Zabójcze gry
Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: A Fear Street Novel (tom 1) Seria: Ulica Strachu literatura młodzieżowa
- literatura młodzieżowa
- A Fear Street Novel (tom 1)
- Ulica Strachu
- Party Games
- Media Rodzina
- 2021-07-28
- 2021-07-28
- 2014-09-30
- Miłosz Urban
- horror dla młodzieży netflix
Jedna z trzech książek serii „Ulica Strachu” powiązana z cyklem filmów o tym samym tytule. Produkcje dostępne na platformie Netflix od lipca 2021 roku.
Najskrytsze marzenia siedemnastoletniej Rachel nieoczekiwanie się spełniają – Brendan Fear zaprasza ją na swoją osiemnastkę. Przyjaciółka usiłuje jednak dziewczynę od tego odwieść. Nad rodziną Fearów podobno ciąży klątwa... Mimo serii złowróżbnych znaków, Rachel bierze udział w przyjęciu. Gospodarz przygotował na ten wieczór listę gier i atrakcji. Kiedy goście rozchodzą się po ponurych korytarzach zabytkowej posiadłości, okazuje się, że uwikłano ich w misterny, morderczy plan. Przyszło im brać udział w zupełnie innej grze – w grze o przeżycie.
Książka najsłabsza z trzech. Nie wciągnęła mnie. Nie trzyma w żadnym napięciu.
Książka najsłabsza z trzech. Nie wciągnęła mnie. Nie trzyma w żadnym napięciu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra młodzieżówka, bez romantasy i smętów.
Dobra młodzieżówka, bez romantasy i smętów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię książki z serii „Gęsia Skórka” i pamiętam jak w dzieciństwie oglądałem w telewizji odcinki serialu. A po latach obejrzałem trylogię na Netflixie , która również mi się podobała. A co do książki to na początku poczułem się oszukany , bo szczerze myślałem , że ta książkowa trylogia to będzie historia z trylogii filmowej przeniesiona na papier , ale jak się okazało 1 tom jest całkowicie inną historią. I powiem szczerze , że mimo początkującego rozczarowania i zaskoczenia historia zaczęła mnie w miarę wciągać choć nie jest idealna , a bohaterowie miejscami irytują. I trzeba przyznać , że te pierwsze książki z serii „Gęsia Skórka” czyli np: „Zabawić się latem” czy „Tajemniczy wielbiciel” były lepsze i miały lepszy klimat. I ogólnie książka skupia się na nastolatce(Rachel) , która zostaję zaproszona przez chłopaka w którym się kocha(Brendan) na Jego 18-letnie urodziny. I mimo ostrzeżeń przyjaciółki(Amy) i wielu niepokojących rzeczy , które dzieją się przed imprezą Rachel jedzie do domu chłopaka i jak się okazuję gospodarz przygotował serię gier dla Rachel i innych gości. Jednak szybko wychodzi na jaw , że bohaterów czeka walka o przeżycie… Powiem szczerze , że zakończenie mnie rozczarowało , bo było tak cholernie przewidywalne , że głowa mała. Już w momencie , gdy bohaterowie dotarli na prywatną wyspę Brendana wiedziałem o co w tym wszystkim chodzi. I to jest naprawdę duży minus i dlatego nie mogę dać więcej niż 6. Kolejne tomy niby przeczytam , ale nie oczekuję cudów
Bardzo lubię książki z serii „Gęsia Skórka” i pamiętam jak w dzieciństwie oglądałem w telewizji odcinki serialu. A po latach obejrzałem trylogię na Netflixie , która również mi się podobała. A co do książki to na początku poczułem się oszukany , bo szczerze myślałem , że ta książkowa trylogia to będzie historia z trylogii filmowej przeniesiona na papier , ale jak się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moja druga książka z serii ulice strachu.
Książkę czyta się bardzo lekko. Pisana prostym językiem z wieloma dialogami sprawia, że płyniemy przez rozdziały bez poczucia upływu czasu. Postacie wykreowane są bardzo dobrze, można je zrozumieć, wczuć się w ich odczucia czy im kibicować. Nie są to stereotypowe nastolatki, które walczą z hormonami a na każdą ich decyzje przewraca się oczami. Autor zręcznie operuje akcją, zaciekawia. Mamy tutaj główny przewrót o sto osiemdziesiąt stopni i to największa zaleta tej książki.
Polecam wszystkim 😍 Będzie idealna dla nastolatków jako delikatny wstęp w mroczniejsze klimaty a dla tych starszych sprawdzi się jako lekki przerywnik po mocniejszych pozycjach.
To moja druga książka z serii ulice strachu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłody chłopak Brendan Fear zaprasza znajomych na swoją osiemnastkę na prywatną wyspę. Zaproszona Rachel jest zachwycona 😅 Od zawsze coś czuję do solenizanta 😍 Rozum bierze jednak górę, kiedy przyjęcie zmienia się w mrożąca krew w żyłach grę, gdzie stawką jest ludzkie życie.
Książkę czyta się bardzo lekko. Pisana prostym językiem...
Dnf
Są lepsze YA.
Dnf
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSą lepsze YA.
Bardzo fajna młodzieżówka, choć ze wszystkich tych części najsłabsza.
Bardzo fajna młodzieżówka, choć ze wszystkich tych części najsłabsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowrót do młodzieńczych lat. Czytając czułam się znowu jakbym miała naście lat. Stine w swoim stylu buduje napięcie i bardzo się cieszę z powodu serii! Najgorsze, że za szybko się czyta 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6,5 ❤️
6,5 ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarzenia Reachel spełniają się, jednak czy pójście na wymarzoną osiemnastkę z Brendanem sprawi jej przyjemność, chyba jednak nie do końca...
To nie lada gratka dla fanów horrorów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciąga od pierwszych stron, aczkolwiek mimo że jest napisana łatwym językiem, to nie czyta się ją łatwo. Pojawiają się w niej elementy wierzeń ludowych, w tym uroków czy nieznanych klątw.
To nie lada gratka dla fanów horrorów.
Chyba należę do grona nielicznych osób, którym filmy z serii "Ulica Strachów" podobały się bardziej niż książka. Sięgając po "Zabójcze Gry" oczekiwałam dreszczyku emocji. Nie czytam zbytnio książek z tego gatunku, więc w związku ze zbliżającym się halloween chciałam wprowadzić się w nastrój. O ile pomysł na fabułę mimo znanego motywu zapowiadał się ciekawie, tak wykonanie było już dużo gorsze. Owszem czytało się to łatwo i szybko, ale dialogi były drętwe, a opisy, które miały wprowadzić spooky klimat tego nie robiły. Książka bardziej nadaje się dla mnie na scenariusz do filmu, który obrazem i dźwiękiem mógłby nadrobić jej niedoskonałości.