Ostatnie dziecko lasu. Jak ocalić nasze dzieci przed zespołem deficytu natury

- Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder
- poradniki dla rodziców
- 2020-05-20
- Anna Rogozińska
- dziecko wychowanie przyroda natura ekologia zdrowie
„Ostatnie dziecko lasu” to książka, która radykalnie zmienia sposób myślenia o przyszłości – naszej i naszych dzieci.
Choć z badań wynika, że kontakt z przyrodą wspomaga leczenie ADHD, poprawia koncentrację i koordynację ruchową, regeneruje umysł i ciało, na całym świecie – nie tylko w krajach rozwiniętych – wzrasta liczba osób, których kontakt z naturą ograniczony jest do minimum. Richard Louv błyskotliwie pisze o tym, jak do tego doszło, dlaczego to tak istotne i co możemy z tym zrobić.
Książka „Ostatnie dziecko lasu” została przetłumaczona na kilkanaście języków, wywołując liczne dyskusje wśród nauczycieli, lekarzy i rodziców na temat „zespołu deficytu natury” i przyszłości naszego społeczeństwa. Zebrano w niej najnowsze badania wskazujące na to, że bezpośrednia ekspozycja na przyrodę jest niezbędna dla optymalnego rozwoju oraz zdrowia fizycznego i emocjonalnego dzieci i dorosłych. Znajdziesz tu m.in:
– 100 prostych działań, które możesz podjąć, aby wprowadzić zmiany w swojej społeczności, szkole i rodzinie;
– 35 tematów do dyskusji, które zainspirują ciebie i twoich znajomych w każdym wieku do rozmów o znaczeniu przyrody w ich życiu;
– zaktualizowane badania potwierdzające, że bezpośredni kontakt z przyrodą jest niezbędny dla zdrowia fizycznego i emocjonalnego dzieci i dorosłych.
„Bardzo dobra książka o tym, czym kiedyś było dzieciństwo i czym powinno dziś być, oraz dlaczego tak ważny jest kontakt dzieci z przyrodą. Zresztą nie tylko dzieci. Bez zaglądania w różne zakamarki, włóczenia się po lesie albo łąkach lub podglądania innych stworzeń po prostu nie będziemy szczęśliwi i nic nam tego nie zastąpi”.
- Adam Wajrak
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Było raz dziecko, które szło naprzód każdego dnia,
l stawało się pierwszą rzeczą, na którą spojrzało,
A przedmiot ten stawał s...
Opinie [23]
Książka bardzo ważna dla:
więcej- każdego rodzica, który chce mądrze - bo w świadomym kontakcie z przyrodą wychować swoje dzieci
- każdego nauczyciela, szczególnie biologii, aby zaplanował ogródek przyszkolny oraz zmienił program nauczania tak, aby pełniej czerpać z okolicznej przyrody
- każdego urzędnika odpowiedzialnego za kreowanie przestrzeni miejskiej, aby zaplanował więcej...
Chyba ten cytat zachęci każdego do jej przeczytania: "Żadne dziecko nie będzie w stanie naprawdę poznać ani docenić przyrody, jeśli świat naturalny będzie oglądało tylko przez szybę albo na ekranie. ". Przy okazji dodam, że polecają ją również na łamach książki o Bushcrafcie weekedowym.
Pokaż mimo to"Ostatnie dziecko lasu" to książka, którą powinien przeczytać nie tylko rodzic zainteresowany rozbudzeniem u dziecka przyrodniczej świadomości, ale i ten, do kogo nie do końca przemawiają argumenty za propagowaniem dzikiego dzieciństwa, czy ogólnie pojętą ochroną środowiska. Przed lekturą należy jednak się nastawić, że nie jest to czysto poradnikowa publikacja, a raczej...
więcejKsiążka podejmuje ważny temat, niestety faktycznie momentami pisana zbyt rozwlekle. Myślałam, że to będzie bardziej poradnik, niż praca naukowa. Jeśli chodzi o treść, konkrety.
Pokaż mimo toCałkiem dobra książka o tym, jak zmieniło się nasze społeczeństwo na przestrzeni lat i jego stosunek do przyrody. W jaki sposób współczesne dzieci odkrywają świat i czy w ogóle sa w stanie go odkrywać, gdy kolejne tereny zielone wycina się na budowę supermarketów, lub gdy na terenie parków i zieleńców praktycznie nie wolno się dzieciom bawić (bo niszczą zieleń itp).
więcejAutor...
Dużo przydatnej wiedzy, odniesienia do artykułów naukowych. Niestety książka napisana jest w nudny sposób, autor się powtarza, pisze po kilka razy to samo. Zdecydowanie mogłaby być krótsza, bez straty treści.
Pokaż mimo toAlbo gdy masz pomysł na dobry artykuł, ale wiesz, że na książce zarobisz znacznie więcej
Pokaż mimo toJeśli jeszcze nie chodzisz do lasu, jeśli więcej spędzasz czasu przy monitorze niż w kontakcie z naturą uważaj... ta książka zmieni Cię na zawsze.
więcejNie chodzi tylko o opisany w niej Zespół Deficytu Natury, ale sposób patrzenia na rzeczywistość. Dostrzeżesz więcej, zauważysz i poczujesz, że otacza Cię tak wiele urządzeń, udogodnień, a kiedyś było inaczej. Wspomnisz...
Bardzo ciekawa książka. Otwiera oczy na problem niedostatku natury w naszym życiu i podaje konkretne przykłady działań, by sobie z tym poradzić. Zarówno na skale mikro jak i makro.
Pokaż mimo toIdea słuszna, ale książka napisana w bardzo rozwlekły, nudny sposób!