Reset. Świat na nowo
Czy to już koniec? A może nowy początek?
Dobrze już było. Teraz będzie reset!
Pandemia, lęk, bankructwo, cisza, paraliż, fake news, bunt. Tak większość z nas zapamięta 2020 r. Świat wstrzymał oddech i zastygł w niepewności. A koronawirus, który był sprawcą tego zatrzymania, zmusił nas do zastanowienia się nad życiem. Czy świata w nim nie było za dużo, odwołując się do Olgi Tokarczuk? Być może zbytnio namnożyliśmy go w pogoni za pieniędzmi i wrażeniami.
Co jest dla nas tak naprawdę ważne? Na czym się skupiamy? Kogo słuchamy? Po prostu, dokąd zmierzamy?
Karolina Korwin Piotrowska zaprosiła do rozmowy dziennikarzy i artystów, znawców kultury i ludzkiej duszy, analityków i inżynierów przyszłości, a także tych, którzy na co dzień ratują nasze życie.
Magdalena Boczarska, Tomasz Sekielski, Natalia Kukulska, Michał Rusinek, Sylwia Chutnik, Janek Świtała, Olga Chajdas, Michał Nogaś, Jagoda Szelc, Anna Pięta, Michał Zaczyński, Magdalena Górka, Natalia Hatalska, Stefan Batory, Natalia de Barbaro, Natasza Kosakowska-Berezecka
Świat potrzebuje nowego początku. Tylko jak on będzie wyglądał?
Chciałam zadać wiele prostych pytań, uważnie słuchać znacznie mądrzejszych i bardziej doświadczonych, chciałam porozmawiać o tym, co nadchodzi. O tym, jacy z tego, co nas spotkało wyszliśmy, co nas czeka, co zmieni się w życiu naszym i kolejnych pokoleń, i czy to będzie zmiana na lepsze.
Karolina Korwin Piotrowska
rewelacyjna
rewelacyjna
Pokaż mimo toświetna ksiazka.
świetna ksiazka.
Pokaż mimo toJest to pierwsza książka którą miałem okazję przeczytać, dotycząca życia w czasach covidu - jeśli mogę to w ten sposób określić.
Ja sam jednak potrzebuję nieco więcej czasu by móc to wszystko przetrawić.
Mam mieszane uczucia co do tej książki. Podobnie jak niektórzy mam wrażenie, że rozmowy te są do siebie podobne, nie licząc pierwszego z Panem Świtałą - ratownikiem medycznym. Są podobne być może, dlatego, że nie było takiej różnorodności środowisk z których pochodzili główni bohaterowie.
Być może ja oczekiwałem czegoś innego.
więcej Pokaż mimo toCzy te wywiady powinny pojawić się w takim formacie i tak szybko? Nie jestem tego pewny, ale mam pewną wątpliwość.
Ja sam jednak potrzebuję nieco więcej czasu by móc to wszystko przetrawić.
Mam mieszane uczucia co do tej książki. Podobnie jak...
Samotność, strach, nadzieja, miłość, nienawiść. Te wszystkie cechy niemal łączą wszystkich bohaterów tego reportażu. Karolina Korwin Piotrowska dziennikarka, osobowość medialna, bezkompromisowa kobieta którą podziwiam, miłośniczka psów - przeprowadziła wywiady z wieloma osobami ze świata kultury, mediów i nie tylko. Pandemia która odcisnęła na nas tak duże piętno. Strach który czuliśmy kiedy martwiliśmy się o naszych bliskich i nas samych. Nadzieja na to, że wyjdzie słońce. Autorka w czasie pandemii przeprowadzając video wywiady do tej publikacji wykonała kawał porządnej dziennikarskiej roboty. Polecam każdemu.
więcej Pokaż mimo toCiekawe spojrzenie na pandemię głównie ze strony artystów. Mam jednak problem z czasem w którym ją przeczytałam. Powinnam albo na początku pandemii covid albo po upływie kilku lat. Czytana po dwóch latach od jej wybuchu w Polsce nie do końca się wpasowała. Ciekawi goście zaproszeni do rozmowy.
Pokaż mimo toRozmówcami Karoliny Korwin-Piotrowskiej są głównie przedstawiciele branży artystycznej i mediów, a rzecz kręci się wokół pandemii, która jest jednak punktem wyjścia do próby prognozowania przyszłości. To książka bardzo podobna w zamyśle do "Chwilowej anomalii" Michniewicza (i tak jak ona wydaje się być napisana za wcześnie, by oceniać to, co nadal się dzieje). Pierwszych kilka wywiadów jest faktycznie irytujących, bo mamy do czynienia z histeryzowaniem, że świat się kończy i że "coś nam zabrano". Co też, odniosłam wrażenie jest główną tezą dziennikarki. Poza tym wszyscy czuliśmy się mniej więcej tak samo, kiedy dotarło do nas co się dzieje, wszyscy się baliśmy i od dwóch lat słuchamy już tej narracji, więc nie ma w tym nic odkrywczego. Może to były dla tych rozmówców takie rozmowy "terapeutyczne". Potem robi się lepiej, ciekawiej, analizowane są różne współczesne zjawiska społeczne i wizje przyszłości - i dla tych wywiadów warto tę pozycję przeczytać. Bo dobrze jest czytać rozmowy inteligentnych ludzi, choć niepokojące jest to, że tak wielu osób widzi naszą przyszłość z pesymizmem.
Dobrze, że prowadząca dała sporo przestrzeni swoim rozmówcom, nie zagadała ich – jak to ona. No i to nie są takie wywiady „celebryckie”, w których główny bohater jest ą, ę – tylko wręcz przeciwnie – ten cały celebrycki blichtr rozmontowujące. Ostatecznie moje wrażenia są bardzo pozytywne.
Rozmówcami Karoliny Korwin-Piotrowskiej są głównie przedstawiciele branży artystycznej i mediów, a rzecz kręci się wokół pandemii, która jest jednak punktem wyjścia do próby prognozowania przyszłości. To książka bardzo podobna w zamyśle do "Chwilowej anomalii" Michniewicza (i tak jak ona wydaje się być napisana za wcześnie, by oceniać to, co nadal się dzieje). Pierwszych...
więcej Pokaż mimo toNa początku 2020 świat się zatrzymał. Schowaliśmy się w swoich domach aby przeczekać kataklizm, który na nas spadł. A może sami go na siebie sprowadziliśmy?
„Chciałam zadać wiele prostych pytań, uważnie słuchać znacznie mądrzejszych od i bardziej doświadczonych, chciałam porozmawiać o tym, co nadchodzi” - czytamy na okładce.
Zarówno dobór osób jak i pytań był nieprzypadkowy. Autorka zadawała wiele pytań na temat codziennego życia. Czytając odpowiedzi znanych ludzi niejednokrotnie łapałam się na tym, że myślałam: „Hej! Ja też tak miałam. Ja też to zauważyłam.” Ale rozmówcy zwrócili również uwagę na wpływ pandemii na aspekty życia, których nie analizowałam. O których mam wrażenie, że zapomniałam lub mnie nie dotyczyły.
Czytając tę pozycję na przełomie 2021 i 2022 czułam się trochę dziwnie. Niby omawiano wydarzenia współczesne, ale czułam się od nich bardzo oddalona. Mam wrażenie, że w ciągu ostatnich dwóch lat nasza rzeczywistość tak szybko się zmienia, że to co było „oburzające” pół roku temu, teraz jest normą. Jest to zatrważające.
Wracając do samych wywiadów. Ich układ jest prosty. Każdy jest zatytułowany, a pod tytułem umieszczono krótką notatkę na temat rozmówcy. Rozmowa jest prowadzona w ten sposób, że masz wrażenie, że czytasz transkrypcję rozmowy dwóch bliskich znajomych. Czyta się to bardzo dobrze, choć czasem trzeba książkę odłożyć na bok i przemyśleć pewne kwestie.
Lektura „Resetu” zmusza do myślenia. To bardzo dobra pozycja opowiadająca o naszej rzeczywistości. Pozwala spojrzeć na ostatnie wydarzenia z innej, szerszej perspektywy.
więcej Pokaż mimo toKarolina Korwin Piotrowska zaprosiła różnych ludzi: artystów, dziennikarzy, medyków, znawców kultury i ludzkich dusz, architektów i inżynierów, i zapytała ich o ten nietypowy rok.
„Chciałam zadać wiele prostych pytań,...
Znów sięgam po Karolinę Korwin-Piotrowską, tym razem po „Reset. Świat na nowo”. To 16 rozmów-wywiadów z przedstawicielami świata medycyny, kultury, nauki, IT, dziennikarstwa czy muzyki o pandemii i jej wpływie na każdego człowieka. Autorka zadaje pytania związane nie tylko z ewolucją zachowań, procedur, ale i z rewolucją w myśli i czynie. Rozmawia o owczym poddaniu się lockdownowi, ale z drugiej strony - o kiełkowaniu i silnym wybuchu sprzeciwu dotyczącego nakładania nam ograniczeń, które nie pozwalają jednostkom swobodnie korzystać z darów natury, w tym - z własnego ciała. O ekologii, gospodarce, równości płci, zmianie języka, pojawieniu się „ludzi niepotrzebnych” i o smokach na mapie. Ciekawie się to czyta z perspektywy 2021 roku, gdy wiemy, co nastąpiło po drugiej fali pandemii, podczas której toczyły się rozmowy. To pewnego rodzaju terapia, tak potrzebna nam w tym trudnym czasie, ale i pewien punkt odniesienia, choć z różnych perspektyw. Warto je poznać, by na stałe nie osiąść tylko w najbliższym otoczeniu.
więcej Pokaż mimo toTo nie jest książka o ludziach z pierwszej linii walki z wirusem.. No może poza pierwszym rozmówcom. To zbiór rozmów z przedstawicielami szeroko pojętej kultury, mającymi przed pandemią wystarczające zaplecze finansowe. Nie ma tutaj osobistych tragedii tylko próba spojrzenia w przyszłość po covidzie. Intelektualna przygoda można powiedzieć. Polecam do przeczytania na spokojnie.
To nie jest książka o ludziach z pierwszej linii walki z wirusem.. No może poza pierwszym rozmówcom. To zbiór rozmów z przedstawicielami szeroko pojętej kultury, mającymi przed pandemią wystarczające zaplecze finansowe. Nie ma tutaj osobistych tragedii tylko próba spojrzenia w przyszłość po covidzie. Intelektualna przygoda można powiedzieć. Polecam do przeczytania na...
Pokaż mimo toMam trochę problem z ocena tej książki.
Natomiast nie klei mi się treść tych wywiadów z opisami czy sposobem w jaki ta książka jest pozycjonowana. Jest tam za dużo wspomnień z początków pandemii i własnych doświadczeń, a za mało rozmów o tym co potem i próbie wymyślenia jak ten świat przyszłości może wyglądać, jak ta pandemia właśnie na przyszłość społeczeństwa może wpłynąć. A właśnie na to liczyłam!
Dlatego myśle ze przeczytałam ja rok za późno, lub 9 lat za wcześnie. Być może czytając ja pod koniec 2020 te treści byłyby jakimś wsparciem czy pomocą w ułożeniu myśli. Być może za 5-10-15 lat będzie ciekawym zapisem, historia do analizy, prowokująca do rozmów. Teraz nie jest ani tym ani tym.
Mam trochę problem z ocena tej książki.
więcej Pokaż mimo toJeśli chodzi o same wywiady - rzeczywiście jest kilka wybijających się na plus, a reszta jest taka zwykła. Trochę jak wywiad z dobrej gazety czy podcast.