Harcerki z Ravensbruck
Opowiedziano tutaj życie czterech osób, które dzięki władzy, jaką dawała im przynależność do SS, dali upust swoim najdzikszym instynktom. Najbardziej zaskakująca wydaje się prozaiczna normalność, jaka charakteryzowała ich życie do chwili, w której pojawił się w nim nazizm. Po entuzjastycznym przyjęciu jego ideologii przemienili się w sadystycznych zabójców.
Jestem pełna podziwu dla polskich dziewczyn, kobiet harcerek, ich chęci niesienia pomocy innym, nawet kosztem swojego życia i tak silnej woli przerwania.
Pokaż mimo toKtoś pewnie napisze: "Panegiryk", a ja na to, że to książka o prawdziwych kobietach, o Polkach, które nie tylko, że nie stroniły od tego miana, ale szczyciły się nim i robiły wszystko, by Polska kojarzyła się jak najlepiej. Heroizm tych kobiet to rzeczywiste "cnoty niewieście" i można takowe stwierdzenie wyśmiewać, ale dzięki takim kobietom-harcerkom wiele osób przetrwało gehennę obozu koncentracyjnego, nie tracąc przy tym nadziei, a nawet lepiej - tak poznając smak człowieczeństwa. To powinna być lektura obowiązkowa dla młodzieży i nie tylko. Może wtedy docenilibyśmy to, co mamy, a czego pozbawieni byli nasi przodkowie, czego brakuje ludziom na całym świecie: pokój, bezpieczeństwo, pełna lodówka, dostęp do każdego dobra kultury. Po lekturze "Harcerek..." można tylko z politowaniem pokiwać głową nad rzekomym, czy raczej urojonym, uciemiężeniem kobiet w naszym kraju. Bohaterstwo nie rodzi się z wrzasku, bohaterstwo to trud z miłości, dla innych, często prawie niezauważany. Dziękuję Autorce za podjęcie tematu i tak piękny przekaz.
Ktoś pewnie napisze: "Panegiryk", a ja na to, że to książka o prawdziwych kobietach, o Polkach, które nie tylko, że nie stroniły od tego miana, ale szczyciły się nim i robiły wszystko, by Polska kojarzyła się jak najlepiej. Heroizm tych kobiet to rzeczywiste "cnoty niewieście" i można takowe stwierdzenie wyśmiewać, ale dzięki takim kobietom-harcerkom wiele osób przetrwało...
więcej Pokaż mimo toKsiążka jest formą dokumentu, pisana w trzeciej osobie czasu przeszłego
Książka jest formą dokumentu, pisana w trzeciej osobie czasu przeszłego
Pokaż mimo toUważam, żetak wspaniała historia mogłaby być opowiedziana w znacznie lepszej, bardziej angażującej czytelnika formie.
"Harcerki z Ravensbruck" to pozycja obowiązkowa w literaturze obozowej. Jej sugestywne opisy zaprowadziły mnie do ważnego pytania. Jak one to wszystko przeżyły? Właśnie. Jak?
Pokaż mimo toObóz koncentracyjny w Ravencbrück istniał w latach 1938-1945. Trafiały tam kobiety, głównie za przewinienia polityczne, ale także za prostytucję i inne wykroczenia, za które karą było więzienie KL. W obozie zgromadzono około 132 tysiące kobiet wielu narodowości, między innymi Polki, Rosjanki, Żydówki, Niemki.
Tematem przewodnim książki są harcerki z Ravencbrück. Kobiety organizowały w obozie jednostki o różnych nazwach, aby razem, w trudnym nazistowskim środowisku, poczuć się częścią wspólnoty. Osoby, które znalazły w nich miejsce, przed wojną były harcerkami dłużej lub krócej oraz takie, które z harcerstwem nie miały nigdy nic wspólnego. Kobiety, zgodnie z zasadami skautów, niosły starszym oraz słabszym pomoc, w postaci dodatkowego pożywienia, przeniesieniu czegoś cięższego, organizowania cieplejszej odzieży oraz dodawania otuchy.
Autorka ukazuje nam życiorysy kilkudziesięciu kobiet, które swoją odwagą i determinacją pomogły przeżyć obozowe katusze w Ravencbrück. Wykazywały się one niezwykłą odwagą i człowieczeństwem, którego w tamtych czasach było tak mało… Potrafiły poświęcić się dla drugiej osoby, oddać swoje racje żywnościowe, choć same nie były w najlepszej kondycji. Tajna Drużyna Harcerska „Mury” założona przez trzy niezłomne kobiety, podzielona była na siedem zastępów i realizowała przedwojenne zasady skautingu.
www.zabookowana.pl
więcej Pokaż mimo toTematem przewodnim książki są harcerki z Ravencbrück. Kobiety...
Czyta się w miarę lekko, aż nadszedł rozdział Egzekucje. Wtedy okazało się, że to nie był jednak obóz harcerski. Mocna książka.