Samotna

- Detektyw D.D. Warren (tom 1)
- Kryminał
- Alone
- Albatros
- 2021-07-14
- 2004-01-01
- Jerzy Żebrowski
To tu jesteś najbardziej bezbronny.
Tu nikt nie usłyszy, jak wołasz o pomoc.
Bo to ostatnie miejsce, w którym chcesz być SAM, gdy zjawi się ten zabójca…
Pierwszy z cyklu thrillerów kryminalnych z detektyw D.D. Warren.
Mroczna, niepokojąca powieść, która przyprawia o dreszcz przerażenia.
Bobby Dodge, snajper policji stanowej Massachusetts, obserwuje przez lunetę tragiczne wydarzenia w domu na przeciwko. Uzbrojony mężczyzna zabarykadował się tam z żoną i dzieckiem. Mierzy do nich z broni, jego palec powoli naciska na spust. Bobby ma tylko ułamek sekundy na decyzję, która może zaważyć na całym jego życiu.
Dla kobiety, próbującej chronić dziecko przed ogarniętym szałem mężem, to nie pierwszy koszmar. Piękna, niedostępna i niebezpiecznie uwodzicielska Catherine Rose Gagnon ma za sobą bolesne wspomnienia. Dwadzieścia pięć lat wcześniej została porwana i uwięziona przez psychopatę, który bił ją i poniżał, uczynił z niej swoją seksualną niewolnicę, a później zakopał ją żywcem.
Dramatyczne wydarzenia w bogatej dzielnicy Bostonu połączą losy Cathrine, Bobby’ego i detektyw D.D. Warren, która prowadzi własne śledztwo. Już wkrótce będą musieli stawić czoła znacznie poważniejszemu niebezpieczeństwu. Ulice miasta przemierza bowiem żądny zemsty psychopatyczny morderca: człowiek-cień, który atakuje znienacka, i którego ofiarą może paść dosłownie każdy. Nikt nie jest bezpieczny i nikt nie spodziewa się istnienia śmiertelnej pułapki, dopóki nie zostanie osaczony, bezradny, samotny…
Jak wszystkie najlepsze trzymające w napięciu historie, ta przyprawia o dreszcz – grozy i niecierpliwości. Bo wprost nie można się doczekać, co będzie dalej. „People”
Trójwymiarowi bohaterowie w historii soczystej i krwistej niczym stek, przyrządzany na wolnym ogniu aż do osiągnięcia perfekcji. Gorąco polecamy! „Library Journal”
Intrygująca i trzymająca w napięciu. Wprost nie można się od niej oderwać. „Los Angeles Times”
Ta książka jest tak emocjonująca jak przejażdżka kolejką górską! Boston Globe”
Wyróżniona opinia
Samotna
Stoisz przed ostatecznym wyborem i musisz podjąć decyzję. To od Ciebie zależy kto zginie. Możesz ocalić jednego człowieka albo drugiego. Bobby Dodge zostaje wezwany na miejsce, w którym dochodzi do aktu przemocy domowej. Wie co należy do jego zadań, jest dobrze przygotowany i wyszkolony. Jest snajperem. Zajmuje miejsce z którego może ocenić rozkład pomieszczeń, sytuację, otoczenie. Przygotowuje broń. Doskonale widzi co dzieje się za oknem - mężczyzna celuje z broni do przerażonej kobiety z dzieckiem. Wygląda na to, że mąż chce zabić żonę lub syna, a może ich oboje. Nagle sytuacja przybiera nieoczekiwany obrót spraw - mężczyzna wyszarpuje dziecko kobiecie, wygląda na to, że chce nacisnąć spust. Bobby strzela bez wahania. To wydarzenie zmienia całe życie snajpera. Liczył się z tym, że to kiedyś może nastąpić, że może zabić człowieka. Dlaczego więc w jego głowie pojawia się tyle myśli? Koledzy z pracy go wspierają, jako pomoc, zostaje mu nawet przydzielony psycholog. Jednak, ta sprawa nie może się tak zakończyć. Do zdarzenia doszło w ekskluzywnej dzielnicy Bostonu, w której mieszkają zamożni ludzie. Jednym z nich jest wpływowy sędzia, a zabity został właśnie jego syn. Historia już od pierwszych stron wciąga nas w sieć intryg i niewyjaśnionych spraw. Tutaj niczego nie da się przewidzieć. Często bywa tak, że czytając kryminały, mamy swoje typy odnośnie tego, kto jest tym dobrym, a kto złym. Postacie w tej książce nie są jednoznacznie określone, żadna z nich nie jest "czarna" lub "biała". Każda z nich posuwa się do swoich czynów z jakiegoś powodu, każdą z nich coś kieruje. Na bohaterów możemy spojrzeć z różnych perspektyw. Poznajemy ich myśli i wiemy jak widzą ich inni bohaterowie. Zagłębiamy się w ich przeszłość i dowiadujemy się, co spowodowało to, że ich życie tak się potoczyło, że dokonują takich a nie innych decyzji, że na przestrzeni czasu zmieniają się oni sami. Książka Samotna Lisy Grander uzmysławia nam jak wiele może zależeć od jednej decyzji oraz jak ogromny wpływ mają na człowieka wydarzenia z przeszłości. Tak jak w realnym świecie, tak samo w książce, bohater miewa wątpliwości, co do słuszności swoich czynów. Nie wie czy postąpił dobrze, nie wie czy to co widział, miało miejsce naprawdę. Nie jest wyidealizowanym herosem, ma wątpliwości, rozterki, poczucie strachu, zwątpienia. Polecam wszystkim fanom kryminałów, zapewniam, że książka wciąga bez reszty i mocno działa na wyobraźnię.
- 2 632
- 1 863
Mega przyjemnie mi się czytało ten thriller, wciągnęłam się i do tego bardzo mi się podobało to, że autorka pokazała jak zastrzelenie drugiego człowieka może wpłynąć na policjanta, zwłaszcza kiedy wydaje się, że jest to oczywista obrona, jednak nie wszyscy się z tym zgadzają...
Informacja, o której dowiadujemy się 55 stron przed końcem była według mnie najlepsza i niespodziewana. Po tym akcja była mega szybka i nie mogłam się oderwać do samego końca.
Mega dobry thriller. 8/10.
więcej Pokaż mimo toInformacja, o której dowiadujemy się 55 stron przed końcem była według mnie najlepsza i...
Przyjemnie się czyta, zaciekawiła mnie bohaterka. Na pewno sięgnę po kolejne z serii.
Pokaż mimo toTo moja pierwsza książka tej autorki i na pewno nie ostatnia. Może nie jest najlepszą zachętą do dalszych części, ale zaufam opiniom, że dalej jest tylko lepiej. Nie jest zła, ale nie zostawiła mnie w zachwycie.
Pokaż mimo toSuper thriller, nieodkładalna pozycja. Idealna na jeden dzień.
Super thriller, nieodkładalna pozycja. Idealna na jeden dzień.
Pokaż mimo toNiesamowicie intrygująca książka.
Spotkanie było na tyle ciekawe, że na pewno sięgnę po inne powieści Lisy.
Boston.
Od razu pomyślałem o Jane Rizzoli.
Policyjny snajper.
I ciążąca na nim potężna odpowiedzialność.
Ma ułamki sekund na podjęcie decyzji o strzale.
Musi wierzyć własnym oczom i nie myśleć, co będzie dalej.
Musi wykonać swoją robotę.
W powieści co rusz pojawiają się pytania, na które ciągle nie ma odpowiedzi.
Kto był faktyczną ofiarą a kto katem ?
Bobbiego dręczą zmory a pętla wokół niego się zaciska.
Świetnie wyważone napięcie prowadzi nas krok po kroku do rozwiązania.
Choć i ono nie jest oczywiste.
Doskonały język, barwne opisy, świetny styl, wspaniale odmalowane sylwetki bohaterów.
Czego chcieć więcej ?
8/10.
Niesamowicie intrygująca książka.
więcej Pokaż mimo toNazwiska autorki i detektyw D.D. Warren przewijały mi się po głowie już od dawna, ale dopiero teraz zabrałem się po pierwszą powieść z cyklu.
Spotkanie było na tyle ciekawe, że na pewno sięgnę po inne powieści Lisy.
Boston.
Od razu pomyślałem o Jane Rizzoli.
Policyjny snajper.
I ciążąca na nim potężna odpowiedzialność.
Ma ułamki sekund...
Dobra książka. Bardzo interesujący początek, potem akcja nieco zwalnia i jest momentami nudnawa, ale koniec to rekompensuje. Fajna intryga - nienaciągana za bardzo, jak to często bywa w kryminałach. Nasza bohaterka wykreowana została w sposób labilny, podobało mi się to - podczas czytania do samego końca nie wiedziałam co o niej myśleć. Dobre do słuchania w audio.
*SPOILER*
Muszę się jednak przyczepić do finałowej sceny. Nasz bohater jest SNAJPEREM, sam opowiada wcześniej o ilości szkoleń jakie przechodzi taka osoba i konieczności precyzji, obserwacji otoczenia i pracy pod wpływem stresu i co dzieje się się na koniec? Bobby wyczekuje na mordercę w osobnym pomieszczeniu, miał sporo czasu, ale nie poczuł że trzyma w ręku PUSTY PISTOLET....no ludzie, serio?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom cyklu o D.D. Warren, a tejże jak na lekarstwo. Trochę mnie to zdziwiło. Mamy tu jednak innego bohatera Bobbiego. Spodobało mi się to że jest snajperem i już na początku książki poznajemy jak wygląda jego praca.
Co do akcji, jest wartka i pełna nieoczekiwanych zwrotów. Dzięki temu książkę czytało mi się bardzo szybko. Byłam zainteresowana jak cała sprawa się rozwiąże.
W niektórych momentach zachowanie Bobbiego okropnie mnie irytowało. Wiem, że gdyby nie ono, cała akcja nie mogłaby potoczyć się tak, jak miało to miejsce, ale gdzieś mi to zgrzytało. Głównie dlatego liczba gwiazdek jest taka, a nie inna. W kolejce mam zaplanowane kolejne tomy.
więcej Pokaż mimo toCo do akcji, jest wartka i pełna nieoczekiwanych zwrotów. Dzięki temu książkę czytało mi się bardzo szybko. Byłam zainteresowana jak cała sprawa się...
Dobrze ,że czytalam trochę nie po kolei . Pierwszy tom przygód DD Warren i taka przeciętność. Dziwne ,bo zazwyczaj właśnie pierwsze tomy autorów są najciekawsze a jakość spada wraz z dalszymi tomami (jeśli jest ich za dużo- przynajmniej jest to problem wśród polskich pisarzy). Tutaj natomiast jest odwrotnie. Mocno się wymęczyłam, główny wątek dosyc nudny , czytalam do końca, bo to w końcu pierwszy tom . Całe szczęście kolejne autorki ma już dużo ciekawsze:)
więcej Pokaż mimo toCałkiem dobra! Trzyma w napięciu, mało dłużyzn, intryga nieco inna niż w standardowym kryminalne. Ale jednocześnie to typowy amerykański przedstawiciel gatunku, tzn. nawet ciężki temat ugryziony jest ze smakiem, bez fascynacji złem i okrucieństwem. Chociaż włos na głowie może się jeżyć i tak, bo temat powtarzam ciężki.
Pokaż mimo toWciągający, trzymający w napięciu thriller, to już kolejna książka tej autorki która wciągnęła mnie na maksa