodów do wykluczenia z towarzystwa. Córka sołtyski Aśka, chciałaby temu jakoś zaradzić, kilka lat byłą w Anglii i po powrocie do rodzinnej wsi próbuje swoje plany wcielić w życie, trochę rozruszać ten marazm. "Wyjąłem komórkę, żeby sprawdzić, czy Czarny do mnie oddzwonił. Nie oddzwonił. W dodatku tutaj również nie miałem zasięgu. Najwyraźniej była tu większa dzicz niż w Bieszczadach." W książce tej jest dużo nienawiści, czasem nieuzasadnionej i nie wiadomo nawet do kogo skierowanej, o zemście i karze jako rodzaju satysfakcji na całe zło, które dotyka osoby pochłonięte żądzą zemsty. Konsekwencje takiego postępowania nie mogą być dobre. Bezimienny poznaje tajemnicę okrutnej historii, która sprawiła, że Czarny nie wierzył w winę Traszki oskarżonego o zabójstwo młodej dziewczyny, dlatego chciał aby Bezimienny znalazł prawdziwego mordercę. Skrywana przez niemal całą wieś tajemnica wypływa po latach na powierzchnię... Bezimienny to taki bohater, którego nie da się nie lubić, mimo tego, ze potrafi obić mordę i nie jest kryształowy, to jednak robi to dla dobra innych, nie dla samej przyjemności bójki i awantur. Może fakt, że jest tajemniczy, nie wiemy o nim zbyt wiele, lecz może dlatego jest taki przyciągający. Potrafi zrobić sam jeden porządek nawet tam, gdzie sobie nie mogą poradzić służby odpowiedzialne za to. To taki cichy, idealny, bezimienny bohater... Mam nadzieję, że jeszcze będziemy mogli spotkać się z bezimiennym. Polecam serdecznie. A Wydawnictwu Marginesy bardzo dziękuję za miłą niespodziankę załączoną do książki.
- 2 633
Świetna książka na wieczory. Czyta się niesamowicie szybko, akcja wartka i ciekawa. Dla mnie osobiście idealna książka na wakacje/urlop. Przeczytam i zapomnę, ale w trakcie wciągnę się i zapomnę o świecie.
Pokaż mimo toBardzo dobry kryminał.
Warto przeczytać.
Polecam.
Bardzo dobry kryminał.
Pokaż mimo toWarto przeczytać.
Polecam.
No lepiej, lepiej. Zdecydowanie lepsza część niż jej poprzednia, czyli Prosta sprawa. Jednakże moja ocena się nie zmienia. Książkę czytało mi się super, bez męczarni, z oczywistym luzem. Ale nie jest to wymagająca pozycja. Po prostu styl pisania Chmielarza mi bardzo odpowiada i ja naprawdę w tę jego twórczość potrafię się nieźle wczuć. Ale wyższa ocena byłaby niesprawiedliwa w stosunku do innych o wiele ciekawszych książek podobnego przekroju. Druga część cyklu Bezimienny bardziej przypadła mi do gustu, aniżeli ta pierwsza. Fabuła naprawdę trzymała mnie w napięciu i byłam bardzo zaciekawiona, co tam się wydarzyło. Nie rozczarowałam się zakończeniem, a to też nie jest takie oczywiste. Daje będę podtrzymywała swoją opinie o bajeczce rodem z amerykańskiego filmu. Bohater niczym prawdziwy ninja, ma niezłego farta. Mimo wszystko polubiłam głównego bohatera, był taki nienarzucający się.
więcej Pokaż mimo toSpodziewałam się czegoś ciekawszego. Autor to dobry rzemieślnik, lekko się go czyta, ale brak mu polotu. Powieść, jak dla mnie, zbyt schematyczna, przez co podobna do wielu innych.
Pokaż mimo toDrugi tom serii, Bezimiennych". Bardzo dobry początek, niestety im dłużej się czytało tym gorzej mi szło, strasznie się dłużyła. Koncowka może być. T.1 zdecydowanie lepszy.
Pokaż mimo toMile mnie zaskoczyła.
Mile mnie zaskoczyła.
Pokaż mimo toDrugi tom polskiego Jacka Reachera :D
Drugi tom polskiego Jacka Reachera :D
Pokaż mimo toPlusem dla mnie (choć dla niektórych minusem) jest to, że autor nie pokusił się o zdradzenie kim jest i jaka jest historia bezimiennego.
Książka wciąga, chociaż nie jest zbytnio zaskakująca.
Niestety motyw masowej strzelaniny niczym z amerykańskiej rzeczywistości nie jest zbyt wiarygodny w polskich realiach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciąga, chociaż nie jest zbytnio zaskakująca.
Kocham Wojtka Chmielarza i "biorę" wszystko jak leci. Tym razem jednak muszę przyznać - trochę się męczyłam. Długo, bardzo dłuuugo niewiele się dzieje, a bardzo szybko wiadomo jak to się skończy. Od razu wiedziałam jaki związek ze sprawą ma pożar z prologu. Wiedziałam też, że dzielny - wszechstronny jak komandos i wszechmocny jak... członek rządu - doprowadzi sprawę do końca, narażając na śmierć siebie i pół wsi, ale nadal nic o nim się nie dowiemy! Wiemy tylko, że potrafi i może wszystko (bez żadnych konsekwencji),jest pewny siebie jak postać Marvela i - tak samo w sobie zakochany. Gdyby ta wolna akcja przez 3/4 lektury cokolwiek przybliżyła bohatera...
Pierwsza część powstawała w wyjątkowych warunkach i była fajnym eksperymentem, ale nie lubię kiedy nijak nie mogę się utożsamić z bohaterem, nie mogę go zwyczajnie polubić. A tego nie mogę, bo go nie znam i zachowuje się jak zaprogramowana do akcji maszyna.
Cóż... kto lubi "amerykańskich superbohaterów" znikąd, ratujących świat bez względu na koszty to można przeczytać.
Ja jednak w tej książce nie widziałam Wojtka Chmielarza i to jest chyba z mojej strony największy zarzut.
Pokochałam Mortkę, którego chciałoby się przytulić, pocieszyć, pogadać przy piwie. Pokochałam Dawida, który na początku był wręcz odstręczający! Teraz liczę, że to jednak nie koniec jego historii. O Bezimiennym tego nie powiem. Nie poszłabym z nim na piwo, bo nie znam się na broni czy taktyce walki,
Ale następną książkę o nim na pewno przeczytam, bo jestem uzależniona od Wojtka Chmielarza i - tak jak na początku - BIORĘ WSZYSTKO!
więcej Pokaż mimo toZnów się nie zawiodłam!! Zwrot akcji pod koniec książki to specjalność pana Chmielarza! Rewelacja!