The Forbidden Wish

- The Forbidden Wish (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- 2016-02-23
- angielski
- Aladyn dżin
- Inne
"Lush, romantic, and exquisitely written . . . a rare, glittering jewel of a novel."—Sarah J. Maas, author of the New York Times bestselling Throne of Glass series
"This is Aladdin like you've never imagined."—Renée Ahdieh, author of The Wrath and the Dawn
She is the most powerful Jinni of all. He is a boy from the streets. Their love will shake the world. . . .
When Aladdin discovers Zahra's jinni lamp, Zahra is thrust back into a world she hasn't seen in hundreds of years—a world where magic is forbidden and Zahra's very existence is illegal. She must disguise herself to stay alive, using ancient shape-shifting magic, until her new master has selected his three wishes.
But when the King of the Jinn offers Zahra a chance to be free of her lamp forever, she seizes the opportunity—only to discover she is falling in love with Aladdin. When saving herself means betraying him, Zahra must decide once and for all: is winning her freedom worth losing her heart?
As time unravels and her enemies close in, Zahra finds herself suspended between danger and desire in this dazzling retelling of the Aladdin story from acclaimed author Jessica Khoury.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Nie można wybrać swojego losu, ale można wybrać, kim staniemy się za jego sprawą.
Miłość nigdy nie jest zła. I tak jak powiedziałaś nie jest wyborem. Ona po prostu się wydarza, a my jesteśmy wobec niej bezradni.
I pamiętaj: czas to najpotężniejsza magia.
Opinie [297]
"Zakazane życzenie to wspaniała baśń o czarodziejskiej lampie i zamkniętej w niej kobiecie - dżinie"
Pokaż mimo toTrochę przypomina "Alladyna" (podobne klimaty-pustynia, dzin i lampa) Książka magiczna oraz wciągająca , idealna dla osób, które lubią lekkie fantasy. Sięgnęłam po książkę głównie ze względu na okładkę, która jest prześliczna. Bardzo, bardzo polecam :)
Potężny dżin, złodziej z ulicy, lampa spełniająca życzenia i pradawna magia. Kto w dzieciństwie nie lubił historii Aladyna? Byłam niezwykle ciekawa tej historii, zapowiadała się naprawdę dobrze. Jeny, jak ja się zawiodłam. Pomysł może i był dobry, gorzej w wykonaniem. Język, jak i dialogi był strasznie banalne. Czy potężny, prastary dżin naprawdę powinien zachowywać się jak...
więcej*opinię piszę kilka dni po skończeniu książki, tak więc jest ona pełna moich przemyśleń 'po', kiedy już trochę sobie wszystko poukładałam w głowie i przemyślałam
więcej"Zakazane życzenie" to na pewno książka wyjątkowa. Może niekoniecznie pod względem arabskich klimatów, chociaż one też nie są częste, ale zdecydowanie pod względem jej… jak to ubrać w słowa… 'świetności'.
Bo...
lekka, przyjemna i urocza lektura, w sam raz na wieczór czy wakacje. Polecam!
Pokaż mimo toCiekawe i odświeżające spojrzenie na baśń o Aladynie. Zamysł świetny, realizacja momentami kulawa - chodzi konkretnie o wątek miłosny między dżinem a Aladynem. Dżin mający 4 tysiące lat traci głowę dla śmiertelnika jakich pełno na świecie i zachowuje się w swoich rozważaniach jak nastolatka, dość trudne do usprawiedliwienia. Na szczęście pod koniec autorka wychodzi na...
więcejCałkiem przyjemnie się czytało, troszkę inna wersja znanej nam baśni o Aladynie. Jednak nie czułem ciągłej potrzeby porównywania z pierwowzorem, po prostu cieszyłem się lekkością opowieści aż do końca.
Pokaż mimo toKsiążka baśniowa i interesująca. Myślę że spodoba się fana baśni o Aladynie i młodzieży. Jest akcja, dalikatny romans i piękne przesłanie.
Pokaż mimo toBardzo przyjemna książka pisana z perspektywy zagubionego we własnych uczuciach Dżina. Na początku trudno było mi wczuć się w jej klimat, ale od połowy książki nie mogłam się od niej oderwać.
Pokaż mimo toZapraszam na bookstagrama:
więcejhttps://www.instagram.com/kaszmirek.books/
Co by było gdyby dżinn z lampy odnalezionej przez Aladyna okazał się być kobietą? I to jeszcze nie byle jaki dżinn a jeden z nielicznych zdolnych do kontroli wszystkich żywiołów. Zahra jest potężnym stworzeniem, które 500 lat temu spowodowało rozpętanie wojny pomiędzy ludźmi a dżinnami, od tamtej pory...
Piękna baśń o sprytnym złodziejaszku Aladynie i damskiej wersji dżina z lampy. Znajdziemy tu zakazaną miłość, odwieczną walkę ludzi z dżinami oraz magię. W opowieści są pewne nieścisłości, w które ciężko uwierzyć (np. miasto jest chronione barierką, nieprzebytą przez wszelkie dżiny, Zahra zaś przedostaje się do wnętrza przy lekkim tylko wysiłku). Jednak mimo wszystko czyta...