Córka fałszerza tom I

Patronaty LC

Książki autora

Połączenie kryminału, literatury historycznej i przepięknie opisanej drogi do stworzenia dzieła malarskiego!

Bardzo mi się podobała książka. Jestem miłośniczką historii i jestem zafascynowana. Zostaje mi tylko polecić:))) i sięgnąć po kolejne części.

Zaczyna się typowo dla Pani Jax, najpierw powoli jakby z pewną nieśmiałością autorka prezentuje nam po kolei swoich bohaterów, tak, że momentami trochę nudzi, żeby nagle przyspieszyć i z każdym rozdziałem coraz szybciej zbliżać się do zakończenia. To jest dopiero pierwsza część "Córki fałszerza", a już niesamowicie mnie wciągnęła. Z przyjemnością zaczynam drugi tom.

Wszystkie trzy tomy przeczytałam w dwa dni. To chyba najlepsza rekomendacja. Trudno mi recenzować każdy oddzielnie, gdyż przeczytałam je jednym tchem i już nie wiem, kiedy kończył się jeden, a zaczynał następny.

Najbardziej podobała mi się część pierwsza, bardzo druga, w trzeciej najmniej się działo i jest trochę pociągnięta na siłę, więc jest na miejscu trzecim w moim rankingu.
Podobała mi się zarówno sama historia jak i jej tło. Autorka w interesujący sposób ukazała sytuację i atmosferę panującą w Berlinie w latach 20-tych i 30-tych. Postacie nie są jednoznaczne, nikt tu kryształowy do końca nie jest, ale nie jest też tak, że albo tylko biało albo tylko czarno.

Sporo tu historii jak i wiadomości z zakresu sztuki. Tak więc są tu ciekawostki na temat „aryjskich” badań prowadzonych przez Niemców przed wojną, ale sporo też opisów związanych z malarstwem. A do tego splątany wątek osobisty i jako efekt otrzymujemy fajną powieść, w której każdy może znaleźć coś dla siebie.

Zachęcona warsztatem, jak i sporą wiedzą Autorki w zakresie historii i sztuki, zabieram się za jej kolejną książkę.

Na półkach: , , , , ,

Na początku nie mogłam się połapać,
tyle było różnych osób i wiadomości na temat malarstwa, ale po kilkudziesięciu stronach "wpadłam" i nie mogłam się oderwać od czytania. Zrozumiałam, dlaczego było takie wprowadzenie.
Bardzo polecam książkę, wciąga niesamowicie.

Na początku nie mogłam się połapać,
Bardzo polecam książkę, wciąga niesamowicie.

Pierwsze rozdziały nie zachęcały, nawet zastanawiałam się czy nie porzucić książki. Jednak historia zaczęła się rozkręcać i naprawdę jest warta przeczytania. Bardzo dobry wstęp do dalszych tomów.

Bardzo ciekawa opowieść wpleciona w trudne czasy Republiki Weimarskiej. Autorka świetnie opisała pochodzenie idei nazizmu i jej początkowy rozwój. Oprócz tego bardzo podobało mi się precyzyjne przekazywanie myśli bohaterów. Każdy z nich mógł mieć swoje zdanie, opinie lub podejrzenia na dany temat niezależnie od tego czy czytelnik poznał już prawdę danej sprawy.
Bardzo polecam. 10/10
Zaraz biorę się za czytanie drugiej części.

Bardzo...

więcej Pokaż mimo to

Z początku książka mi się nie spodobała. Jednak im dłużej ją czytałam, to bardziej mnie wciągała. Losy kilku ludzi, których połączyło "malarstwo". To połączenie ma jednak różne aspekty. Akcja ma miejsce w Niemczech w latach 1923 - 1933, czyli w latach, kiedy tworzy się III Rzesza. W książce zawarte są również wątki okultyzmu.

Świetna, od początku do końca trzyma w napięciu. Liznęłam trochę terminologii malarskiej. 😉. Już biorę się za drugi tom.

“Córka fałszerza” Tom 1
Młoda żydowska malarka Judith, poczatki istnienia III Rzeszy , rok 1923. Po brutalnej i tajemniczej śmierci swojego ojca, dziewczyna przejmuje jego “obowiazki” fałszowania obrazów.Czy policjant Rudolf Dorst , pomoże znaleźć winnego śmierci jej ojca?Jak w splocie niefortunnych wydarzeń wpłynie na Judith znajomość z członkiem SS Herbertem von Reussem?
Dlaczego Max Geyer to wcielenie zła?
Powieść ma bardzo dobrze nakreślene tło historyczne ówczesnych Niemiec. Bohaterowie sa bardzo wyraziści, pani Joanna pisze tak, że wyobraźnia sama rysuje zdarzenia i akcje jakie rozgrywaja się w ksiażce.
Główna bohaterka Judith Kelerman , to postać z charakterem, znająca swoja wartość, a także kobieta potrafiąca prawdziwie kochać.

“Córka fałszerza” Tom 1

• Przeczytane