Kraj niespokojnego poranka. Pamięć i bunt w Korei Południowej

- 2021-07-28
- 2021-07-28
- 9788381912716
- literatura polska reportaż Korea Południowa Koreańczycy
Wpływy Korei Południowej od dłuższego czasu przenikają do masowej świadomości. Zajadamy się kimchi, słuchamy K-popu, zgłębiamy koreańskie praktyki kosmetyczne i z zapartym tchem oglądamy kolejne oscarowe produkcje. Pod tą maską, którą sami Koreańczycy chcą pokazywać światu, znajdziemy jednak trudną historię i jeszcze trudniejszą współczesność.
Roman Husarski porzuca stereotypy i uproszczenia i podróżując po Korei, szuka informacji u źródeł. Opowieści, które słyszy, okazują się dużo ciekawsze niż misternie kreowany wizerunek. To państwo, w którym ludzie żyją najdłużej na świecie, wielkie bogactwo spotyka się ze skrajnym ubóstwem, religie konkurują ze sobą niczym firmy, a wojny toczą nie tylko partie, lecz także regiony, pokolenia oraz płcie. Husarski barwnie opowiada o meandrach koreańskiej polityki, skomplikowanych relacjach z Japonią i Koreą Północną, ale przede wszystkim rozmawia z ludźmi, którzy zmagają się z odpowiedzią na pytanie, czym jest dla nich koreańskość i jak połączyć wieloletnią tradycję ze współczesną moralnością. Z tych opowieści wyłania się wielowymiarowa, niejednoznaczna i niezwykle fascynująca Korea.
Reportaż zwraca uwagę na wiele aspektów, które omija się w najpopularniejszych materiałach na temat tego kraju. Przedstawia także elementy, o których wielkość twórców na YT się nie wypowie.
Niestety poświęcenie aż tylu rozdziałów typowo temu, jak wygląda Korea Północna uważam za zbyteczne. Podobnie w kwestii religijnych - zdecydowanie lepiej byłoby je skondensować to prosty, acz krótkich wyjaśnień. Zamiast tego więcej przestrzeni autor mógł poświęci aby przedstawić po prostu aspekty codzienności w Korei Południowej - jak wygląda system kupowania mieszkań? jak wygląda edukacja? jak wygląda rozwój zawodowy? prowadzenie własnego biznesu? jak zachód wpłynął na Koreę? itd...
Niemniej polecam, bo zdecydowanie odczaruje tę wizję cudowności i idealności, jaka tworzy się w mediach popularnych.
więcej Pokaż mimo toWidać, że autor poświęcił bardzo dużo czasu na zbadanie wielu aspektów i jak najbardziej realistyczne ich oddanie.
Niestety poświęcenie aż tylu rozdziałów typowo temu, jak wygląda...
W ogólnym rozrachunku książka całkiem dobra i ciekawa, niemniej moim zdaniem pierwsze rozdziały były zdecydowanie najciekawsze. Później niestety coraz ciężej mi się czytało, szczególnie te rozdziały, który dotyczyły religii - nie wiem czy sam temat był dla mnie mało interesujący, czy może rozdziały napisane zostały mało przystępnie. Tak jak już ktoś pisał - chyba zamiast dwóch rozdziałów o wierze, lepiej by było przedstawić np. codzienne życie Koreańczyków - przykładowo studentów, skoro autor miał do nich bardzo łatwy dostęp. Nie do końca spodobał mi się także rozdział o Korei Północnej - sam w sobie był ciekawy, ale w pewnym momencie dotarło do mnie, że przecież od kilkunastu stron czytam o nie tej Korei, która jest tematem książki. Rozumiem, że obie Koree są ze sobą na pewien sposób nierozerwalne, ale jednak dobrze by było w danym rozdziale napisać ze dwa akapity, dlaczego nagle autor przenosi czytelnika do problemów zagranicznego kraju. Mimo wszystko myślę, że książka jest bardzo wartościowa, szczególnie w dobie publikacji skupiających się na Korei jedynie przez wzgląd na k-pop, dramy i szeroko pojętą popkulturę.
więcej Pokaż mimo toReportaż o Korei Południowej. Na plus na pewno genialny styl pisania i duży obiektywizm jak na reportera. Na minus, niestety nie do końca trafiony dobór tematów. Cały rozdział poświęcony Korei Północnej, albo Japonii. Rozdział o religii a za nim... kolejny rozdział o religii. Zabrakło mi tu czegoś o zwykłym, codziennym życiu Koreańczyków.
Pokaż mimo toWidać, że autor wie o czym pisze, że włożył w książkę i towarzyszący jej 'research' mnóstwo pracy i serca i za to 7, bo przyjemność z czytania miałam tak na 5.5 :) wydaje mi się, że może lepiej czytałoby się jako osobne artykuły biorąc pod uwagę ilość faktów i nazwisk. Najbardziej dla mnie szokujące jest jednak to, że po przeczytaniu książki nie lubię Koreańczyków! Wartości i postawy społeczne są łagodnie ujmując dziwne, a często przerażające, przynajmniej dla Europejskiego czytelnika (to znaczy mnie, trudno powiedzieć czy jestem reprezentatywnym Europejskim czytelnikiem ;) trafiłam na książkę przez bardzo dobry podcast z autorem na kanale dział zagraniczny.
Widać, że autor wie o czym pisze, że włożył w książkę i towarzyszący jej 'research' mnóstwo pracy i serca i za to 7, bo przyjemność z czytania miałam tak na 5.5 :) wydaje mi się, że może lepiej czytałoby się jako osobne artykuły biorąc pod uwagę ilość faktów i nazwisk. Najbardziej dla mnie szokujące jest jednak to, że po przeczytaniu książki nie lubię Koreańczyków! Wartości...
więcej Pokaż mimo toReportaż Husarskiego jest dobrym początkiem dla zainteresowanych kulturą, historią i polityką Korei Południowej. Co podkreśla zresztą sam autor, Korea to kraj mający do zaoferowania znacznie więcej niż dobre jedzenie, Kpop i koreańskie dramy.
Husarski z rzetelnością prezentuje część ze współczesnych problemów oraz mitów, z jakimi mierzy się Korea, czy to wewnętrznie, czy na arenie międzynarodowej (ze skupieniem się na Korei Północnej jak i Japonii). Tym samym zdejmuje z oczu czytelnika różowe okulary, sprawiając jednak równocześnie, że ten ma chęć dowiedzenia się czegoś więcej o tym pełnym sprzeczności kraju.
więcej Pokaż mimo toHusarski z rzetelnością prezentuje część ze współczesnych problemów oraz mitów, z jakimi mierzy się Korea, czy to wewnętrznie, czy na...
Nie spodziewałam się, że ta książka aż tak mi się spodoba, a tu proszę! Już od pierwszej strony autor zbudował narrację, od której nie sposób się oderwać.
To chyba najlepsza książka, jaką czytałam w serii reportaże - napisana lekko, poruszająca najróżniejsze aspekty kraju: buddyzm (który wcale nie jest tak ważną religią dla Korei),chrześcijaństwo (posiadające zupełnie inną twarz niż w Polsce),politykę (wreszcie ktoś mi nakreślił wydarzenia z prezydentami),jedzenie (tutaj kwestia psów),rozpad między Północą a Południem i wiele innych.
Cokolwiek nie napisze pan Roman, zdecydowanie przeczytam!
więcej Pokaż mimo toTo chyba najlepsza książka, jaką czytałam w serii reportaże - napisana lekko, poruszająca najróżniejsze aspekty kraju: buddyzm (który wcale nie jest tak ważną religią dla Korei),chrześcijaństwo (posiadające zupełnie...
Lektura bardzo na plus, bardziej polecam osobom chcącym wyjść poza znajomość koreańskiej kultury tylko z hallyu - tutaj mamy przegląd całkiem innych tematów: politycznych, religijnych, społecznych. Ale na rozdział o psim mięsie uważajcie, wrażliwi!
Pokaż mimo toBardzo ciekawy reportaż. Lekko i przyjemnie napisana. Szybko się czyta.
Bardzo ciekawy reportaż. Lekko i przyjemnie napisana. Szybko się czyta.
Pokaż mimo toTaki trochę rollercoster, chwilami pod górę, chwilami z górki. Jeden lub dwa rozdziały przeskoczone. Należy się jednak ukłon w stronę autora za merytorykę i ilość konkretnych informacji.
Pokaż mimo toAutor w każdym z rozdziałów książki skupia się na innych aspektach koreańskiej rzeczywistości, włączając w to oba państwa koreańskie, co nie zawsze jest równomiernie uwzględniane przez reporterów opisujących Kraj Spokojnego Poranka.
Pokaż mimo toReportaż pozwala poznać najnowszą historię obu Korei, co jest dla mnie wielkim atutem.