Bez reszty

352 str.
- Kastor (Miłoszewski) (tom 2)
- W.A.B.
- 2020-09-30
- 2020-09-30
- Literatura polska kryminał retro lata 90. Kraków gang amfetamina przestępczość zorganizowana
Początek lat dziewięćdziesiątych. Ludzie Krakowa są podzieleni. Jedni biednieją w oszałamiającym tempie, a inni zastraszająco szybko się bogacą. W mieście pojawia się nowy gang, który toruje sobie ścieżki potworną brutalnością. Przestępczość zorganizowana oraz handel amfetaminą to nowość dla policji, która dopiero co porzuciła starą, milicyjną nazwę. Komisarz Kastor Grudziński musi sobie poradzić ze zmianami w komendzie wojewódzkiej, ale przede wszystkim przekonać swoich przełożonych, że potrzebne są nowe metody działania.
Bardzo dobry kryminał.
Warto przeczytać.
Polecam.
Bardzo dobry kryminał.
Pokaż mimo toWarto przeczytać.
Polecam.
Świetna książka, szeregowa policja tamtych czasów bez wiedzy i uzbrojenia kontra układy i uzbrojeni po zęby bandyci.
Pokaż mimo toByło dobrze, aż do zakończenia. Potem jakoś tak siadło. Mocna 7.
Było dobrze, aż do zakończenia. Potem jakoś tak siadło. Mocna 7.
Pokaż mimo toBardzo ciekawa, szybka akcja i ten charakterystyczny klimat lat 90-tych.
Bardzo ciekawa, szybka akcja i ten charakterystyczny klimat lat 90-tych.
Pokaż mimo toKsiążka pod tytułem Kastor bardzo przypadła mi do gustu, dlatego nie pozostało mi nic innego, jak sięgnąć po jej kolejną część. Czy okazała się równie dobra? Posłuchajta Barry White’a ;)
-> „Jakaś amfetamina? A jak to się bierze?”
Powyższy tytuł w bardzo skrupulatny przedstawia nędzny obraz polskiej policji z początku lat ‘90. Duży fiat, który „przeżył strzelaninę” i Ślepy emeryt po sześćdziesiątce – tak w skrócie wyglądał ówczesny „inwentarz” wspomnianej instytucji. Tymczasem grupy przestępcze rosły w siłę.
-> „Na trzeźwo to nawet kobity nie da się pier**ić, a co dopiero o biznesach”
Zdecydowanie nie mogę się zgodzić z „radzieckim przedsiębiorcą”, który wygłosił powyższą tezę. W każdym razie, Bez Reszty nie jest bynajmniej lekką, łatwą i cukierkową historią. Oprócz problemów policji, autor przedstawia także, jak skrajnie różnie wyglądało życie naszych rodaków po przemianie systemowej. Co więcej, wątek kryminalny, który zakotwiczył w tej książce, również był szczególnie brutalny i drażliwy, bo niewątpliwie takim tematem jest kidnaping.
-> „Meteorolog jest jak ekonomista. Najlepiej potrafi przewidzieć to, co wydarzyło się wczoraj”
Mi nie udało się przewidzieć zakończenia tej książki, ale... mimo iż ogólnie odbieram tę historię bardzo dobrze, jej finisz uważam za przekombinowany. Niestety nieco mnie to zniesmaczyło. W skrócie: ta część jest nieco słabsza od swojej poprzedniczki, ale mimo wszystko jest warta uwagi.
więcej Pokaż mimo to-> „Jakaś amfetamina? A jak to się bierze?”
Dobra
Dobra
Pokaż mimo toNie zawiodłem się. Jedyny zgrzyt to postać kwiatka, który jakoś przypomina mi Metyla z Pitbulla.
Pokaż mimo toKsiazke kupilam przez pomylke, myslac, ze to Miloszewski brat :D Ale wcale sie nie zawiodlam! Swietny klimat poczatku lat 90 (nieczeste!), ciekawa i nieoczywista historia, bohater z krwi i kosci. Pozniej przeczytalam pierwsza czesc, i dorownala drugiej :D Warto nie pamietac imion pisarzy :D
Pokaż mimo toJedyne, co zgrzyta mi w tej fabule, to esbecy, którzy się nie dorobili za komuny. Wszystkie inne aspekty są rewelacyjne.
Pokaż mimo toNie było na co czekać, od razu wziąłem się za drugi tom, który, ku mojej wielkiej radości, nie zawiódł. Zakończenie… Cóż, mogę napisać tylko tyle, że DOMAGAM się trzeciego tomu! :-)