Most Ikara

- Novae Res
- 2021-04-15
- 2021-04-15
- 9788382192940
Antek coraz wyraźniej odczuwa, że zbliża się moment, w którym będzie musiał zawalczyć o siebie. Wychowywany w tradycyjnej katolickiej rodzinie, gdzie od pokoleń panuje patriarchat, doskonale zdaje sobie sprawę, że nie chce już żyć w narzuconej mu przez najbliższych roli, a przyjęta przez lata maska zaczyna się kruszyć i rozpadać.
Ucieczka przed przeszłością oraz chęć spełniania marzeń prowadzi Antka do Warszawy – miasta możliwości, fascynujących znajomych, niebezpiecznych kontaktów i związków naznaczonych seksem. Chłopak nie wie jednak, że upragniona wolność niesie ze sobą pułapki, w które łatwo wpaść – tym bardziej gdy jest się ślepo zapatrzonym w swoje pragnienia...
Do czego zdolna jest osoba, która pragnie miłości? Jak gorzko może smakować pożądanie i czy w życiu można cokolwiek otrzymać za darmo?
Kim stanie się Ikar? Symbolem marzeń czy Karą za marzenia…?
Most IKARA to poruszająca do głębi opowieść, o tym jak trudno jest się uczyć na własnych błędach, konsekwencjach trudnych decyzji, życiu naprzeciw przyjętym schematom i dziedzictwie wychowania, oddziałujących na naszych najbliższych. To proza także o potrzebie miłości, sile przyjaźni i prawdziwych marzeniach każdego z nas…
Na pewno wciągająca książka, dość szybko się czyta pomimo prawie 700 stron, przeczytałem w dwa dni.
Niestety główny bohater przez całość historii nie dojrzewa, mimo coraz to bardziej traumatycznych przeżyć.
Jest kilka fajnych momentów, jednak zakończenie mocno rozczarowuje, przynajmniej mnie.
więcej Pokaż mimo toPoczątek książki mnie bardzo zniechęcił, ale potem się bardziej rozkręca i zaczyna robić się ciekawie.
Jest kilka fajnych momentów, jednak zakończenie mocno...
Książka straszna. Perypetie bohatera wymyślone do tego stopnia, że aż oderwane od rzeczywistości. Co dalej, tym bardziej fantastycznie. Zupełnie niezrozumiałe motywacje bohatera, który niby jest pogubiony, ale jednocześnie podejmuje decyzje od czapy. Jednocześnie miała być pokazana droga bohatera do tego, jak staje się dojrzały, ale kompletnie tego nie widać, co uwidacznia się w kolejnych scenach, kiedy zachowuje się tak samo jak na początku. Kolejni mężczyźni, których spotyka to jeden i ten sam bohater, tylko pod innym imieniem. Brak jakiejkolwiek różnorodności. Wszyscy bogaci, wysportowani i lecący na słodki tyłeczek głównego bohatera, który chyba jest półbogiem, że tak wszyscy na niego lecą, gdziekolwiek by się nie pojawił. Myślenie stereotypowe i krzywdzące, pokazujące środowisko wyłącznie przez pryzmat blichtru i seksu. Zupełnie nie polecam, skończyłem wyłącznie dlatego, żeby się dowiedzieć, jak się zakończy ta głupia historia "słodziaka" (każdy kolejny parter bohatera tak go nazywa).
więcej Pokaż mimo toMityczny Ikar to od wieków uosobienie walki o marzenia, realizacji głęboko skrywanych pragnień. To również symbol młodzieńczego entuzjazmu oraz wiary we własne możliwości. Bohater nieustannie tęskni za wolnością oraz niezależnością. Taki też jest Antek z powieści Pawła Nowaka. Nie bez powodu można go również nazwać Ikarem XXI wieku.
"Most Ikara" to historia młodego chłopaka, który dopiero zaczyna poznawać świat, jednak przyszłe wydarzenia zmuszą go do szybszego dorastania. Antek za wszelką cenę stara się znaleźć bezpieczeństwo, którego ciągle mu brakuje. Nie potrafi pogodzić się z deficytem akceptacji, jaki spotyka go od najmłodszych lat zarówno w domu, jak i w otoczeniu najbliższych.
Wychowany bowiem został w poczuciu tradycyjnych wartości w domu, gdzie panuje patriarchat, a religia ma znaczenie nadrzędne. Za wszelką cenę stara się więc sprostać oczekiwaniom matki oraz ojca, a gdy to się nie udaje, postanawia wyjawić im dotąd skrywaną prawdę o sobie, a mówiąc wprost o swojej orientacji seksualnej.
Szuka sposobu, aby przekazać obojgu informację, która na zawsze może zmienić jego życie i zaburzyć relacje z rodziną. Gdy już tak się stanie, spotyka go ogromne rozczarowanie związane z ostracyzmem. Rodzice bowiem nie rozumieją jego skłonności, więc nie udzielą chłopakowi należytego oparcia. Zamiast tego nieustannie proponują mu rozmowy z księdzem i terapie mające "uzdrowić" syna z niezdrowych pociągów.
Jawnie też dają Antkowi do zrozumienia, że nie akceptują jego wyboru. Dlatego pewnego dnia, po karczemnej awanturze, jaka wywiązała się w domu rodzinnym, postanawia na zawsze wyprowadzić się z domu i wyjechać do Warszawy – w jego przekonaniu ziemi obiecanej, pełnej marzeń, wielu możliwości. To jego droga ku spełnieniu najskrytszych pragnień oraz odzyskaniu upragnionej wolności. Ma poczucie, że tylko tam znajdzie to, czego szuka. Nie wie jeszcze, że jest to też miasto pełne niebezpieczeństwa, ludzi o wątpliwej reputacji oraz znajomości żadnych jedynie erotycznych doznań.
Ślepo poszukując miłości, pozwala porwać się złudzeniu, a w konsekwencji natrafia jedynie na cierpienie i egoizm. Za wszelką cenę pragnie, aby ktoś okazał mu zainteresowanie, zaspokoił pragnienie bliskości, ale nie jest świadomy, że przyjdzie mu za to wszystko płacić bardzo wysoką cenę. Środowisko LGBT ma bowiem swoje wady i zalety, o czym szybko się przekonuje, wkraczając w wątpliwe relacje. Dlatego jako człowiek naiwny oraz niedoświadczony życiowo, oprócz pięknych przyjaźni napotkanych na swojej drodze, doświadcza również rozczarowania płynącego od ludzi toksycznych, pozbawionych skrupułów. I to oni będą nauczycielami życia, od których odbierze gorzką lekcję, za co przyjdzie mu zapłacić wysoką cenę.
"Most Ikara" jest zatem historią młodego geja pochodzącego z bardzo wierzącej rodziny nieakceptującej niczego, co nie wpisuje się w standardowy styl życia człowieka. Dla niej więc świadomość, że ukochany syn jest gejem, oznacza wyrok – odrzucenie oraz złość. Aby zachować go, przy sobie za wszelką cenę starają się znaleźć sposób na uzdrowienie chłopaka, posuwając się do najbardziej absurdalnych kroków, jakie człowiek jest w stanie wymyślić.
Niewątpliwym atutem książki jest fakt, że zawiera w sobie wątki autobiograficzne, co można uznać też za pewnego rodzaju katharsis albo nawet próbę odbycia spowiedzi czy dokonania rachunku sumienia. Ten zabieg czyni też całą historię wiarygodną w oczach czytelnika. Autorowi gratuluję odwagi i determinacji w próbie pokazania światu prawdy nie tylko o sobie samym, ale też o kondycji polskiego społeczeństwa. Uczy nas bowiem tolerancji i akceptacji na odmienność, czego wciąż nam jako ludziom brakuje.
Autor w tym momencie mierzy się bowiem z demonami przeszłości z niezwykłą szczerością oraz autentycznością. Próbuje być może w tym momencie zamknąć za sobą pewien rozdział w życiu, aby móc otworzyć nowy z czystą kartą. Chce po prostu zacząć żyć, normalnie i bez obciążeń spróbować zaistnieć w świecie jako człowiek. Czy mu się to udało? Z pewnością tak. Bolesne doświadczenia ukształtowały bowiem jego młody umysł i z pewnością pozbawiły złudzeń na idealny świat pozbawiony cierpienia i przemocy zarówno fizycznej, jak i psychicznej.
Antek jako nieustanny poszukiwacz szczęścia, miłości oraz zrozumienia ze strony otoczenia bez względu na to, co go spotyka. Dokonuje on po drodze wielu wyborów, co przysporzy mu cierpień i bólu. No cóż, konsekwencje muszą być, o czym Antek przekonuje się na własnej skórze. W końcu człowiek najlepiej uczy się, gdy popełnia błędy.
Książka jest niezwykle autentyczna, pełna skrajnych emocji. Zaskakuje i wzrusza, ale też bulwersuje i zaprasza czytelnika do świata pełnego egoistów, których życie również skrzywdziło. Wartka akcja nie pozwala ani na moment oderwać się od tej historii, co przy takiej objętości jest bezcenne (książka ma ponad 700 stron).
Wszystko to powstało, aby dać innym lekcje, przestrzec przed błędami. Jej uniwersalne przesłanie polega na tym, że każdy może starać się odnaleźć w jej bohaterach samego siebie. Książkę polecam szczególnie rodzicom nastolatków, gdyż to oni są w dzisiejszych czasach najbardziej narażeni na odrzucenie, brak szacunku i niezrozumienie ze strony najbliższego otoczenia. Ta historia przestrzega bowiem przed krytyką, wydawaniem kategorycznych opinii i ferowaniem wyroków. Uczy akceptacji, szczerości oraz tolerancji nie tylko wobec siebie, własnych emocji, ale też wobec innych.
Narracja prowadzona z perspektywy głównych bohaterów pozwala nam głębiej poznać motywy ich działań i zachowań, co napawa optymizmem, ponieważ oprócz gorzkich emocji, mamy też te pozytywne oraz postaci z krwi i kości, które również próbują przetrwać w trudnym, pełnych wyzwań świecie. Napawa optymizmem, że oprócz wampirów energetycznych, możemy spotkać też osoby pełne empatii gotowe na prawdziwą, bezinteresowną przyjaźń.
więcej Pokaż mimo to"Most Ikara" to historia młodego...
Wciągająca od pierwszych stron, trzymająca przy sobie i łamiąca serce historia młodego chłopaka. Świetny debiut autora. Dobrze napisani bohaterowie. Nie mogłem się oderwać.
Pokaż mimo toPrzedewszystkim to trochę mnie ta książka umęczyła, głównie za sprawą długich, według mnie , zupełnie nie potrzebnych opisów. Pierwszy raz sięgnęłam po książkę dotyczącą homoseksualizmu....Główny bohater to postać niezwykle pogubiona i samotna, bez poczucia akceptacji. Przykre to i okropnie bolesne. I jeżeli jego postępowanie można wytłumaczyć brakami jakich doświadczył, to mam nieodparte wrażenie że nie uczył się na własnych błędach. Przedstawiony świat homoseksualistów niestety nie wywarł na mnie dobrego wrażenia. Jedna ważna rzecz która mnie uderzyła i zapamietam na całe życie to słowa ojca do syna ...że wolałby nie miec wcale syna niż mieć takiego....Mysle że niestety te slowa to nie fikcja literacka a zdanie ktore słyszy nie jedno dziecko kazdego dnia... Dramat...a dramat dlatego że tysiace a może nawet miliony ludzi chcieli by niec "takiego" syna byle był...Mam tu na mysli rodziców dzieci chorych, albo ludzi ktorzy nie moga miec potomstwa...kazdy z nich wolal by miec" takiego syna" Są w zyciu rzeczy na ktore nie mamy wplywu, ale to jak traktujemy wlasne dzieci - na to już wplyw mamy. Przede wszystkim ich nie krzywdźmy.
Mnie jako matce dziecka chorego jest to bardzo trudne do zaakceptowania, bo ja oddałabym wszystko dla mojego syna a to czy bedzie gejem czy nie...nie ważne. Ważne zeby był szczesliwy....Generalnie książka trudna, czasami nudna i wkurzająca ale każdy pewnie będzie miał swoje inne przemyślenia.
Przedewszystkim to trochę mnie ta książka umęczyła, głównie za sprawą długich, według mnie , zupełnie nie potrzebnych opisów. Pierwszy raz sięgnęłam po książkę dotyczącą homoseksualizmu....Główny bohater to postać niezwykle pogubiona i samotna, bez poczucia akceptacji. Przykre to i okropnie bolesne. I jeżeli jego postępowanie można wytłumaczyć brakami jakich doświadczył,...
więcej Pokaż mimo toAntek to młody chłopak, który dopiero odkrywa, kim tak naprawdę jest. Rodzice go nie rozumieją, krytykują na każdym kroku. Jedyne oparcie ma w Kaśce, która jest jego najlepszą przyjaciółką.
Pewnego dnia chłopak postanawia rzucić wszystko i spełnić swój sen o Warszawie. Rozpoczyna nowe życie. Życie, które nie będzie kolorowe. Będzie ono usłane kolcami. Spotyka na swojej drodze ludzi, którzy go krzywdzą i niszczą.
Wszystko zmienia się pewnej nocy na moście Świętokrzyskim, gdy Antek poznaje Grzegorza. Relacja, która powoli między nimi się tworzy daje nadzieje na szczęście. Mimo wielu przeszkód, jakie życie rzuca im pod nogi cały czas tli się płomyk nadziei na ten związek.
A tego, co stanie się na koniec nikt nie był w stanie przewidzieć.
Zazwyczaj omijam tak obszerne książki, ale cieszę się, że udało mi się przeczytać tę historię. Jest wyjątkowa i mocno chwyta za serce. Geje w naszym środowisku mają ciężkie życie. Niestety żyjemy w kraju, w którym większość ludzi tego nie rozumie, albo po prostu nie chce zrozumieć. Bycie innym nie jest akceptowane. Dlaczego? To, że ktoś kocha kogoś tej samej płci nie oznacza, że jest gorszy. Jest takim samym człowiekiem jak inni, zasługuje na miłość i szacunek. Najgorzej boli serce, gdy to Ci najbliższy nie chcą zaakceptować tego, kim jesteś, gdy rodzice odrzucają właśnie dziecko. To jest straszne.
@zwyczajnychlopak gratuluję Ci, że odważyłeś się przedstawić tę historię w tak prawdziwy sposób!
więcej Pokaż mimo toPewnego dnia chłopak postanawia rzucić wszystko i spełnić swój sen o Warszawie. Rozpoczyna nowe życie. Życie, które nie będzie kolorowe. Będzie ono usłane kolcami. Spotyka na swojej...
Moje pierwsze spotkanie z tym autorem i takim tematem jak homoseksualizm.
Przyciągnęła mnie piękna okładka.
Temat bardzo trudny. Miałam chwilami mieszane uczucia, np. w kwestii wyborów Antka.
Książka pisana z perspektywy kilku osób, m.in jego rodziców, jego przyjaciółki. Nie "mieści" mi się w głowie jak rodzice mogą takie intrygi knuć.
Mogłoby być mniej scen erotycznych.
Miejscami bardzo brutalna.
Czytając ją nie zamierzałam czytać dalszych losów w książce "Cudze życie" ale po takim zakończeniu, które "wbiło mnie w fotel" to muszę się dowiedzieć co dalej...
"Przeczołgała" mnie ta książka emocjonalnie.
Bardzo polecam
Moje pierwsze spotkanie z tym autorem i takim tematem jak homoseksualizm.
więcej Pokaż mimo toPrzyciągnęła mnie piękna okładka.
Mogłoby być mniej scen...
Jest to książka trudna, ale nie da się opisać takiej historii w sposób łatwy i przyjemny. Jest to obowiązkowa lektura dla wszystkich, którym nie jest obojętny los społeczności LGBT oraz dla tych, chcieliby lepiej ją poznać i zrozumieć. Problemy głównego bohatera dotyczą dużej grupy młodzieży. Poruszone są tu tematy odkrywania własnej tożsamości, próby pogodzenia się z nią, pierwszych miłości, przyjaźni, relacji z rodzicami. Bardzo polecam!
więcej Pokaż mimo toLiczyłam na to, że autor obeznany w tematyce nie napisze kolejnej książki, która wpędzi tęczowe osoby w jeszcze większą depresję przy otaczającej ( bardzo negatywnej) rzeczywistości. Nie bardzo jestem w stanie pogodzić się z faktem, że literatura spod znaku m&m musi być depresyjna lub infantylna. Wielkie rozczarowanie, bo blog autora bardzo lubię. Sama fabuła i język książki- kiepskie.
Liczyłam na to, że autor obeznany w tematyce nie napisze kolejnej książki, która wpędzi tęczowe osoby w jeszcze większą depresję przy otaczającej ( bardzo negatywnej) rzeczywistości. Nie bardzo jestem w stanie pogodzić się z faktem, że literatura spod znaku m&m musi być depresyjna lub infantylna. Wielkie rozczarowanie, bo blog autora bardzo lubię. Sama fabuła i język...
więcej Pokaż mimo toSorry, ale rozczarowałem się. Zakończenie sprawiło, że dla mnie cała ta powieść to zwykła grafomania. Jedyny plus szybko się czyta.
Szkoda, bo całość miała potencjał.
Pokaż mimo toSzkoda, bo całość miała potencjał.