Miasto mosiądzu

Okładka książki Miasto mosiądzu S.A. Chakraborty Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Miasto mosiądzu
S.A. Chakraborty Wydawnictwo: We need YA Cykl: Dewabad (tom 1) fantasy, science fiction
Dewabad (tom 1)

Książki autora

Wyróżniona opinia i

Miasto mosiądzu

przeczytanych książek 1903 napisanych opinii 290

Jest to jedna z najlepszych książek fantastycznych jakie miałam okazję przeczytać do tej pory. Całkowicie wciągnęłam się w historię. Jednakże potrzebowałam dużego skupienia, żeby zrozumieć cały ten świat i istoty w nim zamieszkujące. Książka w odpowiednim tempie odkrywa przed czytelnikiem kolejne tajemnice. Wszystko jest bardzo wyważone, przez co chce się chłonąć każdą kolejną stronę. Co ważne, zakończenie bardzo zachęca do sięgnięcia po kolejną część tej serii!

więcej Pokaż mimo to

Jakie to było dobre! Nie przesadzone, wszystkiego w punkt. Nie mogłam się oderwać!

Seria która skradła moje serce magią, świetnymi bohaterami, intrygującymi grami politycznymi a przede wszystkim fantastycznie wykreowanym światem. Klimat jest genialny, orientalny, duszny, czytając da się poczuć żar słońca na skórze i zapach egzotycznych przypraw z straganu. Bohaterowie są różnorodni i niegłupi, co jest dla mnie największym atutem w literaturze, gdyż łatwo napisać nudne, nieprzyjemne postacie. (Ali to taki słodziak) Pierwszy tom w mojej opinii jest trochę gorszy od innych, potem seria staje się bardziej interesująca. Na plus świetne przybliżenie tematyki religii islamskiej. Jeśli ktoś lubi dobrą fantastykę lub mitologię bliskowschodnią, to polecam

więcej Pokaż mimo to

Ta książa (a kolejne 2 tym bardziej) jest po prostu fenomenalna ✨ Mamy tu doczynienia z wielkim ukrytym królestwem, magią, stawkami większymi niż życie, a wszystkie postacie są przy tym tak ludzkie, autorka tak świetnie opisała każdą z nich, że doskonale rozumiemy ich punkt widzenia i relacje między nimi, że aż mam wrażenie, że dało by się je dotknąć, aż chciałoby się je przytulić (albo zabić). Mitologia i historia tego świata, choć bardzo rozbudowane, to zostały opisane w tak przystępny sposób, że doskonale rozumiemy realia tego świata. Aż trudno opisać jak bardzo ta seria zawładnęła moim życiem: czytałam te książki prawie w każdym wolnym momencie, zarywałam noce, płakałam w pociągu 😭 Mam jedynie wrażenie, że część 1 i 2 traciły trochę tempo w okolicach swojej połowy, ale za to wszystkie 3 finały czytało się poprostu jednym tchem, bo ludzie co tam się działooo... Jest to trylogia tak udana, że z pewnością za kilka lat przeczytam ją ponowie 🥰

więcej Pokaż mimo to

Cudowna! Tworzy świetny pomost między fantasy Young Adult ze skupieniem na głównym wątku romantycznym, a dojrzałym New Adult opartym na polityce i światotwórstwie. Jak nieczęsto mi się zdarza, Nahri jest moją ulubioną bohaterką, pragmatyczną i ambitną, ale także wrażliwą. I posiadającą własną osobowość!

Wreszcie porządne fantasy, które czyta się szybko i z przyjemnością:) Solidny, barwny świat. Bohaterowie, za których trzyma się kciuki. Mam nadzieję, że kolejne części utrzymają poziom!

Nahri żyje w Kairze z oszukiwania ludzi. Podaje się za wróżkę, próbując w ten sposób wiązać koniec z końcem. W pewnym momencie decyduje się na coś większego. Mianowicie- ,,seans" mający na celu wypędzenie złych duchów z chorej dziewczyny. Wszystko idzie zgodnie z jej oczekiwaniami, dopóki nie nawiedza ją... dżinn. Okazuje się, że Nahri należy do całkiem innego, mitycznego miasta, a jej korzenie wywodzą się właśnie od dżinnów...
Jak oszustka poradzi sobie w całkiem innym, nieznanym jej świecie?
Pełnym dżinnów, polityki...?
Czy zdoła udźwignąć presję, która na niej ciąży?

Jeżeli nie lubicie wolno rozwijającej się akcji, to nie polubicie ,,miasta mosiądzu".
Przez ponad połowę książki nie dzieje się tutaj dużo. Ten tom to raczej takie wprowadzenie do świata. (Dlatego też mam duże oczekiwania do następnych tytułów).
Polubiłam się z głównymi bohaterami, poczułam do nich sympatię.
Nie irytowali mnie szczególnie, co w młodzieżówkach, zdarza się bardzo często. (to w ogóle jest młodzieżówka?!?)
Nahri, co prawda sprawiała, że myślałam sobie: wtf?!?, ale było to raptem kilka sytuacji. (i dotyczyło to jednej osoby, zwalmy więc wszystko na nią)

Brak akcji na początku rekompensuje nam zakończenie. I to jak!
Długo po przeczytaniu zadawałam sobie pytania: ,,co będzie dalej?", ,,co stanie się z Nahri, Alim?" Myślę więc, że ,,Miasto mosiądzu" dotarło do właściwego czytelnika. Polubiłam ten świat.

Polecam, a tymczasem będę czaić się na kolejny tom:)

Ciekawe ale średnie.

Ciekawe ale średnie.

Zawiodłam się. Straszliwie powolna akcja, bohaterowie, których nie sposób byłam darzyć większą sympatią. Wykreowany świat nawet-nawet się trzymał, ale to wciąż za mało, gdy brniesz przez takiego wielkoluda i nie za wiele dostajesz. Nie jestem zachęcona do następnych tomów trylogii i sięgnę po nie jedynie, gdy naprawdę nic innego ciekawego nie będę mieć do przeczytania.

Książka raczej dla młodych, "początkujących" czytelników. Świat wymyślony przez autorkę może i ciekawy, ale postacie szablonowe, jak z komiksu, a warsztat pisarski autorki ocierający się o czystą grafomanię. Nieopatrznie zabrałam książkę do pociągu i tylko dlatego dobrnęłam do 220 strony - ale porzuciłam ją natychmiast gdy dotarłam do celu. Szkoda czasu.

• Chcę przeczytać
    2 444