Dziedzic podziemia. Szept diabła
- literatura obyczajowa, romans
- Dziedzic podziemia (tom 1)
- NieZwykłe
- 2020-10-21
- 2020-10-21
- mafia krew pieniądze uczucia diabeł cierpienie więzienie marzenia niebezpieczeństwo
Pierwszy tom serii mafijnej, której akcja rozgrywa się w Warszawie!
Mafia, krew i pieniądze. Tylko to się dla niego liczy.
Ludzie bali się wypowiadać jego imię. Ten rosyjski diabeł był ucieleśnieniem wszystkiego, co najgorsze. Jego ciało pokrywały tatuaże oraz blizny. Nie miał żadnych skrupułów, kiedy rozprawiał się z wrogami. Cierpieli oni w męczarniach. Teraz wyszedł z więzienia i dowiedział się, że ktoś próbuje zająć jego miejsce w mafii.
Catriona właśnie skończyła studia i do jej świata wreszcie wkracza zwyczajność. Kobieta pragnie znaleźć pracę i ułożyć sobie życie, aby wszystko było „normalne”. Nie wie jednak, że los postawi na jej drodze najniebezpieczniejszego mężczyznę w Warszawie, przez co marzenia o spokojnym życiu raz na zawsze się skończą.
Wpadła w oko samemu diabłu, a on z jakiegoś powodu uznał, że Catriona już jest jego.
- 1 197
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.
Zdrada jest najboleśniejsza gdy pochodzi od kogoś, komu najbardziej sie ufało.
“Szept diabła”
Pierwszy tom tej mrocznej serii mafijnej przenosi czytelnika do Warszawy, gdzie mroczny rosyjski diabeł, Grigoriy, właśnie opuścił więzienie. Jego ciało pokryte tatuażami i bliznami, bez skrupułów eliminuje wrogów. Wprowadza się do świata Catriony, świeżo upieczonej absolwentki, która pragnie spokojnego życia. Jednak los postawi przed nią najniebezpieczniejszego mężczyznę w Warszawie, a Grigoriy uzna, że Catriona jest już jego.
“Pocałunek diabła”
Serce Catriony jest złamane przez samego diabła. Grigoriy, mimo miłości, wierności i prawdy, nie potrafi jej tego dać. Kiedy młoda kobieta odkrywa, że on ma żonę, jej świat rozpada się. Nawiedzają ją koszmary, stając się cieniem dawnej siebie. Grigoriy nie zamierza jednak zrezygnować z niej, próbując naprawić błędy przeszłości, choć nie tylko on ma wrogów.
“Oblicze Diabła”
Miłość do diabła nie jest łatwa, a związek Catriony i Grigoriya nadal jest skomplikowany. Kiedy nie są razem, ktoś czyha na życie Catriony. Grigoriy walczy o jej ochronę, spotykając się z włoską Starszyzną, ale pojawiają się nowe sekrety z ich przeszłości. Będą musieli znaleźć w sobie ogromną siłę, by zawalczyć o to, co dla nich najważniejsze.
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Moniki Nerc i uważam je za całkiem udane. Historia łączy wszystkie kluczowe elementy udanego romansu mafijnego - dynamikę akcji, intrygujące wątki oraz silnych bohaterów.
Autentyczność i surowość przedstawienia brutalności działań mafijnych w serii są godne podkreślenia. Brak przesadzonego przyozdobienia scen dodaje opowieści realistycznego klimatu, a zrównoważone dodanie gorących wątków doskonale podgrzewa fabułę. Świetne połączenie jeśli chodzi o miejsce akcji i pochodzenie bohaterów (Rosja, Włochy, Polska).
Pierwszy tom to jak układanie puzzli, gdzie brakuje elementów. Druga część dostarcza te brakujące fragmenty, ale obraz wciąż nie jest kompletny. Trzeci tom uzupełnia wszystkie braki, tworząc świetną trylogię o mafii.
Według mnie to bardzo udany debiut. Całą trylogię czytałam z dużym zainteresowaniem. Myślę, że sięgnę po inne książki tej autorki.
“Szept diabła”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom tej mrocznej serii mafijnej przenosi czytelnika do Warszawy, gdzie mroczny rosyjski diabeł, Grigoriy, właśnie opuścił więzienie. Jego ciało pokryte tatuażami i bliznami, bez skrupułów eliminuje wrogów. Wprowadza się do świata Catriony, świeżo upieczonej absolwentki, która pragnie spokojnego życia. Jednak los postawi przed nią...
(audiobook)
Całą robotę odwaliła tu lektorka i prędkość 2.2. Normalna prędkość była baaaardzo powolna, a gdy przyspieszyłam to do takiego stopnia, żeby wciąż rozumieć, to z tragedii stała się komedia. Uśmiałam się tu nie raz przez żenujące sytuacje albo teksty głównej bohaterki i nie raz z naszego mrocznego, potwornego, krwiożerczego diabła.
Danie głównej bohaterce zagranicznego imienia Catriona, stworzenie mafijnych porachunków w samej, pięknej Warszawie niczym w tanich amerykańskich filmach akcji było złe i ledwo do przełknięcia (dziękujmy dobrej lektorce). Mafia nie miała tu żadnego sensu. Hot sceny to samo, do tego bez smaku i obrzydzające :/
(audiobook)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo było trochę tragikomiczne. Gdybym to czytała, to przez głupotę głównej bohaterki to szybko rzuciłabym tą książkę w niepamięć, ale jej się nie da zapomnieć, bo w pełni swoich minusów jest charakterystyczna.
Polecam. Ciekawa historia i dużo sie dzieje
Polecam. Ciekawa historia i dużo sie dzieje
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa poczatku bylam trochę znudzona ale potem fajnie akcja sie rozkręca. Tylko to imię głównej bohaterki 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZazwyczaj pierwszy tom jest najlepszy ale nie w tym przypadku 😁. Czytając pierwszą część myślałam że już się nie rozkręci. Wizja tego, że mam jeszcze dwa tomy na półce mnie przerażała. Na szczęście pod koniec pierwszego tomu akcja w końcu zaczęła się rozkręcać i z każdą czytana stroną było ciekawiej. Kolejne dwa tomy zostały przeze mnie pochłonięte ekspresowo. Zastanawiałam się czy ta pierwsza część faktycznie musiała być tak rozwleczona...
Zazwyczaj pierwszy tom jest najlepszy ale nie w tym przypadku 😁. Czytając pierwszą część myślałam że już się nie rozkręci. Wizja tego, że mam jeszcze dwa tomy na półce mnie przerażała. Na szczęście pod koniec pierwszego tomu akcja w końcu zaczęła się rozkręcać i z każdą czytana stroną było ciekawiej. Kolejne dwa tomy zostały przeze mnie pochłonięte ekspresowo. Zastanawiałam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fany, inny nie powielony jak przez kalkę z całej gamy romansów mafijnych na naszym rynku. I na plus miejsce akcji. Autorka odwaliła kawał dobrej roboty. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria ciekawa i wciagajaca od pierwszych stron🌼 jednak mam wrazenie ze było tu dużo za dużo Kat A o wiele za mało samego Diabła.
Chetnie sięgnę po kontynuacje😁
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewne sytuacje/zdarzenia sie niepotrzebnie przeciągały i w konsekwencji zostawalo duzo niewiadomych🤷🏼 Troche chaotyczne ale całokształt w miare ok.
Chetnie sięgnę po kontynuacje😁
Grigoriy Orlov stara się odbudować swoją potęgę, którą utracił przez odsiadkę w więzieniu. To człowiek, którego imienia mieszkańcy Warszawy nawet boją się wymawiać, a co dopiero spotkać, czy wchodzić w interesy. (Trochę jak Voldemort z HP🤣)
Catriona skończyła studia i marzyła o normalnym życiu, jednak zlecenie dla jej warsztatu samochodowego zmienia wszystko. Na swoje nieszczęście wpadła w oko najgroźniejszemu człowiekowi stolicy.
Historię czyta się stosunkowo szybko. Główna bohaterka przez swój wygląd i nietypowe hobby pokazuje, że kobiety też potrafią odnaleźć się w męskim świecie. Z drugiej strony, gdy ulega Orlovi pokazuje, że jednak kobiece zachowania nie zawsze da się poskromić.
Główny bohater pokazuje swoje często agresywne zachowania co sprawia, że jak na mafioza wydaje się autentyczny. A w scenach pełnych napięcia między bohaterami odnajduje się idealnie.
Jest to pierwszy z trzech tomów serii, więc to tylko zalążek ich wspólnej historii. A zakończenie sprawia, że od razu chce się sięgnąć po dalszą część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCatriona skończyła studia i marzyła o normalnym życiu, jednak zlecenie dla jej warsztatu samochodowego zmienia wszystko. Na swoje...
Lepsza ksiażka niż 50 twarzy Graya powinien na tej podstawie ksiązki powstać film .Nie bylam w stanie przestac czytać tych 3 tomów ciagle chcialam wiecej a teraz gdy sie skończylam czuje pustke ...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię romanse mafijne, ale tym razem ta powieść kompletnie mi się nie podobała.
Nie polubiłam żadnego z bohaterów, którzy strasznie mnie swoim postępowaniem irytowali a szczególnie Nina przyjaciółka Cat ze swoimi wybrykami, które wcale nie były śmieszne, tylko głupie.
Styl pisania autorki również nie przypadł do gustu, taki niby żartobliwy ale ze zbyt dużą dawką humoru, który w nadmiarze męczy.
Sam pomysł na powieść jest bardzo ciekawy, tylko wykonanie fatalne. To co ważne jest tylko tłem do rozgrywającej się fabuły, ukryte pod niepotrzebnymi wydarzeniami które nic do akcji nie wnoszą.
Męczyłam się nad tą książką , aż wreszcie czytałam tylko urywki, bo nie potrafiłam czytać tych wszystkich niby śmiesznych rzeczy o niczym.
Między bohaterami wcale nie wyczułam chemi tylko zwykłe pożądanie, które niezbyt mi się podobało bo było zbyt brutalne i brak w nim było uczucia.
Nie jestem pewna, czy przeczytam kolejną część, chociaż może być ciekawsza, ze względu na ostatnie wydarzenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest bardzo chaotyczna i po prostu nudna, bo mało się w niej dzieje. Więcej w niej wątku obyczajowego niż mafijnego .