To my wychowamy Kościół
Inspirujące rozmowy o Kościele, który wychowuje i jest wychowywany.
Wśród pytań na temat przyszłości Kościoła coraz częściej pojawia się pytanie o rolę kobiet we wspólnocie ludzi wierzących. Stosunkowo rzadko jednak pyta się kobiety o ich osobiste doświadczenie wiary i wątpliwości oraz wyzwania, które się z wiarą łączą. Kim jest dla kobiet Jezus Chrystus i gdzie się z Nim spotykają? Jaką wiarę chcą przekazać swoim dzieciom? Czego oczekują od Kościoła, a co chciałyby Kościołowi dać? Jak opowiadają o Bogu innym kobietom? Takie pytania odważyła się zadać swoim rozmówczyniom Magdalena Kędzierska-Zaporowska. W ich bardzo osobistych rozmowach padło wiele różnych i nieoczywistych odpowiedzi, które mogą stanowić inspirację dla wszystkich wierzących – zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
Kobiety także dziś rozmawiają ze Zmartwychwstałym i także dziś wzywane są, by przekazywać światu Dobrą Nowinę o miłości Boga do człowieka – jako matki, wychowawczynie, nauczycielki, publicystki. Warto wsłuchać się w tę ich fascynującą opowieść. To tą opowieścią wychowują Kościół.
Ewa Kiedio - redaktorka w Wydawnictwie „Więź”, autorka książek
Magdalena Korzekwa-Kaliszuk - prawniczka i psycholog, działająca na rzecz ochrony życia
Weronika Kostrzewa - dziennikarka, vlogerka, szefowa publicystyki radia Plus
Justyna Melonowska - doktor filozofii, psycholog
Anna Saj - doktor teologii, założycielka Armii Dzieci
Małgorzata Terlikowska - etyk, redaktorka, dziennikarka
Marta Titaniec - politolog, prezeska zarządu Fundacji św. Józefa
Monika Waluś - doktor habilitowana teologii
Magdalena Kędzierska-Zaporowska – absolwentka edytorstwa na Uniwersytecie Jagiellońskim, od kilkunastu lat współpracująca z największymi polskimi wydawnictwami. Autorka wywiadu z o. dr. hab. Andrzejem Jastrzębskim "Po pierwsze pomagać. O burzliwym związku psychologii i wiary", książek dla dzieci "Baśka Murmańska" oraz "Dwadzieścia tajemnic Maryi" i związanych z nimi projektów edukacyjnych, a także zbioru modlitw "Umiłowane przez Boga". Obecnie sekretarz redakcji Wydawnictwa eSPe.
Autorki przekazują tantiemy ze sprzedaży książki na rzecz Rodzinnego Domu Dziecka “Druchowie”,
prowadzonego przez Fundację św. Józefa Opiekuna / https://www.facebook.com/rdddruchowie/
Emanacja kobiet, które łączy wiara, doświadczenie macierzyństwa i praktyczna postawa. Każda z tych kobiet zakasuje rękawy i bez zbędnego malkontenctwa uprawia swoje poletko, robi to, do czego Pan Bóg ją powołał i co jej wychodzi. Przeczytałam z wielką przyjemnością.
Pokaż mimo toInteresujące rozmowy z kobietami zaangażowanymi w swoją wiarę. Różnorakie historie, odmienne podejście do wiary i Kościoła. Przemyślenia o roli kobiety w Kościele, spojrzenie na relację z Bogiem, refleksje o współczesnym świecie, kondycji Kościoła i wielu innych. Dzielenie się doświadczeniem (nie tylko) małżeńskim.
Dzięki książce poznałam ciekawe kobiety – do poglądów części z nich jest mi (mniej lub bardziej) blisko, do patrzenia na świat niektórych, wręcz przeciwnie. I właśnie te spotkania pomogły mi spojrzeć na kilka spraw z innej perspektywy i zaczerpnąć inspiracje do własnych działań i życia wiarą. Dorze wiedzieć, że w Kościele jest miejsce dla tak różnych kobiet – ich pragnień i marzeń.
Bardzo polecam. :) Szczególnie miłośni(cz)kom wywiadów, szukającym szerszego spojrzenia na Kościół oraz lubiącym lektury skłaniające do refleksji.
więcej Pokaż mimo toDzięki książce poznałam ciekawe kobiety – do poglądów...
"To my wychowamy Kościół"
Z ośmioma wspaniałymi kobietami
Wspaniałe rozmowy na temat, czym według każdej z kobiet jest wiara, kim jest dla nich Chrystus, religia, współczesny Kościół. Mówią z perspektywy katoliczki, matki, żony.
Czy kondycja współczesnego Kościoła jest zadowalająca? Co można zrobić, żeby się polepszyła?
Zapraszamy Was do zapoznania się z książką
"To my wychowamy Kościół"
Pokaż mimo toZ ośmioma wspaniałymi kobietami
Zapraszamy Was do zapoznania się z książką
#607 - To my wychowamy Kościół - Magdalena Kędzierska - Zaporowska - @Wydawnictwo eSPe
#167/52/2021
Książka ma 320 stron. Swoją premierę miała dnia 14.06.2021 roku.
Autorka stawia przed swoimi rozmówczyniami pytanie o rolę kobiet we wspólnocie wierzących.
Te wywiady są bardzo osobiste, przekazujące wiele myśli, emocji i rozważań ich autorek o życiu ludzi wierzących.
Większość z nich uważa, że młodzi ludzie błądzą po omacku, pozbawieni rozmów w domu na ważne tematy. Sami zaś księża na katechezie traktują młodzież i dzieci niepoważnie.
Jest to książka, którą warto przeczytać. Dziękuję za nią Wydawnictwo eSPe.
więcej Pokaż mimo to#167/52/2021
Książka ma 320 stron. Swoją premierę miała dnia 14.06.2021 roku.