O duchach. Opowieści prawdziwe i straszne

Patronaty LC

Książki autora

Szczerze mogę polecić, ale tylko osobom zaznajomionym z twórczością przynajmniej kilku autorów. Wynika to z tego, że style są tutaj bardzo wyraźne i nie są to najlepsze dzieła tych twórców, raczej uzupełnienie do tych dzieł (od których lepiej nie zaczynać).

Zbiór pojedynczych opowiadań protoplastów horroru. "Duch z Canterville" urzekło mnie najbardziej, tworząc miks grozy z komedią, przypominający film "Sok z Żuka" (ciekawe, czy znalazło się wśród inspiracji Burtona). Pozostałe opowiadania podobały mi się mniej więcej na tym samym poziomie, wyłączając dosyć rozczarowujący, mój pierwszy kontakt z twórczością Jerome K. Jerome....

więcej Pokaż mimo to

Bardzo udany zbiór opowiadań. Wysłuchałam w audiotele, gdzie zostały dobrze przeczytane. Jak to bywa są w nim i gorsze i lepsze historie. Faktycznie nie są tak straszne jak dzisiejsze filmy Hollywoodzie, gdzie bez przerwy coś wyskakuje a krew leje się jak woda w Niagarze, ale mnie to w nich odpowiada. Budzą dreszczyk, poczucie nieprzyjemności, odrazy (zwłaszcza Indianka Stockera). Nie grają jednak brutalnie i obrzydliwie na emocjach, czego szczerze nie lubię. Dlatego mnie opowiadania XIX bardzo przypadają do gustu. W ty wypadku zwłaszcza dwie pierwsze historie. Wszystkie napisane są pięknym językiem. Za plus uznaje także mniej standartowe podejście do duchów (druga i ostatnia histria). Polecam zwłaszcza na klimatyczne czytanie jesienią.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo słabe, szkoda czasu.

Bardzo słabe, szkoda czasu.

@jaj09 nie kochany bajki tylko fakty takie rzeczy istnieją pogódź się z tym

@jaj09 nie kochany bajki tylko fakty takie rzeczy istnieją pogódź się z tym

Kiepsko i kiepsko. Jedna z gorszych książek jakie miałam okazję czytać / słuchać. Dobrze, że przy słuchaniu można dobrowolnie przewijać. Przy każdej opowieści liczyłam że będzie prawdziwe i strasznie, niestety za każdym razem nadzieja malała. Książka się skończyła i koniec nadziei.
Odradzam tym co liczą na „straszne” lub na „ciekawe” historie.

Odradzam tym co liczą na „straszne” lub na „ciekawe” historie.

Nic specjalnego, przeczytałam, niezapamietałam.

Nic specjalnego, przeczytałam, niezapamietałam.

Żadne z opowiadań nie należy do najwybitniejszych w dorobku klasycznych twórców opowieści z dreszczykiem i nie wszystkie - wbrew tytułowi - są opowieściami o duchach.

"Przedwczesny pogrzeb" Edgara Allana Poego doczekał się znakomitej ekranizacji w reżyserii Rogera Cormana, w zestawieniu z którą wydaje się być raczej konspektem do właściwiej opowieści.

"Ducha z Canterville" Oscara Wilde'a pamiętałem jeszcze doskonale z wydanego w 1988 roku komiksu pod tym samym tytułem i w tym zbiorze na tle przeciętnych paranormalnych makabresek R. Kiplinga, H. G. Wellsa, J. K. Jerome'a wyróżnia się tym, że jest napisane naprawdę zabawnym stylem i w ciekawy sposób gra z przesądami i różnorakimi motywami związanymi z nawiedzonymi miejscami i upiorami w nich rezydującymi.

Prawdziwą perłą jest mroczne, brutalne i nienoszące ani śladu politycznej poprawności opowiadanie "Indianka" Brama Stokera. To jedyna historia, która wywołać może autentyczne ciarki i spory dyskomfort - a finał ociera się czyste gore. Zbiorku jednakowoż nie polecam, bowiem jak wspomniałem wyżej - poza historią Stokera - znajdziecie w nim raczej poślednie (choć przez niektórych uznawane za część klasycznego kanonu literatury grozy) opowiadania znakomitych skądinąd twórców.

"Ducha z...

więcej Pokaż mimo to

Zbiór krótkich opowiadań z duchem w roli głównej. Nie są może straszne, a miejscami nawet zabawne. Wyraźnie widoczny XIX styl.

Bajki dla dużych dzieci.

Bajki dla dużych dzieci.