Wprowadzenie w św. Tomasza z Akwinu. Osoba i dzieło

- religia
- Dominikańska Biblioteka Teologii
- Initiation a saint Thomas d’Aquin: sa personne et son oeuvre
- W drodze
- 2021-06-01
- 2021-06-01
- Agnieszka Kuryś
- teologia średniowiecze dominikanie
Nowe wydanie klasycznej już książki na temat św. Tomasza z Akwinu, gruntownie przeredagowane i poszerzone w kontekście najnowszych badań nad myślą Doktora Anielskiego powstało w koedycji Instytutu Tomistycznego i Wydawnictwa W drodze.
Jean-Pierre Torrell OP dokładnie omawia w niej biografię Tomasza, dobitnie pokazując, jak bogate i burzliwe życie prowadził – od bycia porwanym przez własnych rodziców po wstąpieniu wbrew ich woli do nowo powstałego zakonu dominikanów, przez niezwykle intensywną i wymagającą działalność zakonną, po śmierć w drodze na Sobór Lyonski. Autor po mistrzowsku przedstawia to, w jaki sposób dorobek Akwinaty był w tym życiu zakorzeniony, zarysowując kontekst powstania poszczególnych dzieł – jak bowiem zauważa, „ten, kogo nazbyt często przedstawiano jako pozaczasowego myśliciela, był mocno osadzony w określonym czasie i w określonej przestrzeni, pod znakiem konkretnych, przyziemnych okoliczności historycznych”.