- Politechnika Wrocławska
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2010-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [4]
Książka przydługa i co za tym idzie nudna. Autor powtarza się wielokrotnie np. nt. "introwizora", który rzekomo wynalazł, ale jakoś nikt go nie chciał opatentować. Mnóstwo polityki, mało matematyki. W zasadzie wszystko krytykuję, i przed wojną i po wojnie, ale z przywilejów w PRL-u nie rezygnuje, np. chętnie pobiera pieniężne ekwiwalenty (w dolarach) na zagraniczne wojaże -...
więcejPamiętnik po prostu niesamowity. Pisany chyba nie do publikacji tylko dla siebie. Bez upiększeń, bez zbędnych zachwytów i egzaltacji. Jeżeli ktoś chce się dowiedzieć jak wyglądało życie w pierwszej połowie xx wieku w Polsce powinien to przeczytać.
Pokaż mimo toSteinhaus (1887 – 1972) to nie tylko wielki matematyk, to czołowy polski aforysta i niechcący kronikarz polskiego antysemityzmu. Czytelnikom nie znającym jego polecam przed przystąpieniem do tej lektury poznanie wspaniałej książki Mariusza Urbanka "Genialni. Lwowska Szkoła Matematyczna". W recenzji jej zwracałem uwagę na istotne...
więcejWyśmietnita książka mądrego człowieka. Pokazuje losy ludzi na przestrzeni kilkudziesięciu lat. Bardzo mądre i trafne komentarze. Zaczynając od przedwojennych obserwacji podejścia niemieckich studentów do kobiet, a kończąc na obfitym materiale pokazującym jak bezdennie głupim (i zbrodniczym przez to) system jest komunizm (i socjalizm)