Wyrwa

- Marginesy
- 2020-11-12
- 2020-11-12
- literatura polska obsesja poszukiwanie prawdy romans rozpacz śmierć thriller thriller psychologiczny trauma wypadek samochodowy zdrada
- Inne
Nowy thriller psychologiczny Wojciecha Chmielarza, autora znakomicie przyjętej Rany i zekranizowanego przez Canal+ Żmijowiska.
Kiedy Maciej Tomski dowiaduje się, że jego żona Janina zginęła w wypadku samochodowym, myśli, że właśnie wali mu się cały świat. Jak powiedzieć dwóm córeczkom, że właśnie straciły matkę? Co powiedzieć teściom?
Nie ma jednak pojęcia, dlaczego do wypadku doszło pod Mrągowem, skoro Janina powiedziała mu, że jedzie na delegację pod Kraków... A gdy na jej pogrzebie pojawia się tajemniczy mężczyzna, Maciej zaczyna rozumieć, że Janina miała wiele sekretów. Znacznie więcej, niż można się spodziewać po kimś tak zagonionym i zapracowanym.
Pytania zaczynają się mnożyć, a tragedia zmienia w skomplikowaną zagadkę. Maciej jedzie na Mazury i wkrótce przekonuje się, że być może tak naprawdę nie znał kobiety, z którą spędził ostatnich dwanaście lat życia.
Wyrwa to opowieść o poczuciu straty i rozpaczy zmieniającej się w gniew, który szuka ujścia. To także historia splątanych uczuć, trudnej przyjaźni i konsekwencji życiowych błędów.
Wydanie specjalne wzbogaca Historia Ułana – opowieść o rodzinnej tajemnicy skrywanej przez wiele lat, śmierci w niewyjaśnionych okolicznościach oraz skutkach kłamstw z przeszłości.
Wyróżniona opinia
Wyrwa
"Wyrwa" to moje pierwsze spotkanie z twórczością Wojciecha Chmielarza. Czytając książkę zastanawiałem się czy etykieta gatunkowa thrillera psychologicznego czy nawet kryminału na pewno jest tu na miejscu. Chodzi mi tutaj o to, że podczas lektury momentami miałem wrażenie, jakbym czytał książkę obyczajową. Tajemnice bohaterów oraz przysłowiowy "trup" są tutaj pretekstem do opowiedzenia świetnej opowieści o stracie, bólu, poszukiwaniu sposobu wymierzenia kary oraz o tym jak śmierć jednego człowieka może wpływać na życiorysy różnych osób. I nie jest to zarzut z mojej strony, ponieważ tą książkę czyta się świetnie i z zapartym tchem powoli odkrywając tajemnice skrywane przez bohaterów. W samej postaci głównego bohatera Maćka Tomskiego dojrzeć samych siebie może wielu czytelników, jest on głosem pewnego pokolenia, poprzez pierwszoosobową narrację możemy usłyszeć jego myśli na temat otaczającej go rzeczywistości oraz problemów z jakimi się mierzy. "Wyrwa" to świetna książka, napisana w sposób niezwykle "filmowy", przez co czyta się ją bardzo szybko i z dużą przyjemnością, nie dziwię się również, że wybrano ją do pełnometrażowej ekranizacji, ponieważ ta książka się o to wręcz prosi.
- 9 223
- 2 315
Przesłuchałem książkę w ramach abonamentu Legimi. Grzegorz Damięcki,filmowy Wojnar,czyta rewelacyjnie, a całość wciąga od pierwszy minut.
Pokaż mimo toInformacja o śmierci żony spada na Macieja jak grom z jasnego nieba. Kobieta zginęła w wypadku samochodowym, wracając z delegacji. Mężczyzna został sam z dwiema córkami. W jednej chwili jego życie wywróciło się do góry nogami, a w głowie zapanował chaos. Jak powiedzieć im o śmierci matki? Jak przekazać teściom, że ich córka umarła? Jak wytłumaczyć fakt, że wracając z Krakowa, nie wiedzieć czemu znalazła się jednak na Mazurach? Czy byli szczęśliwym małżeństwem czy jednak to była tylko fikcja, w którą chciał wierzyć? Kiedy na pogrzebie Janiny zjawia się nieznany rodzinie mężczyzna, Maciej postanawia odkryć jakie tajemnice skrywała jego żona. I nie spocznie, dopóki nie odkryje prawdy.
"Wyrwa" to poniekąd moje pierwsze spotkanie z twórczością autora. Poniekąd, ponieważ wcześniej oglądałam serial "Żmijowisko" na podstawie książki Chmielarza o tym samym tytule. Serial zrobił na mnie średnie wrażenie, może dlatego, tak długo zwlekałam z sięgnięciem po lekturę "Wyrwy". Dziś wiem, że to był błąd. Książka zrobiła na mnie ogromne wrażenie, choć nie jest to typowy kryminał. Bardziej umiejscowiłabym ją w gatunku obyczajowym. Nie zmienia to jednak faktu, że fabuła wciągnęła mnie od pierwszej strony. To tajemnica jest w tej książce tematem przewodnim. Razem z głównym bohaterem próbujemy ją odkryć, przeżywając z nim mnóstwo emocji. Żal, gniew, złość, załamanie, ale również ogromną miłość. Czy odkrycie prawdy będzie oczyszczające? O tym musicie już przekonać się sami. Mnie lektura zachwyciła tak bardzo, że zakupiłam już kolejne książki autora. Wyczekujcie kolejnych recenzji, a póki co ogromnie polecam "Wyrwę".
Informacja o śmierci żony spada na Macieja jak grom z jasnego nieba. Kobieta zginęła w wypadku samochodowym, wracając z delegacji. Mężczyzna został sam z dwiema córkami. W jednej chwili jego życie wywróciło się do góry nogami, a w głowie zapanował chaos. Jak powiedzieć im o śmierci matki? Jak przekazać teściom, że ich córka umarła? Jak wytłumaczyć fakt, że wracając z...
więcej Pokaż mimo toJestem pod wrażeniem warsztatu i umiejętności pisarskich Pana Chmielarza. Fabuła jest prosta, bez większych retropekcji i dziwnych zabiegów narracyjnych, a mimo to autor bezbłędnie potrafi zaciekawić czytelnika opowiadaną historią.
Tematy poruszane w powieści są ciężkie, a więc autorowi łatwo było wpaść w pułapkę prawienia banałów lub niezamierzonej śmieszności. Pan Chmielarz wybrnął jednak znakomicie, bez nadmiernego patosu jak i również bez nadmiernej trywializacji wątków zawartych w książce.
Niestety, pomimo solidnego rzemieślnictwa, po przeczytaniu powieści odczuwam brak jakiegoś sensu, katharsis itd. itp. Co dla czytelnika wynika z lektury? Raczej niewiele, a to niedobrze. Ot dobra opowieść, choć raczej nienadająca się do roli lekkiego odmóżdżaca przed snem, ze względu na przygnębiającą tematykę.
Niemniej, Pan Chmielarz zasługuje za "Wyrwę" na mocne 7/10. Polecam i zapewniam, że z chęcią sięgnę po inne tytuły z twórczości autora.
więcej Pokaż mimo toTematy poruszane w powieści są ciężkie, a więc autorowi łatwo było wpaść w pułapkę prawienia banałów lub niezamierzonej śmieszności. Pan...
Ponieważ najpierw wysłuchałam "Historii Ułana", trochę bardziej przewidywalna była dla mnie rola Ułana w całej opowieści.... Ale i tak ciekawa. Wciąga i dobrze się czyta... Polecam.
Pokaż mimo toKapitalnie opowiedziana historia. Jak w życiu nagle okazuje się, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje. Bardzo polecam.
Pokaż mimo toPierwsze spotkanie z tym autorem i myślę, że bardzo udane. Fabuła przejrzysta i bez żadnych zawirowań. Bardzo dobrze się czytało. Aspektu psychologicznego uważam, że można się doszukać w historii pewnego małżeństwo, które na początku jest bardzo szczęśliwe, aż tu nagle monotonia i trud codziennego życia sprawią, że zaczynają szukać czegoś innego. I tak krok po kroku zaczyna się oszukiwanie siebie i partnera. Taka historia z życia codziennego gdzie obie strony są w pewien sposób winne całej sytuacji. Tyle, że poczynione kroki niektórych osób nie dają szansy na odkrycie prawdy, naprawienia błędów i dania sobie drugiej szansy... Polecam warta przeczytania
Pierwsze spotkanie z tym autorem i myślę, że bardzo udane. Fabuła przejrzysta i bez żadnych zawirowań. Bardzo dobrze się czytało. Aspektu psychologicznego uważam, że można się doszukać w historii pewnego małżeństwo, które na początku jest bardzo szczęśliwe, aż tu nagle monotonia i trud codziennego życia sprawią, że zaczynają szukać czegoś innego. I tak krok po kroku zaczyna...
więcej Pokaż mimo toCiekawa wciągająca fabuła. Bardzo życiowa historia.
Ciekawa wciągająca fabuła. Bardzo życiowa historia.
Pokaż mimo toW wielkim skrócie: destrukcja małżeństwa. Obyczajowa. Spodziewałam się kryminału. Minus duży za ilość przekleństw.
Pokaż mimo toMiłe doświadczenie czytelnicze, historia wciągająca, ciężko się oderwać. Trochę zawiodło mnie zakończenie, ale w sumie takie jest życie, prawda?
Pokaż mimo toPo zachwycie serialem "Żmijowisko" i odkryciu, że to serial na podstawie powieści W. Chmielarza, postanowiłam sięgnąć po kolejny tytuł tego autora.
Historia zaczyna się od tragicznej śmierci żony głównego bohatera. Poznajemy go stojącego przed przedszkolem swojej córki, wiedzącego że niebawem będzie musiał powiedzieć swoim dzieciom o tym, że mama nie wróci z delegacji. Zostajemy wciągnięcie w trudny czas żałoby, rozpacz i bolesny powrót do codziennego życia. Ale jednocześnie razem z Maciejem próbujemy zrozumieć jak mógł zdarzyć się taki wypadek. Jak możliwe jest to, że żona zginęła pod Mrągowem, skoro pojechała w delegację do Krakowa? Pytania mnożą tu kolejne pytania, a czytelnik wraz z głównym bohaterem wyrusza na Mazury, aby odkryć tajemnice jego żony, Janiny.
Czy ta książka to kryminał? Dla mnie nie, bardziej powieść psychologiczna z nutką thrillera, ale nie zawsze książkę trzeba zaszufladkować, żeby dobrze się ją czytało. Ja już wiem, że na pewno sięgnę po kolejne tytuły autorstwa pana W. Chmielarza.
Po przeczytaniu "Wyrwy" obejrzałam też jej ekranizację z T. Kotem i G. Damięckim w rolach głównych. I choć panowie grają wspaniale - film nie zachwycił mnie tak, jak książka. Wiele wątków zostało tu uproszczonych, pominiętych i trochę mnie to rozczarowało.
Jednak książkę BARDZO polecam!
więcej Pokaż mimo toWyrwę trochę czytałam, a trochę słuchałam w formie audiobooka (tutaj na ukłony zasługuje pan G. Damięcki, bo czyta tę książkę znakomicie).