Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską®. Domowe sposoby
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- WAM
- Data wydania:
- 2021-06-30
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-06-30
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788327719201
- Tagi:
- kulinaria przepisy kiszonki
Zdrowie zakręcone w słoikach
Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca – nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste!
W książce znajdziesz:
porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić,
przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie,
wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej,
porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane,
inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas,
sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.
Dla miłośników koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej do przepisów dodane są cenne informacje, na jakim etapie postu lub diety można wykorzystać fermentowany produkt.
W tym roku zatroszcz się o swoje zdrowie i postaw na kiszonki!
W książce o swoich pasjach i manufakturach opowiadają również: Barbara Piątkiewicz z Pracowni Wypieków Chleba. Moje Wypieki, Magdalena Witkiewicz – pisarka, autorka m.in. Jeszcze się kiedyś spotkamy, Czereśnie zawsze muszą być dwie, Mikołaj Bator z Zakwasowni oraz Marek Brunka z Regionalnego Centrum Mikroorganizmów Brunka Natural.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 10
- 9
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską®. Domowe sposoby
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Nie daję gwiazdek - bo wydana pięknie, przepisów się nie ocenia, a cudze historie mogą inspirować. A jednak mam wrażenie, że czytałam miesięcznik o gotowaniu/kiszeniu.
Nie daję gwiazdek - bo wydana pięknie, przepisów się nie ocenia, a cudze historie mogą inspirować. A jednak mam wrażenie, że czytałam miesięcznik o gotowaniu/kiszeniu.
Pokaż mimo to„Kiszenie i fermentacja” to poradnik, w którym znajdziecie cenne wskazówki na temat zdrowego stylu życia. Książka zawiera praktyczne i ważne informacje odnośnie sposobu odżywiania, który niewątpliwie ma wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Autorka podkreśla, że "wszystko zaczyna się od brzucha" i ja się z tym w pełni zgadzam. Mogłoby się wydawać, że brzuch to mało interesująca część ciała człowieka, jednak w jego wnętrzu dzieją się takie rzeczy, o których nam się nie śniło.
Autorka dzieli się przydatnymi informacjami na temat roli bakterii w naszych jelitach, zwraca też uwagę na to, co może się dziać, gdy tych dobrych bakterii zabraknie nam w organizmie. W książce przeczytamy o tym, co najlepiej wpływa na dobre funkcjonowanie naszych jelit, jakie produkty wybierać, żeby wspierać swój organizm w walce z wirusami, złymi bakteriami i chorobami.
Książka według mnie to zbiór cennych wiadomości w pigułce, a to wszystko w towarzystwie pięknych, apetycznych zdjęć wraz z przepisami na zdrowe potrawy. Książkę przeczytałam z ciekawością i myślę, że to dobra propozycja zarówno dla fanów zdrowego trybu życia jak i dla tych, którzy chcieliby zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. Piękne zdjęcia i propozycje przepisów zachęcają do lektury, a co najważniejsze może to będzie pierwszy krok ku wprowadzeniu zmian i dobrych nawyków w życie.
„Kiszenie i fermentacja” to poradnik, w którym znajdziecie cenne wskazówki na temat zdrowego stylu życia. Książka zawiera praktyczne i ważne informacje odnośnie sposobu odżywiania, który niewątpliwie ma wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Autorka podkreśla, że "wszystko zaczyna się od brzucha" i ja się z tym w pełni zgadzam. Mogłoby się wydawać, że brzuch to mało...
więcej Pokaż mimo toJestem ogromnie rozczarowana.
Książka ma ponad 250 stron.
Do strony 80 są historie o biznesach, potem 25 stron o tym, że należy wybierać warzywa BIO i je myć. (Serio? Nigdy bym sama na to nie wpadła...)
Przepisy są od 105 do 216, z czego połowa jest z octem, a 1/3 to zakwasy i inne żurki. Pod koniec jest ponad 30 stron na notatki, które to strony przeplatane są wielkimi zdjęciami na stronę, albo i dwie.
Czcionka również ogromna. Można było tę książkę wydać na połowę mniejszej ilości papieru. Tyle z tego EKO.
Jestem ogromnie rozczarowana.
więcej Pokaż mimo toKsiążka ma ponad 250 stron.
Do strony 80 są historie o biznesach, potem 25 stron o tym, że należy wybierać warzywa BIO i je myć. (Serio? Nigdy bym sama na to nie wpadła...)
Przepisy są od 105 do 216, z czego połowa jest z octem, a 1/3 to zakwasy i inne żurki. Pod koniec jest ponad 30 stron na notatki, które to strony przeplatane są wielkimi...