Daredevil - Wizjonerzy: Frank Miller, tom 3

- komiksy
- Daredevil Wizjonerzy: Frank Miller (tom 3)
- Egmont Polska
- 2020-04-29
- 2020-04-29
- 2001-11-01
- 9788328197770
Trzeci tom serii autorstwa mistrza komiksu Franka Millera. W nowojorskich szkołach ktoś rozprowadza narkotyki. Żeby rozwiązać tę sprawę, Daredevil będzie musiał zmierzyć się z Punisherem, który w nieco bardziej brutalny sposób chciałby rozprawić się z dilerami. Murdockowi przyjdzie również po raz kolejny walczyć z Dłonią. Sprawa nie wygląda dobrze, bo Elektra, jego największa sojuszniczka w zmaganiach z ninja, nie żyje, ale Nieustraszonemu niespodziewanie postanawia pomóc Czarna Wdowa. Daredevil zaprasza także Bullseye’a do gry w rosyjską ruletkę, a w tym pojedynku już nikt mu nie pomoże… W skład tomu wchodzą również historie „Elektra wskrzeszona” i „Miłość i wojna”.
Autorem scenariusza jest Frank Miller, znany w Polsce m.in. z cyklu „Sin City” oraz albumów „300” i „Kserkses”, a rysunki poza Millerem przygotowali Klaus Janson i Bill Sienkiewicz.
Są dwie perspektywy, z jakich można oceniać cały ten cykl. Czytając go krótko po premierze pewnie można było zachwycać się nowatorskimi rozwiązaniami, kadrowaniem, mozolnym wychodzeniem ze starej szkoły komiksowej, jak również wprowadzonymi przez Millera bohaterami, którzy z czasem stali się kanonicznymi dla opowieści o Daredevilu. Ja patrzę z perspektywy dzisiejszej. Będąc po lekturze świetnych runów Bendisa i Brubakera, trudno byłoby mi ten tytuł w 100% polecić, zbyt wiele tu mielizn i śladów naiwności dawnych komiksowych rozwiązań. Mam do tego naprawdę sporo szacunku, ale nie jest to coś, co przyprawiłoby mnie o szybsze bicie serca. Za to dołączone na końcu wspólne prace z Billem Sienkiewiczem i Lynn Varley to już zupełnie inna bajka. Nowatorskie, intrygujące, niepokojące i momentami kompletnie odjechane - coś co jest dla mnie ideałem tego typu opowieści. Przychodzą na myśl początkowe zeszyty runu Bendisa tworzone z Davidem Mackiem czy "Azyl Arkham" - Morrisona z rysunkami McKeana. Szkoda, że w tym zbiorze to jedynie ciekawostka
więcej Pokaż mimo toTrzeci album zbiorczy to kolejna bardzo interesująca publikacja, będąca w zasadzie przekrojem przez twórczość Millera jak i przygody Daredevila, bowiem zawiera opowieści z początku i połowy lat 80. oraz początku lat 90. To gratka dla fanów autora, a także pewien dość ważny rozdział w historii amerykańskiego komiksu superbohaterskiego.
Pokaż mimo toWOJNA, MIŁOŚĆ I ELEKTRA
„Daredevil” Franka Millera powraca z trzecim zbiorczym tomem. Co prawda to tom drugi, w którym znalazła się cała opowieść o Elektrze od jej pojawienia się, aż do śmierci powszechnie uważany jest za najlepszy z serii „Daredevil Visioneries: Frank Miller” (i jednocześnie za jeden z najlepszych w historii opowieści graficznych w ogóle),jednak ten w niczym mu nie ustępuje. Bo to po prostu świetna opowieść, gdzie superhero spotyka się z pełnym tragicznej miłości czarny kryminałem, przesycona i akcją, i spokojnymi momentami, i przede wszystkim solidną dawką emocji.
Jeśli chodzi o treść, na tom składa się tak właściwie kilka różnych fabuł, połączonych postacią głównego bohatera. I, oczywiście, nazwiskiem scenarzysty. Co konkretnie czeka nas na stronach tego albumu?
W okolicznych szkołach pojawiają się narkotyki. Daredevil zajmuje się tą sprawą, ale przez to wejdzie w drogę Punisherowi, który na swój sposób – najlepiej ostateczny – chce się zająć tym problemem. Konflikt między oboma obrońcami sprawiedliwości wisi więc w powietrzu… A to zaledwie początek. Dłoń nie śpi i atakuje w najmniej spodziewanym momencie. Daredevila czeka też starcie z Bullseye’em, który zabił jego ukochaną Elektrę, ale starcie jakże nietypowe. A co się tyczy Elektry… Czyżby jednak mogła żyć? Matt był przy jej śmierci, odkopał nawet jej zwłoki by się upewnić, jednak być może jego ukochana wróciła zza grobu. Ale nawet jeśli, czy kiedykolwiek ich ścieżki mają szansę jeszcze się przeciąć?
Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2020/05/daredevil-frank-miller-tom-3-frank.html
WOJNA, MIŁOŚĆ I ELEKTRA
więcej Pokaż mimo to„Daredevil” Franka Millera powraca z trzecim zbiorczym tomem. Co prawda to tom drugi, w którym znalazła się cała opowieść o Elektrze od jej pojawienia się, aż do śmierci powszechnie uważany jest za najlepszy z serii „Daredevil Visioneries: Frank Miller” (i jednocześnie za jeden z najlepszych w historii opowieści graficznych w ogóle),jednak ten w...
Pierwszy tom był dla mnie bardzo rozczarowujący i zastanawiałem się, czy w ogóle sięgnę po kolejny. Drugi na początku nawiązywał trochę poziomem do poprzedniego, ale na szczęście na przestrzeni kilku zeszytów poziom wzrósł i to niebotycznie. Są tu prawdziwe komiksowe perełki, tom trzeci zamówiłem pierwszego dnia jak tylko się pojawił i nie mogę się już doczekać kiedy po niego sięgnę. Polecam, bo "Daredevil" Millera to kawał dobrego komiksu, chociaż dopiero przy drugim tomie zrozumiałem, dlaczego tyle się o nim mówi.
więcej Pokaż mimo to