Miasto mosiądzu

- 2021-06-02
- 2017-11-14
- Maciej Studencki
- Inne
Wkrocz do magicznego miasta, w którym przyszłość królestwa spoczywa w rękach sprytnej i buntowniczej oszustki!
Nahri nigdy nie wierzyła w magię. Jest oszustką o niezrównanym talencie, żyjącą na ulicach XVIII- wiecznego Kairu. Wie lepiej niż ktokolwiek inny, że jej profesja – odczyty z dłoni, czary, uzdrowienia – to wszystko sztuczki i sposób na zmanipulowanie osmańskiej szlachty.
Ale kiedy Nahri przypadkowo przywołuje równie przebiegłego, mrocznego i tajemniczego wojownika – dżina, jest zmuszona zaakceptować fakt, że magiczny świat, o którym myślała, że istnieje tylko w opowieściach z dzieciństwa, jest prawdziwy. Wojownik bowiem opowiada jej historię o legendarnym Daevabad, mieście z mosiądzu, z którym Nahri jest nieodwołalnie związana.
Kiedy Nahri decyduje się wkroczyć do nowego świata, dowiaduje się, że prawdziwa moc jest zaciekła i brutalna. Tam magia nie może jej uchronić przed niebezpieczną polityczną siecią, a nawet najsprytniejszy plan może mieć śmiertelne konsekwencje.
W końcu jest powód, dla którego mówi się: uważaj, czego sobie życzysz.
Jedna z najlepszych książek roku według Library Journal, Vulture, The Verge i SYFYWire.
Finalistka nagrody World Fantasy w kategorii "Najlepsza powieść".
Nominowana do nagrody Locus w kategorii "Najlepszy debiut".
Finalistka British Fantasy Award.
"Nawet kilka stron oczaruje Cię swoją magią".
Robin Hobb, autorka bestsellerów New York Timesa
"«Miasto mosiądzu» brzmi jak zaproszenie czytelników w podróż z Bagdadu do Fairbanks, aby poznać niemożliwie rozbieżne światy poprzez znakomity język i fantastyczne obrazy".
New York Times Book Review
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Wyróżniona opinia
Miasto mosiądzu
Moja dobra passa czytelnicza dalej trwa, i kolejna książka, którą przeczytałam, okazała się hitem. "Miasto mosiądzu" to debiutancka powieść S. A. Chakraborty napisana w klimacie "Baśni tysiąca i jednej nocy". To fantastyka, która spodoba się nie tylko fanom gatunku, ale każdemu kto lubi dać się porwać ekscytującej i oryginalnej historii. Nahri jest oszustką i uzdrowicielką mieszkającą w XVII-wiecznym Kairze. Marzy o nauce prawdziwej medycyny, i z myślą o tym celu decyduje się na kolejne oszustwo. Wtedy też niechcący sprowadza potężnego wojownika władającego magią, który okazuje się dżinnem. Ale to tylko wierzchołek góry lodowej. Dara, bo tak nazywa się wojownik, obraża się, kiedy Nahri nazywa go dżinnem, wypytuje o rodzinę dziewczyny jakby to byli jego dobrzy znajomi, opowiada bajki, jakby w nie wierzył, a na koniec porywa dziewczynę do magicznego miasta. Z tyloma informacjami Nahri wyruszyła do Dewabadu, więc i wam tyle powinno wystarczyć przed przeczytaniem książki. Bardzo nie chciałabym zepsuć wam którejś z wielu niespodzianek czekających na was podczas czytania. Rozdziały pisane są naprzemiennie z punktu widzenia Nahri oraz Alego, który jest w książce równie ważny co dziewczyna i odegra w niej ogromną rolę - podejrzewam też, że w kolejnej części to on może być ważniejszy od Nahri. To postać napisana po prostu cudownie. Raz się go lubi, raz krzywi na jego zachowanie. Dla mnie jednak jest to postać bardzo pozytywna. Trochę zagubiona w życiu, pozbawiona wsparcia rodziny i mająca w sercu mnóstwo wrażliwości. Ali ma wielkie ambicje, choć dąży nie do tego o co większość go posądza. Robi to w sposób, który już na początku książki przysparza mu kłopotów. A później jest tylko gorzej. Nahri jest prostą dziewczyną wychowaną na ulicach Kairu, przywykłą do trudnego życia. Po przywołaniu Dara traci nagle całe swoje dotychczasowe życie i musi szybko przystosować się do nowego, inaczej czeka ją straszna śmierć. Podobało mi się, że była w tym bardzo autentyczna. Przestraszona, nieufna, dalej knująca i z premedytacją wykorzystująca swoje umiejętności oszustki. Bezbronna a jednocześnie silna. Nahri wiedziała, kiedy się ugiąć, żeby nie dać się złamać. Bardzo ją polubiłam. Ona i Ali to ulubieńcy, pomiędzy którymi nie da się wybrać. Co innego Dara... Do niego niestety nie zapałałam sympatią. Być może na początku, ale jego późniejsze zachowanie wszystko wymazało. Dara to również postać bardzo dobrze napisana. Charakterystyczna, można powiedzieć, i z pewnością zyska wielu sympatyków. Ja do nich nie należę i czasami wolałam, żeby zniknął z danej sceny i pozwolił innym bohaterom działać, bez swojej irytującej obecności. Świat orientu hipnotyzuje. Historia dżinów, ich życie współcześnie, intrygi, magia. I tajemnice, których do samego końca nie poznajemy w całości. Ja zakończyłam książkę rozmyślając o ciągu dalszym i snując domysły, co jeszcze może się wydarzyć. Jest to książka młodzieżowa i trochę w języku można to odczuć - bohaterowie często żartują i nie potrafią prowadzić tak poważnych rozmów jak w książkach fantasy dla dorosłych. Historia jednak nie jest zupełnie uproszczona czy skrócona, żeby się ją szybciej i łatwiej przyswajało. Trzeba się wysilić, żeby się nie pogubić. Ja dość późno odkryłam słowniczek, więc podpowiadam - szukajcie na końcu książki, to wam pomoże. "Miasto mosiądzu" mnie oczarowało. Naprawdę przepadłam w tej magicznej atmosferze orientu, i przywiązałam się do bohaterów. Historia była zaskakująca na każdym kroku, ani jeden moment nie był nudny. Wielkim plusem jest też konstrukcja i rozdziały pisane naprzemiennie z punktu widzenia Nahri i Alego. Zwłaszcza, kiedy bohaterowie się spotykają i można przeczytać ich wrażenia względem siebie samych. Cieszę się, że ciągle jeszcze pisana jest fantastyka młodzieżowa, która mi się podoba - po przeczytaniu takiej ilości fantastyki jaką ja przeczytałam, mam już mocno wyrobiony gust. "Miasto mosiądzu" polecam zarówno młodszym jak i starszym czytelnikom.
- 2 444
- 1 304
Jest to jedna z najlepszych książek fantastycznych jakie miałam okazję przeczytać do tej pory. Całkowicie wciągnęłam się w historię. Jednakże potrzebowałam dużego skupienia, żeby zrozumieć cały ten świat i istoty w nim zamieszkujące. Książka w odpowiednim tempie odkrywa przed czytelnikiem kolejne tajemnice. Wszystko jest bardzo wyważone, przez co chce się chłonąć każdą kolejną stronę. Co ważne, zakończenie bardzo zachęca do sięgnięcia po kolejną część tej serii!
więcej Pokaż mimo toJakie to było dobre! Nie przesadzone, wszystkiego w punkt. Nie mogłam się oderwać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria która skradła moje serce magią, świetnymi bohaterami, intrygującymi grami politycznymi a przede wszystkim fantastycznie wykreowanym światem. Klimat jest genialny, orientalny, duszny, czytając da się poczuć żar słońca na skórze i zapach egzotycznych przypraw z straganu. Bohaterowie są różnorodni i niegłupi, co jest dla mnie największym atutem w literaturze, gdyż łatwo napisać nudne, nieprzyjemne postacie. (Ali to taki słodziak) Pierwszy tom w mojej opinii jest trochę gorszy od innych, potem seria staje się bardziej interesująca. Na plus świetne przybliżenie tematyki religii islamskiej. Jeśli ktoś lubi dobrą fantastykę lub mitologię bliskowschodnią, to polecam
Seria która skradła moje serce magią, świetnymi bohaterami, intrygującymi grami politycznymi a przede wszystkim fantastycznie wykreowanym światem. Klimat jest genialny, orientalny, duszny, czytając da się poczuć żar słońca na skórze i zapach egzotycznych przypraw z straganu. Bohaterowie są różnorodni i niegłupi, co jest dla mnie największym atutem w literaturze, gdyż łatwo...
więcej Pokaż mimo toTa książa (a kolejne 2 tym bardziej) jest po prostu fenomenalna ✨ Mamy tu doczynienia z wielkim ukrytym królestwem, magią, stawkami większymi niż życie, a wszystkie postacie są przy tym tak ludzkie, autorka tak świetnie opisała każdą z nich, że doskonale rozumiemy ich punkt widzenia i relacje między nimi, że aż mam wrażenie, że dało by się je dotknąć, aż chciałoby się je przytulić (albo zabić). Mitologia i historia tego świata, choć bardzo rozbudowane, to zostały opisane w tak przystępny sposób, że doskonale rozumiemy realia tego świata. Aż trudno opisać jak bardzo ta seria zawładnęła moim życiem: czytałam te książki prawie w każdym wolnym momencie, zarywałam noce, płakałam w pociągu 😭 Mam jedynie wrażenie, że część 1 i 2 traciły trochę tempo w okolicach swojej połowy, ale za to wszystkie 3 finały czytało się poprostu jednym tchem, bo ludzie co tam się działooo... Jest to trylogia tak udana, że z pewnością za kilka lat przeczytam ją ponowie 🥰
Ta książa (a kolejne 2 tym bardziej) jest po prostu fenomenalna ✨ Mamy tu doczynienia z wielkim ukrytym królestwem, magią, stawkami większymi niż życie, a wszystkie postacie są przy tym tak ludzkie, autorka tak świetnie opisała każdą z nich, że doskonale rozumiemy ich punkt widzenia i relacje między nimi, że aż mam wrażenie, że dało by się je dotknąć, aż chciałoby się je...
więcej Pokaż mimo toCudowna! Tworzy świetny pomost między fantasy Young Adult ze skupieniem na głównym wątku romantycznym, a dojrzałym New Adult opartym na polityce i światotwórstwie. Jak nieczęsto mi się zdarza, Nahri jest moją ulubioną bohaterką, pragmatyczną i ambitną, ale także wrażliwą. I posiadającą własną osobowość!
Pokaż mimo toWreszcie porządne fantasy, które czyta się szybko i z przyjemnością:) Solidny, barwny świat. Bohaterowie, za których trzyma się kciuki. Mam nadzieję, że kolejne części utrzymają poziom!
Pokaż mimo toNahri żyje w Kairze z oszukiwania ludzi. Podaje się za wróżkę, próbując w ten sposób wiązać koniec z końcem. W pewnym momencie decyduje się na coś większego. Mianowicie- ,,seans" mający na celu wypędzenie złych duchów z chorej dziewczyny. Wszystko idzie zgodnie z jej oczekiwaniami, dopóki nie nawiedza ją... dżinn. Okazuje się, że Nahri należy do całkiem innego, mitycznego miasta, a jej korzenie wywodzą się właśnie od dżinnów...
Jak oszustka poradzi sobie w całkiem innym, nieznanym jej świecie?
Pełnym dżinnów, polityki...?
Czy zdoła udźwignąć presję, która na niej ciąży?
Jeżeli nie lubicie wolno rozwijającej się akcji, to nie polubicie ,,miasta mosiądzu".
Przez ponad połowę książki nie dzieje się tutaj dużo. Ten tom to raczej takie wprowadzenie do świata. (Dlatego też mam duże oczekiwania do następnych tytułów).
Polubiłam się z głównymi bohaterami, poczułam do nich sympatię.
Nie irytowali mnie szczególnie, co w młodzieżówkach, zdarza się bardzo często. (to w ogóle jest młodzieżówka?!?)
Nahri, co prawda sprawiała, że myślałam sobie: wtf?!?, ale było to raptem kilka sytuacji. (i dotyczyło to jednej osoby, zwalmy więc wszystko na nią)
Brak akcji na początku rekompensuje nam zakończenie. I to jak!
Długo po przeczytaniu zadawałam sobie pytania: ,,co będzie dalej?", ,,co stanie się z Nahri, Alim?" Myślę więc, że ,,Miasto mosiądzu" dotarło do właściwego czytelnika. Polubiłam ten świat.
Polecam, a tymczasem będę czaić się na kolejny tom:)
Nahri żyje w Kairze z oszukiwania ludzi. Podaje się za wróżkę, próbując w ten sposób wiązać koniec z końcem. W pewnym momencie decyduje się na coś większego. Mianowicie- ,,seans" mający na celu wypędzenie złych duchów z chorej dziewczyny. Wszystko idzie zgodnie z jej oczekiwaniami, dopóki nie nawiedza ją... dżinn. Okazuje się, że Nahri należy do całkiem innego, mitycznego...
więcej Pokaż mimo toCiekawe ale średnie.
Ciekawe ale średnie.
Pokaż mimo toZawiodłam się. Straszliwie powolna akcja, bohaterowie, których nie sposób byłam darzyć większą sympatią. Wykreowany świat nawet-nawet się trzymał, ale to wciąż za mało, gdy brniesz przez takiego wielkoluda i nie za wiele dostajesz. Nie jestem zachęcona do następnych tomów trylogii i sięgnę po nie jedynie, gdy naprawdę nic innego ciekawego nie będę mieć do przeczytania.
Pokaż mimo toKsiążka raczej dla młodych, "początkujących" czytelników. Świat wymyślony przez autorkę może i ciekawy, ale postacie szablonowe, jak z komiksu, a warsztat pisarski autorki ocierający się o czystą grafomanię. Nieopatrznie zabrałam książkę do pociągu i tylko dlatego dobrnęłam do 220 strony - ale porzuciłam ją natychmiast gdy dotarłam do celu. Szkoda czasu.