Miasto Bajka. Wiele historii Kaliningradu

Patronaty LC

Oficjalne recenzje i

Kaliningrad. Poranione miasto

660 83 518

Książka o,której szybko się zapomni. Nie dałam rady doczytać do końca.

Książka o,której szybko się zapomni. Nie dałam rady doczytać do końca.

Po wielu ostatnich rozczarowaniach związanych z serią Sulina - "Czarne" jakby taśmowo zaczęło tworzyć książki, zlecając je młodym literatom, na zadany temat - w końcu mamy soczysty reportaż/esej historyczny. Paulina Siegień czuje temat, zna miejsca, ludzi i umie pisać. A to już dobry początek do powstania książki, która poza suchymi faktami oddaje klimat miejsca.
Polecam wszystkim - warto przeczytać!

Polecam...

więcej Pokaż mimo to

Pomijając początek, który jest z innej bajki, to bardzo ciekawa pozycja o mieszkańcach Kaliningradu i losach miasta. Chętnie przeczytam opisane przez autorkę wspomnienia Michaela Wiecka. A od siebie dodam, że do miasta K. przez wiele lat wycieczki niemieckie przyjeżdżały pociągami specjalnymi.

Dobrze się to czytało, choć szczerze brak tu trochę rzeczywistegozainteresowania. Trochę książka ba zamówienie rynku, niż owoc wielu lat życia w enklawiem

Są książki które źle się starzeją... I ta zestarzala się wyjątkowo szybko i wyjątkowo źle...
Gdyby nie wydarzenia od 24 lutego 2022 to chętnie bym odwiedził Królewiec. Teraz zaorać i zapomnieć.

Ujęło mnie z jaką szczerością jest pisana ta książka. Autorka jest zafascynowana miastem K. i widać to w każdym zdaniu niniejszej lektury. Opowiedziana zostaje historia miasta, jego charakterystyczne elementy, opinie osób zainteresowanych, obawy na przyszłość. "Miasto bajka" rozbudza wyobraźnię.

Miasto Bajka to faktycznie wiele historii Kaliningradu, a tak naprawdę Kaliningradu, Królewca, Königsberg'u. Mimo obecnej sytuacji, a może właśnie dzięki niej temat rosyjskiej eksklawy staję się bardzo interesujący. Czym jest, jakie ma znaczenie dla Rosji, jakim wyzwaniem było przekształcenie krainy Prus Wschodnich w rosyjskie terytorium. A przy okazji, jakie zdanie na ten temat ma podzielone społeczeństwo kaliningradzkie, jak postrzega przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. A nawet, jak w tym porównaniu wypada Gdańsk czyli byle Prusy Wschodnie vs. Prusy Zachodnie. Lektura ciekawa i godna polecenia.

więcej Pokaż mimo to

Fascynująca podróż do miastagrozy...

Fascynująca podróż do miastagrozy...

Mega!

Mega!